– Sėkmingai baigėte miestų planavimo studijas. Kas lėmė, kad pasirinkote būtent šią sritį?

– Visada labiau traukė tikslieji mokslai, o ir šiaip mane žavėjo pati idėja prisidėti prie gyventojų kokybės mieste gerinimo. Pasirinkau miestų planavimo ir inžinerijos magistro studijas, po kurių įgijusi urbanistikos inžinerijos magistro laipsnį, tikėjausi su tuo sieti savo profesinę ateitį, tačiau, jei nuoširdžiai, rinka yra labai maža, darbą surasti (net jeigu ir norėtum dirbti iš idėjos) yra ganėtinai sunku. Ieškant darbo teko padirbėti ir Nekilnojamojo turto vadybos srityje, bet tai buvo gana trumpas etapas.

Vėliau gavau ir kitokį darbo pasiūlymą – kokybės užtikrinimo analitikės pozicijoje, įmonėje, kuri užsiima elektros tinklų priežiūra ir analize. Man iš pradžių pasirodė, kad tai nelabai susiję su tuo, kaip aš įsivaizdavau savo ateitį dar studijuodama, bet pati sritis buvo labai įdomi ir nusprendžiau pabandyti. Įmonės darbo specifika buvo tokia: skrendama su sraigtasparniu virš elektros tinklų, renkami duomenys (daromos aukštos kokybės nuotraukos, termo nuotraukos, atliekamas lazerinis elektros tinklų skenavimas ir kt.), vėliau gauti duomenys apdorojami, atliekama analizė ir rezultatai siunčiami klientui, o mano rolė buvo užtikrinti viso proceso kokybę – nuo duomenų surinkimo iki tų duomenų paruošimo bei išsiuntimo klientui.

– Kelerius metus dirbote elektros tinklų priežiūros srityje, o kada ir kaip pradėjote domėtis IT sektoriumi?

– Gavusi darbą elektros tinklų srityje labai džiaugiausi, kad tuo metu manyje pamatė tai, ko aš pati apie save nežinojau, kad mano stiprioji pusė yra būtent atidumas detalėms ir kruopštumas. Aš įsidarbinau duomenų analizės skyriuje ir buvau atsakinga už duomenų kokybę, t.y. už jų surinkimą, apdorojimą ir galutinio produkto išsiuntimą klientui. Buvo daug atsakomybių ir tai vargindavo, bet darbas buvo tikrai įdomus ir tai buvo nuostabi kelerių metų patirtis, kuri mane daug ko išmokė.

Kadangi darbo pozicija buvo susijusi su kokybės užtikrinimu, sulaukdavau labai daug darbo pasiūlymų iš IT sektoriaus – persikvalifikuoti į IT kokybės užtikrinimo specialisto poziciją. Vis tik neturėdama daug informacijos ir reikiamų žinių, net nesvarsčiau apie tokią galimybę. Tačiau pamažu pradėjau domėtis, svarstyti, kad gal mane ir domintų nauji iššūkiai. Visiškai atsitiktinai viename straipsnyje perskaičiau mano dabartinio kolegos istoriją apie tai, kaip jis, būdamas profesionaliu nardymo instruktoriumi, sėkmingai įsitvirtino IT testavimo srityje, nusprendžiau pabandyti.

– Pasukote būtent į testavimą.

– Visada buvau labiau linkusi į inžinerinius mokslus. Nors mano darbas ir nebuvo glaudžiai susijęs su IT sritimi, tačiau tai nebuvo ir visiškai man svetima. Kai pradėjau domėtis, ką gi daro testavimo specialistas IT sektoriuje, kokias funkcijas atlieka, koks jo darbo pobūdis, pasvarsčiau, kad gal būtų įdomu pasukti šia kryptimi. Ir nors šios sritys labai skiriasi bet, manau, tam tikri anksčiau įgyti įgūdžiai bei patirtys man labai pravertė jau įsidarbinus „Devbridge“ įmonėje.

