Terminas baigiasi, o sprendimo dar nėra

Dėl netoli Klaipėdos esančio iki šiol neįregistruoto, todėl nelegaliai veikiančio zoologijos sodo „Mini zoo“ vadovui Edvardui Legeckui skirtas beveik mėnuo (iki lapkričio 15 d.), per kurį jis privalėjo susitvarkyti ir Aplinkos apsaugos agentūrai pristatyti reikiamus dokumentus. Priešingu atveju, remiantis šaltinių informacija, iš zoologijos sodo turėtų būti paimtas naujausias E. Legecko pirkinys – baltasis tigras, kuris nelegaliame zoologijos sode negali būti laikomas.
B.Kymantaitė
Mes laukiame atsakymų ir planuojame kreiptis į EK. Kitaip nieko nebus. Labai daug metų nuolaidžiaujama. Manome, kol neįsikiš aukštesnės institucijos, ministerija nebus pajėgi išspręsti šių problemų.

Tačiau penktadienį iki darbo dienos pabaigos likus vos kelioms valandoms Aplinkos apsaugos agentūros Gyvūnijos kontrolės naudojimo skyriaus vyriausiasis specialistas Darius Mikelaitis, GRYNAS.lt, pasidomėjus, ar jau priimtas sprendimas, nulemsiantis tigro likimą, uždavė netikėtą klausimą: „Kodėl jis turėtų būti konfiskuojamas?“

Toliau pašnekovas atskleidė, kad nors duotas terminas jau ir baigiasi, sprendimo vis dar nėra. O kada jis bus, pareigūnas tikino nežinantis. Pasirodo Aplinkos apsaugos agentūra iki darbo pabaigos vis dar laukia dokumentų iš „Mini zoo“.

Didžiausia bėda - neįregistruotas zoologijos sodas

Be to, jis pridūrė, kad tigro įsigijimo dokumentai yra tvarkingi. Didžiausia blogybė – kad zoologijos sodas iki šiol nelegalizuojamas. „Tigro dokumentai tvarkingi. Tačiau šito gyvūno ponas Legeckas laikyti negali, nes neturi zoologijos sodo statuso. Jis yra įpareigotas iki lapkričio 15 d. Aplinkos apsaugos agentūrai pateikti visus trūkstamus dokumentus leidimui įkurti zoologijos sodą išduoti“, - sakė D. Mikelaitis.
Baltasis tigras

Jo žodžiais tariant, E. Legeckas dalį dokumentų jau yra atsiuntęs, o jei jų pateiktų dar ir šiandien, visa tai taip pat bus įvertinta. „Jis tvarkosi po truputį. Gauname paketais (dokumentus – red. past.), analizuojame, vertiname, duodame atsakymus. Jeigu šiandien dar kažką gausime, turėsime juos įvertinti ir peržiūrėti, kokia yra situacija. Aplinkos apsaugos agentūros pozicija tokia, kad šitam objektui zoologijos sodo statusas galėtų būti suteiktas, susitvarkius ir pateikus visus prašomus dokumentus. Viskas yra to piliečio rankose“, - likus kelioms valandoms iki duoto termino pabaigos kalbėjo pareigūnas.

Pasiteiravus, kur būtų laikomas tigras, jei vis dėlto iš E. Legecko jį būtų nutarta konfiskuoti, D. Mikelaitis atsakymo nepateikė, nes tokie samprotavimai, anot jo, yra būrimas iš kavos tirščių. „Gal nesvarstykime, kas būtų, jeigu būtų. Sulaukime galutinių sprendimų ir tada svarstykime galimus variantus“, - nukirto pašnekovas.


Pagalbos prašys Europos Komisijoje

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė GRYNAS.lt tikina nekantriai laukianti galutinio sprendimo. Be to, ji pridūrė, kad iki šiol iš Aplinkos apsaugos agentūros negavusi atsakymo į klausimą, kodėl „Mini zoo“ nei karto nebuvo baustas dėl to, kad nelegaliai laiko gyvūnus.
D. Mikelaitis
Šitam objektui zoologijos sodo statusas galėtų būti suteiktas, susitvarkius ir pateikus visus prašomus dokumentus. Viskas yra to piliečio rankose.

Ji taip pat teigė nežinanti, kur konfiskuotas tigras būtų laikomas. Tačiau pridėjo, kad Kauno zoologijos sode jam vargu ar atsirastų vietos, nes jos ten ir dabar maža. „Jeigu ministerija, leidžia įvežti tuos gyvūnus, tai tegul ir sprendžia, kur juos dėti“, - sakė ji.

Taip pat moteris tikino, kad jei tigras nebus konfiskuojamas, dėl nuolaidžiavimo „Mini zoo“ bus kreipiamasi į Europos Komisiją (EK). „Jei tigras nebus konfiskuojamas, tai reikštų nuolaidžiavimą. Tokių gyvūnų ten yra ir daugiau, bet jie iki šiol nepaimti. Mes laukiame atsakymų ir planuojame kreiptis į EK. Kitaip nieko nebus. Labai daug metų nuolaidžiaujama. Manome, kol neįsikiš aukštesnės institucijos, ministerija nebus pajėgi išspręsti šių problemų“, - tikino B. Kymantaitė.