Naujoji Ugandos sostinės Kampalos valdžia atnaujino 10-ies metų senumo įstatymą, kuris draudžia šiukšlinti mieste. Nuo 2012 m. pradžios, už šio įstatymo pažeidimą jau suimta 40 žmonių. Suimtiesiems skirta viešųjų darbų bausmė – rinkti mieste šiukšles, praneša BBC.

“Žmonės buvo įpratę mesti šiukšles kur papuola. Blogiausia kai žmones šiukšlėmis užkemša miesto drenažo kanalus. Jie užsikiša, purvinas vanduo išsilieja į gatves. Tai labai nehigieniška“, - pasakojo ponas Kawuju, BBC Afrikos programos komunikacijos vadybininkas.

Pašnekovas pasakojo, kad miestas jau akivaizdžiai gražėja, nes vietos valdžia pradėjo taikyti dideles baudas. Ugandos valstybinis laikraštis „New Vision“ rašo, kad maksimali bausmė už šiukšlinimą yra du mėnesiai kalėjimo. Kiek švelnesnė nuobauda – 20 valandų visuomenei naudingo darbo arba bauda iki 40 tūkst. Ugandos šilingų (~ 43 Lt).

Dalis gyventojų atvirai išreiškė pasipiktinimą naująja tvarka, nes suėmimai prasidėjo be jokio deramo perspėjimo. „Noras turėti švarų mistą – sveikintinas, bet manau buvo pasirinktas blogas kelias jam įgyvendinti. Šalyje ir taip egzistuoja daug įstatymų, apie kuriuos gyventojai nieko nenutuokia“, - BBC žurnalistams pasakojo vienas Kampalos gyventojas.

Kiti gyventojai piktinosi, kad miesto išvalymas gali kristi ant jų pečių, nes sostinėje tik formaliai egzistuoja komunalinių paslaugų tarnybos.

Naujoji miesto valdžia jau pagarsėjo keliais įdomiais įstatymais – garso „taršos“ ribojimu ir nurodymu dėvėti apsauginius šalmus, nes miesto pastatai labai seni ir prastos kokybės, todėl dažnai įgriūna.