– Nutarusi įgyti naujų įgūdžių įstojote į nemokamą „Sourcery“ testuotojų akademiją?

– Sprendimas dalyvauti „Sourcery“ testuotojų akademijoje buvo visiškai spontaniškas ir tikrai nebuvo taip, jog žinojau apie akademiją, jai ruošiausi ir kažko tikėjausi. Tuo metu viename iš informacinių portalų perskaičiau straipsnius apie testuotojus Jurijų ir Justą. Kiekvieno jų istorija buvo savaip įdomi ir žavi, o prie straipsnių radau informaciją apie greitai vyksiančią atranką į akademiją. Priėmiau tai kaip ženklą ir užpildžiau registracijos formą, atsakiau į klausimus. Taip ir pradėjau savo kelią technologijų sektoriuje. Mane sužavėjo žmonės, kurie organizavo akademiją. Paskaitų turinys ir visos praktinės užduotys suteikė tvirtą pagrindą pradedančiajam testuotojui. Todėl, kai jau baigiau akademiją, žinojau ko tikėtis ir iš karto labai gerai supratau, kaip vyks darbas įmonėje.

– Komandoje sėkmingai dirbate jau beveik dvejus metus – kas buvo sunkiausia vos pradėjus dirbti technologijų sektoriuje?

– Man pačiai vienas iš didžiausių privalumų įmonėje yra komanda, žmonės, su kuriais man tenka dirbti – jie yra nuostabūs. Kaip kolega sakė, man labai pasisekė su pačiu pirmuoju projektu, prie kurio teko dirbti, nes tai buvo puikus startas pradedančiajam testuotojui. Na, o tik pradėjus dirbti sunkiausia turbūt buvo susitvarkyti su stresu ir pačia savimi. Nors pirmąjį mėnesį buvo ganėtinai ramu, nes turėjau patyrusį kolegą testuotoją šalia, kuris labai daug padėjo. Tačiau jau po mėnesio trumpam likau viena testuotoja visame projekte, tai buvo kiek sunkiau, bet viskas puikiai susiklostė, kolegos buvo geranoriški ir nusiteikę padėti, kuo tik gali. O iš techninės pusės, didelių problemų nebuvo, akademija suteikė stiprų žinių bagažą, su kuriuo tikrai gali pradėti dirbti testuotoju, pritaikyti viską, ką išmokai ir to tikrai užtenka žengiant pirmuosius žingsnius į IT pasaulį.

– Kaip šiuo metu jums sekasi darbe ir prie kokių IT produktų darbuojatės?

– Dirbant testavimo inžiniere negalėčiau pasakyti, jog mano diena darbe atrodo būtent vienaip ar kitaip. Kiekviena diena gali būti labai įvairi, bet tuo ir žavi šis darbas, nėra monotonijos ir darbas nepabosta. Visai neseniai baigiau darbus prie projekto, kuris truko apie puse metų, per tuos šešis mėnesius su komanda įgyvendinome sprendimus JAV įmonei, kuri užsiima krovinių gabenimo ciklo užtikrinimu. Tai yra platforma, kurioje kurjeriai ir brokeriai gali rasti sunkvežimius savo siuntoms ir atvirkščiai. Ankščiau dirbau prie projekto, kuris susijęs su trečiųjų šalių rizikos vertinimu.

– Ką norėtum pasiekti savo profesinėje srityje?

– Norėčiau sukaupti dar didesnį žinių bagažą, nes testavimo sritis yra labai labai plati, kiekvieną dieną gali mokytis ir įgyti naujų žinių, bet liks dar labai daug visko, kur galima tobulėti. Apskirtai, IT sritis yra tokia kintanti, kad turi spėti su visais pokyčiais ir jeigu nori, kad pasisektų, būtina nuolat tobulėti. Man darbas kasdien turi nešti džiaugsmą ir dominti. Mano tikslas – kasryt norėti eiti į darbą ir su nekantrumu laukti, ką ta diena man atneš naujo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją