Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Joniškio rajono agentūros specialistai nuvyko į nurodytą miestelį. Kaip paaiškėjo problema dėl prieigos prie upės yra aktualiausia dviejose – Upės ir Švėtės – gatvėse. Dar 1970-tais metais įrengus užtvanką ir Švėtės tvenkinį, šių gatvių gyventojai atsidūrė prie pat vandens.
Citata
Kalbantis su sklypų savininkais ir peržiūrint nuosavybės dokumentus, paaiškėjo, kad sklypų planuose atžymėtos sklypų ribos nesutampa su upės kranto linija.

Patikrinus 24-ris sklypus nustatyta, kad daugelyje vietų įrengtos tvoros, dalis pastatų negyvenami ir apleisti. Tačiau net ir pašalinus senas ir menkavertes tvoras prieiti prie upės tose vietose nebus įmanoma. Krantas užsodintas įvairiais medžiais bei užstatytas įvairiais pastatais: malkinėmis, garažais, sandėliukais, pavėsinėmis, rūkyklomis.

Kalbantis su sklypų savininkais ir peržiūrint nuosavybės dokumentus, paaiškėjo, kad sklypų planuose atžymėtos sklypų ribos nesutampa su upės kranto linija. Planuose nurodytos ribos yra apie 5 metrai nuo kranto, tačiau įvertinus tai, kad ši teritorija yra regioninio parko ir miesto ribose, nurodyti atstumai turėtų būti žymiai didesni.

Apie padėti Žagarėje informuota aplinkos ministerija. Manoma, kad įgyvendinant įstatymų ir kitų teisės aktų nuostatas, regioninio parko direkcija ir savivaldybės administracija vykdydama kontrolės funkcijas, palaipsniui turėtų pašalinti visus apsaugos juostoje esančius statinius ir tokiu būdu užtikrintu laisvą prieigą prie upės.