Rusijos Murmansko uoste kelis dešimtmečius stovi plaukiojanti bazė „Lepse“. Nors panaudotos atliekos laikomos specialiuose konteineriuose, tačiau radiacija prie laivo sklinda. Ji yra aukštesnė už nustatytas normas.

Labiausiai baiminamasi, kad prie kranto stovinti avarinės būklės su prarudijusiu korpusu bazė neapsiverstų. Tuomet pavojingas kiekis radiacijos pasklistų po Murmansko miestą.

Bazėje „Lepse“ iš atominių ledlaužių išimtos panaudoto kuro atliekos kaupiamos nuo 1960 metų. Pirmiausia iš ledlaužio „Lenin“ buvo išimti panaudoti atominio kuro strypai.

Plaukiojančioje bazėje „Lepse“ yra keli šimtai kilogramų 235 urano, apie 10 kilogramų 239 plutonio, kitų besiskaidančių pavojingų radioaktyvių medžiagų.

Bazė priklauso Rusijos valstybinei unitarinei įmonei „Rosatomflot“. Ją planuojama utilizuoti 2012 metų pabaigoje. Plaukiojanti bazė „Lepse“ bus supjaustyta. Kur rusai dės panaudotą kurą nepranešama. Strategija yra tokia, kad atomonio kuro atliekos iš laivų turi būti pervežamos į krante esančias stacionarines saugyklas.

Be plaukiojančios bazės „Lepse“ Rusija turi rūpesčių ir su kitais plaukiojančiais atominiais objektais. Planuojama utilizuoti pasenusius atominius ledlaužius „Sibirj“ ir „Arktika“, plaukiojančias bazes „Lotta“ ir „Volodarskij“.

Šių plaukiojančių įrenginių utilizacija greičiausiai prasidės po 2015 metų.