Europos Komisija skelbia kvietimą teikti ekologinių inovacijų projektus ir jiems numato skirti 34,8 mln. eurų. Naujoviškus aplinkos projektus numačiusios įmonės iš visos Europos gali prašyti lėšų, kurios padėtų šiuos projektus parengti rinkai.

Paraiškas galima teikti dėl ekologiniu požiūriu naujoviškų prekių, technologijų, paslaugų ir procesų, kuriais siekiama išvengti poveikio aplinkai, jį sumažinti arba optimaliai panaudoti išteklius. Paraiškos priimamos iki 2012 m. rugsėjo 6 d. Planuojama paremti 50 projektų.

Už aplinką atsakingas Europos Komisijos narys Janezas Potočnikas sakė: „Per pastaruosius ketverius metus Konkurencingumo ir inovacijų programos ekologinių inovacijų priemonė padėjo pateikti į rinką daugiau nei šimtą aplinkai palankių produktų. Ši programa rodo, kad gavusios tinkamą paramą įmonės gali padėti mūsų šalių ekonomikai augti mažai paveikiant aplinką. Prašyti finansavimo ypač raginu mažąsias ir vidutines įmones, nes joms tenka ypatingas vaidmuo palaikant ES ekonomiką; pernai iš jų sulaukėme daugiau nei 65 proc. paraiškų.“

Šių metų kvietimo teikti pasiūlymus prioritetai:

- medžiagų perdirbimas;

- vanduo;

- aplinkos požiūriu tvarūs statybos produktai;

- „žaliasis“ verslas;

- maisto ir gėrimų sektorius.

Kvietimas visų pirma skirtas mažosioms ir vidutinėms įmonėms, sukūrusioms rinkoje dar neįsitvirtinusius aplinkai palankius gaminius, procesus ar paslaugas. Pagal kvietimą siūloma padengti iki pusės projekto išlaidų. Iš viso šiemet tikimasi paremti 50 naujų projektų.

Pagal pernai paskelbtą kvietimą pasirengta pradėti apie 50 projektų, o 140 projektų jau vykdoma. Vykdomų projektų pavyzdžiai: senų išmestų televizorių perdirbimas į plyteles, nauji atliekų rūšiavimo mechanizmai, naujoviškos ekologiškos pieno pakuotės, naujos tekstilės perdirbimo technologijos ir kt.Daugiau informacijos apie KIP ekologinių inovacijų programą ČIA.

Ankstesnių sėkmingų projektų pavyzdžiai:

- Televizorių perdirbimas į plyteles – Glass plus projektas

- Nauji atliekų rūšiavimų mechanizmai – projektas Saturn

- Ekologiškos pieno pakuotės – projektas Greenbottle

- Nauja tekstilės perdirbimo technologija – projektas Textiles for Textiles (T4T)