Gripas, kuris nepraėjo

Idėja įsteigti augalų prieglaudą ne vienam laidos žiūrovui skambės keistokai, tačiau Aistė įsitikinusi – tai geriausias ir įdomiausias sprendimas jos gyvenime, rašoma TV3 pranešime žiniasklaidai. Iš pradžių ji priglausdavo draugų, artimųjų, o vėliau ir gatvėje, prie konteinerio rastus augalus.

Paklausta, kaip šią idėją sutiko aplinkiniai, augalų prieglaudos įkūrėja neslepia – ne veltui yra sakoma, jog „savam kaime pranašu nebūsi“. Artimieji neprieštaravo, atvirkščiai – net ignoravo jos veiklą, manydami, kad tai tiesiog praeis. Iš pradžių tai, atviravo Aistė, labai žeidė.

Augalų prieglauda // A. Virketės nuotr.

„Iš pradžių reakcijos buvo – tylos aidas, tad nesupratau, ar čia gerai darau, ar blogai. Iš artimųjų nieks nepasakė jokio komentaro, ignoravo šią mano veiklą ir viską, ką skelbiau feisbuke ar instagrame. Galvojo, kad kažkas negerai ir tai praeis. Dėl to iš tikrųjų man buvo labai sunku“, – prisimena pašnekovė.

Jos vyras Evaldas, pirmasis išgirdęs idėją įkurti augalų prieglaudą, pasiūlė ramiai viską apsvarstyti, juk, pasak jo, idėja turi susigulėti. „Bet kai pamatai, kad šitas gripas nepraeina, tai viskas, vadinasi, reikia palaikyti“, – juokavo Evaldas.

Augalų prieglauda // A. Virketės nuotr.

Laidos viešniai teko ne tik įveikti artimųjų skepsį, bet ir įtikinti vyrą, kad ši idėja verta dėmesio, šeimos investicijų, kad tai turi ateitį ir iš to galima gyventi. Aistė atvira – ji, kaip ir daugelis pradedančių verslininkų, neuždirba nieko.

„Labai daug kas manęs klausia, kaip aš pragyvenu iš to. Šiuo metu kaip ir kiekvienas jaunas verslininkas, ypač socialinio verslo atstovas, aš nieko neuždirbu. Tačiau turiu viziją, kad galima dirbti ir daryti gerus darbus“, – aiškina ji.

Paklausta, kaip kilo tokia išties neeilinė mintis ir nuo ko viskas prasidėjo, Aistė išskyrė paprastą dalyką – meilę gamtai, gimusią dar vaikystėje, praleistoje Dzūkijos miškuose. Būtent vaikystės atgarsiai ir paskatino laidos viešnią saugoti gamtą, esančią šalia mūsų – namuose.

Augalų prieglauda // A. Virketės nuotr.

Jau kovo pradžioje prieglaudos įkūrėja keliaus į Turkiją, kur tarptautinėje konferencijoje pristatys savo idėją ir, žinoma, Lietuvą pasauliui.

Gėlių kalba

Pasak pašnekovės, tai nėra manija, tai manifestas pasauliui, siekiant atkreipti dėmesį į globalią problemą – klimato atšilimą.

Augalų prieglauda // A. Virketės nuotr.
„Gėlių kalbą vienodai supranta skirtingų religijų, tautybių ar politinių pažiūrų žmonės. Manau, kad Lietuva sulauks atgarsio visame pasaulyje. Galbūt ši mano vizija labai donkichotiška, tačiau noriu atkreipti visų dėmesį į gamtą, kuri išgyvena ne pačius geriausius laikus“, – neslepia Aistė.

Šiuo metu prieglaudoje yra daugiau kaip 300 augalų, tačiau tai, anot Aistės, tik pradžia. Ji turi didelių planų: pastatyti erdvią oranžeriją, kurioje augalai nebūtų tarsi eksponatai muziejuje, kur vyktų veikla, edukaciniai užsiėmimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)