Apie programuotojo darbą, norą įsitvirtinti IT srityje ir folkloriškos muzikos kryptį – interviu dalijosi V. Linkevičius.

– Informacines technologijas ir programavimo studijas Kauno technologijų universitete pasirinkote neatsitiktinai, kaip susidomėjote technologijų sritimi?

– Vaikystėje ir paauglystėje pamėgau kompiuterinius žaidimus, daug laiko praleisdavau žaisdamas. Tad labai greitai išmokau anglų kalbą bei naudotis kompiuteriu, kitais išmaniaisiais įrenginiais. Supratau, kad IT sritis turi daug potencialo, o ir internete buvo galima rasti labai daug informacijos, todėl pagalvojau, kad yra vertinga suprasti, kaip veikia programinė įranga, kaip technologijos yra kuriamos. Tad supratau, kad norint pamatyti viską iš vidaus, ši sritis man būtų įdomi ir naudinga.

– Esate kilęs iš Šiaurės Lietuvos, Pasvalio miestelio. Kaip, apskritai, susidomėjote programavimu?

– Mokiausi Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje. Mūsų mokykloje buvo organizuojamas programavimo pamokos, tad čia pirmiausia ir pradėjau mokytis programuoti. Kadangi pamokos labai patiko, net ir nežinojau, ar norėčiau svarstyti studijuoti kažką, kas nėra susiję su IT. Todėl pasirinkau Kauno technologijų universitetą ir programų sistemų studijas. Taip pat prie šio pasirinkimo prisidėjo ir klasės draugai, kadangi daugelis jų taip pat pasuko labai panašia – IT kryptimi.

– Universitete pabaigėte tris programų sistemų kursus, tačiau jau sėkmingai darbuojatės IT įmonėje. Kaip pavyko gauti pirmąjį darbą? Ar buvo sunku patekti į technologijų sektorių be sukauptos darbo patirties, reikalingos šioje srityje?

– Per pastaruosius metus jaučiausi nemažai išmokęs, tačiau nežinojau, ar jau turiu pakankamai žinių pradėti karjerą. Visada norėjau išbandyti dar studijų metu ir taip pat savarankiškai įgytus įgūdžius bei sukauptas žinias. Todėl studijuodamas antrame kurse nusprendžiau įstoti į nemokamą „Sourcery“ akademiją, skirtą jauniesiems programuotojams. Tarp studentų vis išgirsdavau gerus atsiliepimus apie „Devbridge“ įmonę ir ten dirbančius žmones. Taip pat žinojau, kad įmonė jau daugelį metų organizuoja nemokamas akademijas, skirtas visiems, norintiems žengti į IT sritį. Ši akademija man suteikė nemažai pasitikėjimo savimi. Tačiau vos pradėjęs studijuoti, o po akademijos gavęs darbo pasiūlymą prisijungti prie įmonės „Devbridge“ komandos, supratau, kad IT yra daug daugiau nei programavimas. Nežinau ar būčiau norėjęs pasirinkti būtent programavimą, jeigu ne darbas ir studijos.

– Kaip ir kada jūsų gyvenime atsirado muzika? Kiek metų aktyviai muzikuojate?

– Muzikuoju nuo dešimties metų, kai tėvai gimtadieniui padovanojo pirmąją gitarą. Taip pat tuo pačiu metu lankydavau folkloro ansamblį, kuriame šokdavau, dainuodavau, bei mokiausi groti. Gimtojo miesto gimnazijoje radau daug bendraminčių, su kuriais vakarais leisdavome grodami, ten ir subūrėme pirmąją grupę. O šiuo metu groju dvejose grupėse, su viena iš jų grojame tradicinių šokių festivaliuose, vakaronėse, o su kita – kantri, rokenrolo stiliaus „coverius“. Kartais ir į vestuves pakviečia, tenka sulaukti kvietimų ir groti užsienio šalyse, tad su grupe ir pakeliaujame.

– Kaip sekasi suderinti intensyvų programuotojo darbo grafiką ir muzikines veiklas?

– Muzikanto veikla dažniausiai būna vakarais arba savaitgaliais, kai jau visi programavimo darbai nudirbti. Bet jeigu reikia išvykti darbo valandomis, dažniausiai galima atidirbti kitą dieną arba savaitgalį, žinoma, reikia tik susitarti su komandos vadovu. Muzikos sezonas intensyviausias būna vasarą, tad IT įmonėje dirbu kiek mažesniu etatu, bet po vasaros daugiausiai laiko skirsiu vien tik programavimui. Kadangi šį hobį derinu su savo kasdieniu gyvenimu jau nuo vaikystės, didelių problemų man tai nesukelia. Taip pat šių abiejų sričių aplinkos bei žmonės yra visiškai skirtingi, todėl tai padeda tiek pailsėti, tiek nepersidirbti.

– Prie kokių projektų šiuo metu dirbate įmonėje ir kas jums yra įdomiausia kasdieniniame programuotojo darbe?

– Dirbu prie IT vidinės sistemos, kuri padeda vienai iš JAV kompanijų valdyti paskolas. Kadangi dar dirbu neilgai, sunku pasakyti, kas yra įdomiausia, bet šiuo metu mane labiausiai motyvuoja tai, kad klientams mūsų kuriama programinė įranga yra labai svarbi, ir tai, kad kasdien matau savo sukurtus darbus jų sistemoje.

– Ką norėtumėte pasiekti IT srityje ateityje ir kaip toliau planuojate vystyti muzikanto karjerą?

– Manau, kad abejose srityse yra svarbu ne tikslas, o kelionė. IT srityje kol kas sunku pasakyti, ką noriu pasiekti: šiuo metu darbe jaučiuosi gerai ir tobulėju kiekvieną dieną, man to užtenka. Lygiai taip pat ir su muzika: nors ir groju jau nemažai metų, bet turiu dar labai daug kur tobulėti. Todėl stengsiuosi tobulėti kiekvieną dieną, o visa kita ateis savo laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją