Stebina kaimynų elgesys

Pirmieji kompostavimo konteinerius pasiėmę gyventojai jais labai patenkinti. Žmonėms nebereikia rūpintis, kur, išravėjus daržą ar gėlyną, nušienavus veją, dėti žolę.

„Anksčiau su ta žole būdavo vienas vargas: palikdavau prie konteinerio – nenorėdavo vežti, sakydavo, kad nepriklauso. Tada sugrūsdavau į maišą ir mesdavau į atliekų konteinerį. Vėl blogai: patikrino, rado, pareiškė, kad negalima ir dar pagrasino nubausti“, – pasakojo vieno miestelio gyventoja Stasė.

Kai vaikai išgirdę, kad dalinami kompostavimo konteineriai, pasiūlė vieną paimti, garbaus amžiaus moteris iš pradžių nenorėjo. Bet paskui sutiko ir dabar neatsidžiaugia – jokio rūpesčio su žolėmis. Sumeta į joms skirtą konteinerį, atėjęs kaimynas kartais šakėmis žoles permaišo – rudenį ir trąšos dar bus.
Citata
Kad konteineris su raudonu lipduku nebadytų akių, geriau iš karto tinkami išrūšiuoti atliekas. O tą daryti padės ir kompostavimo konteineriai, kurie yra patogus būdas saugiai ir tinkamai atsikratyti sodo, daržo, virtuvės ir kitomis biologiškai suyrančiomis atliekomis.

Užtat dabar Stasę labai stebina vienos kaimynų poros elgesys. Jie kažkodėl kompostavimo konteinerio nepasiėmę. Anksčiau žolę, kaip ir Stasė, arba palikdavo prie atliekų konteinerio, arba mesdavo į jį. Dabar to nedaro, nes irgi buvo įspėti apie gresiančias nuobaudas.

Stasė net pagalvojo, kad kaimynai, su kuriais ji jau senokai nebendrauja, apsitvarkę daržą ir kiemą, viską veža į specialiai tam skirtą aikštelę. Bet paaiškėjo, jog yra ne taip: anądien Stasė, eidama į parduotuvę, pamatė prie daugiabučio namo sustojusį kaimyno automobilį. Iš jo išlipęs kaimynas, vogčiomis apsidairė ir ištraukęs iš bagažinės, į bendrą konteinerį greitai švystelėjo pora didelių maišų, skubėdamas sėdo į mašiną ir nuvažiavo.

Smalsumo pagauta Stasė nuėjo pasižiūrėti, ką gi čia kaimynas vogčiomis į svetimą konteinerį mėto. Žvilgtelėjo: kaimyno išmestuose maišuose – išrautos piktžolės, nugenėtų tujų šakelės.
„Gal jam kompostavimo konteinerio neduoda?“ – aptarinėdama keistą kaimyno elgesį svarstė Stasė.

Duotų, ponia Stase, duotų, jei tik jis paprašytų. Kol kas kompostavimo konteineriai duodami visiems Alytaus, Simno, Daugų, Druskininkų, Prienų, Jiezno, Birštono, Lazdijų, Veisiejų ir Varėnos individualių namų gyventojams. Jie turėtų kreiptis į seniūnijas arba atliekų tvarkytojus.

Prastai rūšiuoti tampa gėda

Kompostavimo konteineriai Alytaus regiono gyventojams buvo pradėti dalinti šių metų kovą. Iš viso buvo nupirkta 4 tūkst. 600 litrų talpos ir 2 tūkst. 900 litrų talpos konteinerių. Didesni konteineriai jau išdalinti, o mažesnių dar yra. Jeigu miestų gyventojai jų nepasiims iki liepos 1 d. konteineriai bus pradėti dalinti mažesnių miestelių ir kaimų gyventojams, kurie jų labai pageidauja.

GRYNAS.lt primena, kad kompostuoti tinkamų atliekų negalima mesti į jokius kitus konteinerius. Atliekų tvarkymo specialistai pastebi, kad daugelis individualių namų gyventojų šio reikalavimo laikosi – prie individualių namų esančiuose mišrių atliekų ir pakuočių konteineriuose, lapų, žolės ar kitų žaliųjų atliekų jau beveik neaptinkama. Tačiau vis daugiau tokių atliekų primetama į mišrioms atliekoms skirtus bendruosius konteinerius. Čia jas sumeta ir kažkodėl kompostavimo konteinerių imti nenorintys individualių namų gyventojai, ir miestų viešųjų erdvių tvarkytojai.
Citata
Neabejojama, kad nemokamai kompostavimo konteinerius gavę žmonės daugiau tokių atliekų pradėjo kompostuoti. Kiti žaliąsias atliekas į bendruosius konteinerius liovėsi mesti pabūgę kontrolierių, kurie nuolat tikrina konteinerių turinį ir palieka perspėjimus, jeigu jis netinkamas.

„Bet taip besielgiančių žmonių mažėja, nes netinkamai rūšiuoti atliekas jau tampa gėda ir vis daugiau žmonių atliekas rūšiuoja supratingai, atsakingai ir tvarkingai“, – pastebėjo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Pernai biologiškai skaidžios atliekos, t.y. tos, kurias galima kompostuoti, sudarė apie 27 proc. visų į Alytaus regioninį sąvartyną patenkančių atliekų. O iki šių metų gegužės mėnesio jų sumažėjo perpus- iki 13-14 proc.

Neišrūšiuotų atliekų nebeišveš

Neabejojama, kad nemokamai kompostavimo konteinerius gavę žmonės daugiau tokių atliekų pradėjo kompostuoti. Kiti žaliąsias atliekas į bendruosius konteinerius liovėsi mesti pabūgę kontrolierių, kurie nuolat tikrina konteinerių turinį ir palieka perspėjimus, jeigu jis netinkamas. Netrukus tokie konteineriai iš viso nebus vežami – ant jų bus klijuojami lipdukai su perspėjimu: „Netuštinti“.

Kad konteineris su raudonu lipduku nebadytų akių, geriau iš karto tinkami išrūšiuoti atliekas. O tą daryti padės ir kompostavimo konteineriai, kurie yra patogus būdas saugiai ir tinkamai atsikratyti sodo, daržo, virtuvės ir kitomis biologiškai suyrančiomis atliekomis. Kompostuoti galima žolę, lapus, smulkias šakas, vaisių, daržovių gabaliukus, žieves, kiaušinių lukštus, arbatos pakelius, kavos tirščius bei jų filtrus, suplėšytą popierių, seną vazonų žemę, triušių, vištų, arklių, karvių mėšlą.