Iki šiol gyventojai apie pastebėtus aplinkosaugos pažeidimus turėjo pranešti konkretaus regiono aplinkos apsaugos departamentui. Kiekvienas departamentas turėjo savo pagalbos numerį (ne trumpąjį), aplinkosaugininkų automobiliai neturėjo GPS įrangos, būdavo sunku organizuoti greito reagavimo operacijas.

Apie naujoves, kurios leis užtikrinti greitą aplinkosaugininkų reakciją į piliečių pranešimus, trečiadienį pranešė pats aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

„Ką tik pasirašyta bendrojo pagalbos numerio sutartis. Nuo rytojaus telefonu 112 jau bus galima skambinti turint įvairaus pobūdžio aplinkosauginę informaciją. Pradės veikti ir mūsų bendra sistema, kuomet kiekviename regione turėsime visą parą veikiančius ekipažus. Informacija iškart bus perduota ekipažams. Regione vienas budintis ekipažas yra katino ašaros, bet viskas yra daroma vidinių resursų pagrindu. Visi automobiliai privalės bus aprūpinti GPS. Bus reali kontrolė ir šioks toks kuro taupymas“, - konferencijoje kalbėjo V. Mazuronis.

Vienas ekipažas - keliems rajonams

Viceministras Linas Jonauskas antrino ministrui, sakydamas, kad telefonu 112 bus galima pranešti apie įvairaus pobūdžio gamtosauginius pažeidimus – brakonieriavimą, žolės deginimą, šiukšlinimą ir t.t.
V. Mazuronis
Gali būti daug skambučių ir atvažiavimai vėluoti, matyt bus visko, bet, mūsų nuomone, vis tiek reikia daryti. Bus geriau negu dabar yra. Po truputėlį bandysime ieškoti finansinių

resursų, žmonių, etatų – kad pereitume prie rimtai dirbančios sistemos.

„Tai tik pradžių pradžia didelio darbo, kuris mūsų laukia. Kol kas tai yra vienas budintis ekipažas 3-4 rajonams. Prognozuoti, kiek bus skambučių, kiek žmonės pranešinės – kaip mes sugebėsime reaguoti, parodys laikas. Budintys ekipažai yra orientuoti į gyvosios gamtos apsaugą, tačiau bus priimami ir kitokio pobūdžio pranešimai“, - sakė Aplinkos apsaugos agentūros vadovas Raimundas Sakalauskas.

V. Mazuronio teigimu, puikiai suvokiama, kad su dabar esančiomis pajėgomis – didelių darbų nudirbti nepavyks, tačiau viską reikia pradėti nuo mažų žingsnelių.

„Gali būti daug skambučių ir atvažiavimai vėluoti, matyt bus visko, bet, mūsų nuomone, vis tiek reikia daryti. Bus geriau negu dabar yra. Po truputėlį bandysime ieškoti finansinių
resursų, žmonių, etatų – kad pereitume prie rimtai dirbančios sistemos“, - kalbėjo aplinkos ministras.

Darbuotojų atlyginimas - papildomi 350 tūkst. Lt

Planuojama, kad nuo liepos pirmos dienos Aplinkos ministerijoje bus įsteigtas analizės skyrius, kuris analizuos visą informaciją apie pažeidimus gamtoje.

„Darysime analizę ir žiūrėsime, kur pranešimų yra daugiausia – galvosime, kokias priemones diegti. Galiausiai turėsime savo dispečerinę, kur ekrane matysime aplinkosaugininkų automobilius, kurie tą dieną budi, kur jie yra. Pagalbos centras tokios informacijos nematys, o mes nuo liepos 1 dienos turėtume turėti bendrąjį centrą, į kurį visa informacija keliaus iš 112 pagalbos centro”, - apie ateities planus kalbėjo L. Jonauskas.

Skaičiuojama, kad papildomam darbuotojų užmokesčiui, neskaitant planuojamos pirkti programinės įrangos, kompiuterių, metams bus skiriama apie 350 tūkst. litų iš Aplinkos apsaugos rėmimo fondo, tačiau L. Jonauskas patikslino, kad ši suma gali keistis.

„Tačiau tai nereiškia, kad jų visų ir reikės. O galbūt reikės ir daugiau. Dabar bandome vieną modelį, paskui balandžio mėnesį galbūt pereisime prie kito modelio – kai žmonės budės iš namų, galbūt tai reikalaus mažiau resursų. Gali reikėti ir įstatyminių nuostatų keitimo. Geriausio varianto paieškos turėtų trukti ne ilgiau nei iki liepos pirmos dienos“, - sakė Aplinkos ministerijos viceministras.