1. Kelionių agentūrų vadybininkas

Dabar gausu patogių kainų palyginimo interneto svetainių, tad nesudėtinga patiems susiplanuoti atostogas. Tereikia banko kortelės ir kelių valandų patyrinėti trokštamas kelionių kryptis, skrydžių, viešbučių variantus. Daugelis kelionių organizatorių visa tai suvokia, uždaro filialus ir daugiau dėmesio skiria pasiūlymams internetu.

2. Kasininkas

Pastaraisiais metais vis daugėja kalbų apie gyvenimą be grynųjų pinigų, kuriuos pakeistų atsiskaitymas bekontakte kortele, „Apple Pay“ mokėjimų sistema ir kriptovaliutos, kaip antai, bitkoinais. Viena vertus, nauji atsiskaitymo būdai žavi ne visus – kai kam patogiau stebėti savo išlaidas, mokant grynaisiais, kita vertus, akivaizdu, kad mokėjimams atlikti nebereikia žmonių. Prekybos centruose ir netgi greitojo maisto restoranuose daugėja savitarnos kasų, taigi kasininkų išnykimas neišvengiamas.

3. Greitojo maisto įstaigos virėjas

Greitojo maisto įstaigos siekia mažinti išlaidų, taigi ateityje neišvengiamas dalies gamybos procesų automatizavimas. Vieno tyrimo duomenimis, net 81 proc. greitojo maisto įstaigų procesų bus automatizuoti. Natūralu, kad, pasitelkiant šiuolaikines technologijas, kuriomis siekiama paspartinti procesus ir sumažinti išlaidų, virėjų reikės vis mažiau.

4. Paštininkas

Siuntinius pristatančių kurjerių neabejotinai reikės, o štai tradicinių laiškus nešiojančių paštininkų ateitis miglota. Daugiausia todėl, kad jų išnešiojamų laiškų po 10 metų tikrai neliks – sąskaitos, pranešimai bus siunčiami el. paštu, mokėjimai vyks internetu, o laiškų popieriuje apskritai niekas neberašo.

5. Banko kasininkas

Patys bankai neišnyks, tačiau daugelio funkcijų nebeliks. Taip yra todėl, kad daugelį transakcijų galima atlikti internetu tiesiog iš namų. Be abejo, žmonėms reikės ekspertų, finansų patarėjų paslaugų, taigi bankai veiks, tik bus mažesnis darbuotojų skaičius.

6. Tekstilės fabriko darbuotojai

Tekstilės fabrikų darbuotojų mažės ne todėl, kad mažėtų tekstilės poreikis, o todėl, kad keisis jos gamybos technologijos. Technologijoms atliekant vis daugiau operacijų, judant automatizuotų ar pusiau automatizuotų gamybos procesų link, reikės aukštos kvalifikacijos operatorių, tiesa, mažiau.

7. Juvelyras mažmenininkas

Juvelyrų darbo nepakeis joks aparatas, vis tik, keičiantis madoms, visuomenės elgsenai, jų darbui kyla grėsmė. „Juvelyrų prekybos valdybos“ duomenimis, 2018 m. Amerikoje juvelyrikos industrijos apimtys sumažėjo 4 proc., užsidarė šimtai juvelyrikos parduotuvių. Regis, jaunesnės kartos mažiau linkusios investuoti į juvelyrikos dirbinius.

8. Prekybos telefonu agentas

Daugumai žmonių (išskyrus prekybos telefonu agentus) ši žinia būtų maloni, jeigu nepageidaujamas prekes ar paslaugas siūlančių agentų skambučių nepakeistų dar labiau erzinantys automatiniai prekybos telefonu skambučiai. Daugelis prekybos telefonu įmonių pereina prie šios naujovės, kuri joms naudinga dviem aspektais – mažiau kainuoja, o potencialius klientus galima pasiekti bet kada – dieną ar naktį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)