Pastaruoju metu Ignalinos agentūra sulaukia daug uogautojų skambučių dėl uogavimo draudžiamomis priemonėmis.

Reaguodami į gaunamus pranešimus, Ignalinos agentūros pareigūnai liepos mėnesį vykdo sustiprintą uogautojų kontrolę, ypač didelį dėmesį skirdami uogavimui saugomose teritorijose. Jau pirmi Ignalinos agentūros inspektorių reidai patvirtino uogautojų nusiskundimus. Vien nuo liepos 9 d. iki liepos 16 d. buvo nustatyta 20 pažeidimo atvejų, kai uogautojai, rinkdami mėlynes, naudojo mechanines priemones – „šukas“.

Pagal nustatytą Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarką, draudžiama renkant uogas rauti, laužyti ar kitaip niokoti augalus, naudoti uogienojus žalojančius įrankius. Visai nesvarbu, kokie jie – savadarbiai ar pagaminti gamykloje. Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už laukinės augalijos išteklių naudojimą pažeidžiant šį reikalavimą numato piliečiams baudas nuo 7 iki 28 eurų, pareigūnams – nuo 28 iki 57 eurų.
Netinkamai renkamos mėlynės

Renkant mėlynes mechaninėmis priemonėmis žalojami uogakrūmiai, jų šaknys (dažnai išraunamas ir visas krūmelis), taip natūraliai palaipsniui mažinamos mėlynių augavietės, taip pat ir kitų sezonų derlius. Uogautojams verta priminti, kad mėlynes Lietuvoje galima rinkti tik rankomis. Mechaninius įtaisus, „šukas“ naudoti griežtai draudžiama.