Pirmąja šalimi tokiam išbandymui ketinama pasirinkti Afriką arba Aziją, o 2014 m. investavus 5 mln. dolerių apjungti abu kontinentus kovai prieš nelegalią prekybą laukiniais gyvūnais.

Rekordinis skaičius raganosių (668) buvo nužudyti brakonierių Pietų Afrikoje pernai metais, o viena dramblio kaulo siunta Malaizijoje pernai gruodį svėrė tiek, kiek visas nelegaliai įvežtas dramblio kaulas JAV per 2011 m. Nusikalstama prekyba tapo labai rimta problema, todėl pernai JAV žvalgybos bendruomenė gavo pačios sekretorės Hillary Clinton įsakymą sugriežtinti brakonierių priežiūrą. WWF ataskaitoje įspėta, kad milijardines sumas siekianti prekyba tampa nacionalinio saugumo problema. 

Citata
Gamtos sergėtojų darbas labai pavojingas, nes kartais jiems tenka susidurti su 4 ar 5 sunkiai ginkluotais brakonieriais su šunimis. Juos reikia saugoti ir nuo gyvūnijos išpuolių, nes ne taip seniai vienas iš miškininkų buvo užpultas liūto.

Trijų metų WWF projektas apima ne tik stebėjimo įrangos laukinėje gamtoje įrengimą, bet ir žvalgybą iš nepilotuojamų orlaivių, pigias mobiliųjų telefonų technologijas, fiksuojančias gyvūnų judėjimą, specialių kišeninių įrenginių išdalijimą miškininkams, tam, kad būtų išvengta iki dantų ginkluotų brakonierių bandymų papirkinėti gamtos sergėtojus. 

„Gamtos sergėtojų darbas labai pavojingas, nes kartais jiems tenka susidurti su 4 ar 5 gausiai ginkluotais brakonieriais su šunimis. Juos reikia saugoti ir nuo gyvūnijos išpuolių, nes ne taip seniai vienas iš miškininkų buvo užpultas liūto. Kartais brakonieriai naudoja naktinio matymo įrangą, šiuo metu neturime tinkamo jiems atsako. Jeigu jus įdiegtos siūlomos technologijos, situacija gali pasitaisyti“, - sakė vienas iš WWF „Google technology“ projekto vadovų Allanas Crawfordas. 

Speciali stebėjimo įranga jau anksčiau buvo naudota atliekant laukinės gamtos stebėjimo monitoringą. Ją naudojant buvo stebima orangutangų populiacija Sumatroje, aktyvistai, pasisakantys prieš banginių medžioklę, ją naudojo prieš Japonijos banginių laivyną. Nors iš pradžių ketinama pasirinkti tik vieną stebėjimo tašką Afrikoje arba Azijoje, iki 2015-ųjų tikimasi tokių taškų turėti jau 4.

A. Crawfordas sako, kad stebėjimo įrangos panaudojimas kovoje prieš brakoneriavimą laukinėje gamtoje yra vienas iš tų būdų, kuris labiausiai pasiteisintų ir ekonomiškai. Įranga greičiausiai kainuos dešimtis tūkstančių dolerių, nors jeigu tik panorėtų vyriausybė, ji galėtų įpirkti brangesnę įrangą, kuri savo ruožtu būtų ir efektyvesnė. 

„Turime pažaboti šią problemą, nes ji tampa nebevaldoma. Brakonieriai panašu, kad pergudravo, kaip toliau vykdyti neteisėtą veiklą net ir tuomet, kai prieš juos taikoma gynyba“, - sakė WWF projekto prieš brakonieriavimą laukinėje gamtoje vadovas.