Už brakonieriavimą – šimtatūkstantinės baudos ir 15 metų kalėjimo

Zimbabvės policija sulaikė aštuonis asmenis įtariamus užnuodijus vandens šaltinius. Rugsėjo 25-ą dieną, trys pažeidėjai buvo nuteisti 15 metų laisvės atėmimo bausme ir turės sumokėti 800 tūkst. dolerių (apie 2,05 milijonus litų) baudą. Palyginimui, Lietuvoje 15 metų kalėjimo bausmė skiriama už sunkius nužudymus ir prievartavimus.

Anksčiau įvairiose Afrikos šalyse pagauti brakonieriai už grotų retai praleisdavo daugiau nei dvejus metus. Naujos sugriežtintos bausmės buvo priimtos pastaraisiais metais ypač išaugus nelegalios dramblių medžioklės mastams – vien pernai brakonieriai nužudė apie 36 tūkst. dramblių. 


Drambliams gresia išnykimas

Prieš keletą dešimtmečių Afrikoje dar gyveno apie 1,3 milijono šių gyvūnų. Šiandien dramblių skaičius yra sumažėjęs per pusę. Jeigu drambliai bus ir toliau naikinami tokiais tempais, ši charizmatiška rūšis, mokslininkų teigimu, gali išnykti per artimiausius 12 metų. Gamtosaugininkai tikisi, jog griežtesnės bausmės atbaidys brakonierius, kurie šiuo metu norėdami pasipelnyti iš prekybos dramblio kaulu gyvūnus žudo dešimtimis.

Nuodų aukos -  ne vien drambliai

Brakonieriams užnuodijus Hwange esančias girdyklas, poveikį pajuto ne tik drambliai. Cianidas nusiaubė visą ekosistemą: dar nėra žinoma kiek liūtų, zebrų, gazelių gnu, hienų, leopardų, gepardų ir kai kurių paukščių rūšių atstovų žuvo dėl šios brakonierių veiklos. Ypač smarkiai nukentėjo grifai, kurie minta dramblių ir kitų kritusių gyvūnų dvėsena.

„Tai pati didžiausia ekologinė katastrofa, kurią teko matyti, ir jos pasekmės yra sunkiai įsivaizduojamos, – sakė Zimbabvės aplinkosaugos darbo grupės pirmininkas Johnnis Rodriguesas. – Užterštos girdyklos ir dirva, kyla grėsmė visai mitybos grandinei.“ 

Cianidas iš brangiųjų metalų kasyklų

Aplinkosaugininkai mano, jog dramblių aukų skaičius, stabiliai kilęs nuo rugpjūčio mėnesio, kai buvo atrasti pirmieji 40 kritusių gyvūnų, gali pasiekti ir triženklį skaičių iki kol nuodai taps nebeveiksmingi. 

Legaliai gauti tokioms nuodijimo operacijoms reikalingus cianido kiekius nėra paprasta. Ši medžiaga paprastai yra naudojama brangiųjų metalų kasyboje, todėl įtariama, jog būtent iš kasyklų jos gauna ir brakonieriai.

Zimbabvės Hwange nacionalis parkas užima apie 15 tūkst. kvadratinių kilometrų plotą ir yra trečias pagal dydį laukinių gyvūnų draustinis Afrikoje. Nepaisant to, parke dirba vos 50 reindžerių ir jų pajėgų apsaugoti parko gyvūnams neužtenka: prieš keletą mėnesių buvo pranešta, jog brakonieriai nužudė paskutinį parke gyvenusį pietinį baltąjį raganosį.

Parengta pagal iol.co.za ir treehugger.com medžiagą