Atpažinimas užtruko dvi savaites

Dramblys, vardu Satao, garsėjo savo didžiulėmis iltimis, kurios buvo tokios ilgos, jog beveik siekė žemę. Šis dramblys buvo toks milžiniškas, jog Kenijai priklausančio Tsavo Rytų nacionalinio parko reindžeriams jį buvo labai lengva atpažinti stebint dramblius iš oro.

Nors brakonieriai Satao užmušė dar gegužės 30 d., o jo kūnas buvo rastas birželio 2 d., parko specialistai užtruko beveik dvi savaites, kad galutinai patvirtintų, jog rastas dramblys iš tiesų buvo visų numylėtas milžinas. Brakonieriai dramblio nepagailėjo: gyvūną parklupdę užnuodytomis strėlėmis, jie ne tik pasiėmė iltis, bet ir smarkiai sumaitojo jo veidą – dėl to ir užtruko atpažinimas.
Citata
Didžiulėje parko teritorijoje pareigūnų yra per mažai, jie nepakankamai aprūpinti ir tiesiog neprilygsta nusikaltėliams.

„Šiandien su didžiuliu liūdesiu pranešame, jog Satao yra nebegyvas, nužudytas brakonierių tenkinančių, rodos, begalinį dramblio kaulo poreikį tolimose šalyse, - savo pranešime teigė Tsavo gamtosaugos fondo atstovas. – Labai vertinga gyvybė buvo prarasta tam, jog kažkas galėtų skulptūrėle papuošti savo lentyną.“

Satao buvo mažiausiai 45 m. amžiaus ir laikytas vienu didžiausiu drambliu pasaulyje. Tsavo gamtosaugos fondo atstovų teigimu, jie identifikavo žuvusį Satao pagal dėmes ant ausų bei purvą prikepusį ant jo viršugalvio (ar to, kas iš jo buvo likę). 

Drambliai suvokia, ką reiškia jų iltys

Praėjusį mėnesį kitas garsus Kenijos dramblys vardu Kalnų bulius taip pat buvo nužudytas brakonierių. Pasak Kenijos laukinės gamtos tarnybos, šiemet brakonieriai sumedžiojo 97 dramblius ir 20 raganosių, tačiau dauguma gamtosaugos organizacijų netiki šiais oficialiais duomenimis.

„Dramblių brakonieriavimas Kenijoje yra bent 10 kartų didesnis“, - teigė „Hands Off Our Elephants“ (liet. Šalin rankas nuo mūsų dramblių) vadovaujanti dr. Paula Kahumbu. Pasak Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, CITES) biuro ataskaitos, visoje Afrikoje 2013 m. buvo nužudyti apie 20 tūkst. dramblių, nors esą situacija šiek tiek pagerėjo lyginant su 2012 metais.
Užnuodyta strėlė, kuri ir atėmė planetos milžino gyvybę

Tsavo gamtosaugos fondo teigimu, Kenijos laukinės gyvūnijos tarnyba negali adekvačiai kovoti su brakonieriais nacionaliniame parke. Didžiulėje parko teritorijoje pareigūnų yra per mažai, jie nepakankamai aprūpinti ir tiesiog neprilygsta nusikaltėliams.

Atrodo, net ir patys drambliai suvokia, koks pavojus jiems gresia. Pasak dokumentinių filmų kūrėjo Marko Deeble, apsilankiusio Kenijoje prieš kelis mėnesius, kaskart jam praeinant pro šalį Satao bandydavo slėpti savo iltis ir dažnai kišdavo galvą į krūmus.

Tsavo gamtosaugos fondo atstovas
Labai vertinga gyvybė buvo prarasta tam, jog kažkas galėtų skulptūrėle papuošti savo lentyną.

„Toks elgesys mane labai sužavėjo, bet kartu ir be galo nuliūdino – jis suvokė, kad būtent iltys kelia jam pavojų“, - rašė M. Deeble. 

Tsavo gamtosaugos fondas atkreipė dėmesį, jog nors Satao ir žuvo, jo genai populiacijoje tebegyvuoja, todėl norint, kad išaugtų daugiau tokių milžinų didžiulėmis iltimis, yra labai svarbu užtikrinti saugią ateitį drambliams. 

Slėpėsi nuo granatų

Pasak gamtosaugininkų, dėl vienos didžiausių Afrikos dramblių brakonieriavimo epidemijų pirmiausia kalta yra Azijoje klestinti dramblio kaulo rinka. Kitame nacionaliniame parke, Garamboje Kongo Respublikoje, per paskutinius du mėnesius buvo nužudyti 68 drambliai. Tai 4 proc. šiame, viename seniausių Afrikos parkų, gyvenančios dramblių populiacijos. Parko dramblius medžioja kelios brakonierių grupuotės. Viena žiauriausių ir geriausiai aprūpintų grupuočių į dramblius šaudo iš sraigtasparnių, tuomet iltis nupjauna grandininiu pjūklu. Jie taip pat pašalina dramblių smegenis ir genitalijas.

Tarp brakonierių yra asmenų priklausančių Kongo armijai, teroristų iš Pietų Sudano ir įvairių sukarintų organizacijų narių. Vieno susidūrimo su brakonieriais metu, parko darbuotojai turėjo slėptis nuo jų mėtomų granatų.
Dramblys Tsavo nacionaliniame parke

„Situacija yra labai rimta, parkas puolamas iš visų pusių“, - teigė Garambos valdytojas Jeanas-Marcas Fromentas. 2012 m. parke vykdyto surašymo metu buvo suskaičiuoti vos 2 tūkst. dramblių. Palyginimui, praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje parke jų buvo apie 20 tūkst.

Parengta pagal huffingtonpost.com ir bbc.co.uk medžiagą, GRYNAS.lt dėkoja Kenijos „Tsavo Trust“ rezervatui už išskirtines archyvines dramblio nuotraukas.