Dirbti į „Vilniaus metrologijos centrą“ Vitalijus atėjo prieš trejus metus, būdamas vos 26-erių. Nepaisant jauno amžiaus, jis jau tada turėjo sukaupęs beveik dešimtmetį darbo patirties – vyras su nedidelėmis pertraukomis skirtingose vietose darbuojasi jau nuo šešiolikos.

„Esu dirbęs sulčių gamybos įmonėje, kurioje taisiau ir derinau gamybos linijas bei įrenginius, autoelektriku autoservise, gamybos vadybininku baldų furnitūrą gaminančioje įmonėje, kur buvau atsakingas už teisingą kliento poreikių supratimą, brėžinių ir sąmatų sudarymą bei perdavimą darbininkams“, – tikino dabar metrologo duoną kremtantis V. Gylys.

Visose buvusiose darbovietėse vilniečiui teko susidurti su technika, todėl tai leido sukaupti daug techninių, fizikos, optikos, chemijos sričių žinių, kurios pradėjus dirbti VMC leido greitai susigaudyti ir susitvarkyti su naujomis užduotimis.

V. Gylys pripažįsta, kad iki šiol tenka gilinti žinias ir namuose po darbo, nes metrologams yra keliami nemaži profesiniai reikalavimai, reikia nusimanyti daugiau nei vienoje srityje. VMC dirba ir su geometriniais, ir su fizikiniais, ir su cheminiais matavimais, todėl po vienu stogu susibūrę labai įvairios specializacijos žmonės. Iš viso čia tikrinami arba kalibruojami daugiau kaip 200 rūšių matavimo prietaisai.

„Kadangi gyvenimas susiklostė taip ir man ši profesija įdomi, daugiausia žinių gaunu iš praktikos. Tai savotiški darbo universitetai. Kai tau įdomu, net nepastebi, kiek informacijos į galvą susikrauni“, – šypsosi Vitalijus, kuris laiko save išimtimi, mat dauguma jo kolegų mokėsi techninių ar tiksliųjų mokslų specialybes.

Nuotykių netrūksta

V. Gylys sako, kad darbe pasitaiko ir keistų nutikimų, kurie sukelia nemažai streso, tačiau vėliau prisimenami su šypsena. Specialistas pasakoja, kad sykį netyčia evakuavo visą odontologijos kliniką, mat kolega neperspėjo tarnybų, kad bus vykdomas dujų signalizatoriaus patikrinimas.

„Tikrinant dujų signalizatorius odontologijos klinikos katilinėje papurškiau balionėlį su etaloninėmis dujomis, tad, kaip ir turėjo, suveikė signalizatorius, kurio impulsus mato ir pastato apsauga bei už keliolikos kilometrų esanti saugos tarnyba. Žmonės iš pastato buvo evakuoti ir jau buvo pasiruošta avarijos likvidavimo darbams“, – juokdamasis pasakoja Vitalijus.

Kitu atveju dujų signalizatorių vasarą reikėjo tikrinti logistikos sandėlyje, kuriame laikoma šaldyta produkcija – stingdantis 25 laipsnių šaltis metrologą privertė skubiai rasti, kuo šilčiau apsirengti. „Tokiose patalpose reikėjo kilti į 15 metrų aukštį, kurio aš paniškai bijau. Tenka viskam pasirengti ir nusiteikti, kad gali tekti įveikti visokias asmenines baimes“, – tvirtina jis.

V. Gyliui taip pat teko netikėtai išvysti, kaip skerdžiama kiaulė mėsos perdirbimo įmonėje, bei gintis nuo būrio geltonpūkių viščiukų paukštininkystės ūkyje. „Visada atsiranda iššūkių, be kurių darbas būtų ne toks įdomus“, – tikina Vitalijus.

Perka ir kiniškus, ir iš Gariūnų

Visi prietaisai naudojami susidėvi, kartu atsiranda ir jų rodmenų paklaidos, todėl jie turi būti kartas nuo karto tikrinami ir kalibruojami. Kiekvieno iš prietaisų patikros periodiškumas skiriasi, be to, metrologai gali tikrinti tik tuos prietaisus, kurie yra įrašyti į Matavimo prietaisų registrą. Kiekvienas prietaisas turi būti sertifikuotas pagal ES numatytus reikalavimus. „Pavyzdžiui, negalime patikrinti Gariūnuose įsigyto neaiškios kilmės alkotesterio, bet galime jį sukalibruoti“, – pasakoja V. Gylys.

Kita vertus, egzistuoja labai paprastos konstrukcijos prietaisų, kuriems tiek procedūrų nereikia. Be to, žmonės jau išmoko prietaisą rinktis prieš tai pasidomėję galimomis alternatyvomis.

„Žmogui, pavartojusiam alkoholinių gėrimų ir nesirengiančiam vairuoti, nesvarbu, ar jo įsigytas alkotesteris teisingai rodo promiles kraujyje, bet policijai, laiku nepatikrinusiai alkotesterio ar greičio matuoklio rodmenų patikimumo, gali nepavykti teisme įrodyti pažeidėjo kaltės, jei šis pareikš pretenzijų“, – aiškina specialistas.

Jis sutinka su nuostata, kad kuo prietaisas brangesnis, tuo geresnis. Tačiau, anot Vitalijaus, ne visada reikalingas itin aukštas tikslumas, jeigu dėl to prietaiso valdymas pasidaro pernelyg sudėtingas. Su tuo vartotojas gali ir nesusitvarkyti.

„Pasitaiko, kad žmonės nusiperka ir kiniškų prietaisų, kurių kartais netgi suderinti neįmanoma“, – sakė V. Gylys, VMC Fizikinių ir cheminių matavimų skyriaus specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)