Ypač retus Preževalskio arklius Černobylio branduolinės katastrofos zonoje persekioja brakonieriai, paskelbė šių gyvūnų populiaciją stebintys mokslininkai.

Tyrėjai Ukrainoje sako, kad Preževalskio arklių mažėja, nes brakonieriai juos naikina sparčiau, nei gyvūnai dauginasi, praneša BBC.

1998 ir 1999 metais iš vietos rezervato ir zoologijos sodo buvo paimtas 31 arklys - visi jie paleisti į laisvę uždaroje teritorijoje, kuri 1986 metais paskelbta aplink Černobylio katastrofos vietą.

Valstybės valdomo mokslo centro darbuotojai nurodo, jog Preževalskio arkliai buvo išleisti tam, kad „praturtintų rūšių įvairovę“.

Profesorius Timas Mousseau, biologas iš Pietų Karolinos universiteto, kuris uždarąją zoną aplanko bent du kartus per metus, teigia, jog pastebėta, kad banda pastaraisiais metais mažėja.

„Daugelis žmonių šioje Ukrainos dalyje gyvena labai skurdžiai. Todėl arklių mėsa juos vilioja“, - teigė jis.

T. Mousseau taip pat nurodė abejojantis tokių pažeidžiamų gyvūnų išleidimo į užterštą teritoriją nauda. Vis dėlto iš pradžių atrodė, kad Preževalskio arkliai Černobylio teritorijoje laikosi puikiai. Suskaičiuota, kad nuo 1998 iki 2007 metų jų čia gimė 86.

Didžiausia - 65 - arklių populiacija gyvavo 2003 metais, tačiau per kitus ketverius metus sumenko beveik perpus. Daugiausia dėl brakonieriavimo.

Be to, kad arklių gali visai nebelikti, smarkus jų sumažėjimas gali pakenkti bandai, lemdamas kraujomaišą.

Igoris Čiževskis, biologas iš Černobylio ekocentro, stebintis uždarosios teritorijos laukinę gamtą, patvirtino, kad ukrainiečiai tyrėjai rado kelis brakonierių nušautus arklius. Anot jo, sunku pasakyti, kiek šių gyvūnų zonoje likę dabar.

„Jau trejus metus niekas jų neskaičiavo“, - nurodė jis.

D.Liekio video blogas: visa tiesa apie Černobylio šamus „mutantus“ ir laukinių šunų gaujas (II)