Nors stumbrų populiacija Baltarusijoje gausesnė nei Lietuvoje, ten šis stambus žolėdis taip pat įtrauktas į Raudonąją knygą. Iki šiol egzistavo vos kelios išimtys, kada galima sumedžioti šį saugomą žinduolį, bet lapkričio pabaigoje Baltarusijos ministrų taryba smarkiai išplėtė šių išimčių sąrašą, rašo news.tut.by.

Tarp medžioklės kriterijų atsirado ir gana kontraversiškų punktų: pavyzdžiui nuo šiol bus leidžiama sumedžioti stumbrą, kuris „žiemos metu bus sodybos teritorijoje, kėsinsis į ūkininko išteklius ir rodys agresijos ženklus prieš žmones ar jų augintinius“. Taip pat bus leidžiama nušauti ir prieš gentainius agresyviai besielgiančius stumbrus. Čia pat išskirta, kad ši taisyklė negalios rujos metu, kada patinai konkuruoja tarpusavyje dėl patelių dėmesio.

Baltarusijos aplinkos ministerija šį sprendimą aiškino pasikeitusiu stumbrų elgesiu. „Iki šiol stabilios stumbrų kaimenės laikėsi saugomose teritorijose, ten kur jos jausdavosi saugios, bet pastaruoju metu gauname vis daugiau duomenų, kad stumbrai ieškoti maisto išklysta 50 km ir toliau nuo saugomų teritorijų. Neretai jie taikosi į ūkininkų silosą, taip pat elgiasi agresyviai prieš žmones ar jų gyvulius“, - teigiama ministerijos spaudos pranešime.

Šalies zoologai ir aplinkosaugininkai išreiškė susirūpinimą naujausiais stumbrų apsaugos plano pakeitimais. Jų manymu, tai atvers neribotas galimybes medžioti saugomus stambiausius šalies žinduolius.

„Stumbrai – socialiniai gyvūnai. Savo kaimenėse jie turi griežtą hierarchinę struktūrą. Vieni gyvūnai yra aukštesni už kitus ir neretai kovoje dėl statuso jie elgiasi agresyviai, nes tai vienintelis būdas tapti įtakingesniu grupėje. Taip pat ir vyresni stumbrai agresyviai elgiasi prieš jaunesnius, kai šie nepaiso vyresniųjų nurodymams. Tai normalus gyvūnų elgesys. Ką mes siūlome? Negi ketiname kovoti su prigimtiniais gyvūnų instinktais?

Stumbrai kurie atsimeta nuo grupės ir palieka jų teritoriją yra labai teigiamas požymis, kad stumbrų populiacija plečiasi. Būtent šie atskalūnai gali sukurti naujas kaimenes ir taip gausinti populiaciją, juk toks ir turėtų būti tikslas?“, - portalui news.tut.by komentavo Berežinsko biosferos rezervato zoologas Aleksandras Kaštalenas.

Zoologas pridūrė, kad per savo aštuonių darbo su stumbrais patirtį dar nematė nei vieno šių gyvūnų agresyvaus elgesio prieš žmones ar naminius gyvulius. „Nežinau iš kur tokio informaciją pas ministrus. Dažniausiai žmonės skuba tolyn vos pamatę šiuo gyvūnus“, - teigė A. Kaštalenas. Visgi jis sutiko, kad agresyviai besielgiantys gyvūnai turėtų būti izoliuoti, bet tik retais atvejais medžiojami.

Zoologo manymu, greičiausiai medžioklės kriterijai buvo išplėsti dėl didelio Baltarusijos medžiotojų noro. Tarp Baltarusijos medžiotojų, žinoma, yra daug turtingų verslininkų. Jis neatmetė galimybės, kad šalyje padidės medžiotojų – turistų (žmonių, atvykstančių tam, kad sumedžiotų konkretų žvėrį) srautas.

Medžioklės galimybes išplėtusios Ministrų tarybos pranešime skelbiama, kad stumbrai ir toliau lieka saugomais šalies gyvūnais, bus siekiama tolesnių jų gausinimo, tačiau susiklosčius esamai situacijai dėl jų agresyvaus elgesio, atsakingos institucijos yra priverstos imtis ir tam tikrų kontrolės priemonių.