Didėjant išsivysčiusių šalių priklausomumui nuo besivystančių valstybių gamtinių išteklių, natūralu, kad atsiranda ir baimė, kad tuos senkančius išteklius stipresnis gali pasiimti jėga.

Naujos apklausos duomenimis, apie pusė Brazilijos gyventojų yra įsitikinę arba mano, kad per artimiausius 20 metų jų šalis įsivels į karą dėl atogrąžų miškų. 37 proc. apklaustųjų teigė, kad tarp potencialių agresorių yra JAV. Apklausą atliko Taikomosios ekonomikos tyrimų institutas (IPEA) esantis Brazilijos mieste, joje dalyvavo 3796 respondentai.

„Brazilijos piliečiai jaučia grėsmę iš stiprių regiono lyderių. Jie mato kaip JAV priklausančios kompanijos eksportuoja iš mūsų šalies, o šalies valdžia bando išsaugoti ką turi. Jų manymu konflikto ateityje išvengti nepavyks“, - komentavo tyrimo vadovas Rodrigo Fracalossi.

Vadovo nuomone visoje Lotynų Amerikoje nuomonę apie JAV nėra gera dėl jos vykdomos politikos. Pietų amerikiečiai baiminasi, kad „karai dėl naftos“ gali persimesti ir į jų valstybes.

„Sparčiai augant gyventojų skaičiui ir vis senkant resursams kyla grėsmė, kad ateities karai gali kilti tik dėl jų. Beabejo, žmonės visada kariavo dėl išteklių ir pinigų, bet tik dėl to, kad norėjo turėti daugiau nei turi. Ateityje gali tekti kovoti, nes nebebus kitos išeities išgyventi“, - kalbėjo R. Fracalossi.

IPEA apklausą atliko Brazilijos vyriausybės užsakymu.