„Jokiu atveju mūsų šalyje vandentvarkos įmonės nebus privatizuojamos, nes tai daryti neleidžia įstatymai, nebent juos pakeistume“, – pranešime cituojamas aplinkos viceministras Almantas Petkus. Viceministro žodžiais, Lietuvos institucijos nėra gavusios jokio EK rekomendacinio dokumento dėl viešųjų vandens paslaugų liberalizavimo, todėl apie tai ir nėra diskutuojama.

Mūsų šalyje konkurencija šių paslaugų rinkoje nevyksta. Įstatymai numato, kad jas turi organizuoti savivaldybės. Lietuvoje viešąsias vandens tiekimo paslaugas teikia tik savivaldybių kontroliuojamos įmonės, kurios joms ir priklauso nuosavybės teise. Šiuo metu yra 73 tokios įmonės. Jos aptarnauja 98 proc. viešąsias vandens paslaugas gaunančių vartotojų.

"Negalima privatizuoti šių įmonių visų pirma atsižvelgiant į nacionalinio saugumo interesus. Juk jų paskirtis – nepertraukiamai teikti specifines ir būtinas kasdieniams vartotojų poreikiams tenkinti paslaugas. Todėl įstatymas numato, kad minėtosios įmonės nuosavybės teise turi priklausyti valstybei ar savivaldybei arba kad valstybei ar savivaldybei turi priklausyti daugiau kaip 3/4 balsų visuotiniame akcininkų susirinkime suteikiančių šių įmonių akcijų", - sako A. Petkus.

Kaip nustato EK Baltoji knyga, ES valstybėms nėra privalu sudaryti sąlygas konkurencijai teikiant bendrojo intereso – atliekų surinkimo, pašto, dujų, elektros ir vandens tiekimo – paslaugas. Šiame dokumente taip pat pažymėta, kad ES narės nepritaria vandens tiekimo sektoriaus atvėrimui Bendrijos lygmeniu.

Tokią nuostatą atspindi ir Paslaugų direktyva. Ji numato, kad laisvės teikti paslaugas apribojimai taikomi vandens paskirstymo bei tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugoms. Todėl kiekviena valstybė turi pati spręsti, ar privatiems tiekėjams suteikti teisę teikti viešąsias vandens paslaugas.