Turint omenyje, kad mūsų planetoje gyvena daugiau nei 7 mlrd. žmonių, galima įsivaizduoti, kaip sunku rasti savo vaikui unikalų vardą – tokį, kurio be jo ničniekas neturėtų. Taip, užduotis ne iš lengvųjų, bet nėra neįveikiama – bent kai kurioms žvaigždėms, kaip tenka įsitikinti, sužinant, kokius vardus jos parenka savo atžaloms.

Teigti, kad tie vardai neįprasti, – tai faktiškai nepasakyti nieko. Tuojau suprasite, kodėl, ir sužinosite, kas, sprendžiant, kaip pavadinti savo vaiką, įkvėpė tokias asmenybes kaip Beyonce, Victoria Beckham, Jessica Alba ir kt. Žinoma, kai kurių vardų prasmė paaiškėja paprasčiausiai juos išvertus, todėl galėsite susipažinti ir su lietuviškais unikaliųjų vardų variantais.

X Æ A-12 (Elono Musko ir Grimes sūnus)

2020-ųjų gegužę klestintis verslininkas ir „Tesla“ generalinis direktorius E. Muskas jau šeštą kartą tapo tėvu, tačiau jo mylimajai, dainininkei Grimes, tas vaikas buvo pirmas kūdikis. Rinkdami mažyliui vardą tėvai pasitelkė tiek fantazijos, kiek tik įstengė, ir sūnų pavadino X Æ A-12.

Visuomenę, savaime aišku, toksai pasirinkimas nemenkai suglumino, bet Grimes tuoj pat paaiškino, ką gi tas vardas reiškia. Kaip ji pati parašė „Twitter“ paskyroje, X – tai nežinomas kintamasis, Æ – tai būdas užrašyti santrumpą AI (reiškiančios dirbtinį intelektą), o A-12 – tai amerikietiškas žvalgybinis orlaivis, kuriuo ypač žavisi ir ji, ir E. Muskas. Taigi, „jokių ginklų ir jokio ginklavimosi – vien greitis“, paaiškino Grimes.

2022-ųjų kovą E. Muskas ir dabar jau buvusi jo širdies draugė Grimes tapo antro surogatinės motinos pagimdyto kūdikio tėvais. Ir tąkart renkant vardą nebuvo apsieita be kūrybiškumo: duktė gavo Exa Dark Sideræl vardą, o trumpiau yra vadinama tiesiog Y.

Blue Ivy, Siras ir Rumi (Beyonce ir Jay-Z vaikai)

Galingo ryškumo žvaigždės Beyonce ir Jay-Z su tokiu nekantrumu laukė savo pirmagimės, kad vardu pasirūpino iš anksto. Dukrelė gavo romantiškai nuteikiantį Blue Ivy vardą, išvertus iš anglų kalbos reiškiantį „mėlyna gebenė“. Nors iki šiol neaišku, kodėl pora nusprendė pavadinti vaiką konkretaus augalo garbei, svarbiausia yra tai, kad varde užšifruoti net keli Carterių šeimos kodai. Pirmas vardo komponentas – tai mėgstamiausia Jay-Z spalva, o antras gali būti užrašytas kaip IV – romėniškas skaitmuo, reiškiantis ketvertą – magišką tiek Beyonce, tiek jos vyro skaičių: abudu tėvai gimė ketvirtą (tiesa, skirtingų mėnesių) dieną, o susituokė 2008 m. balandžio 4 d.
Beyonce dukra Blue Ivy

Blue Ivy vardas jau užpatentuotas, lygiai kaip vėliau gimusių jos brolio ir sesers vardai. Dvynukai buvo pavadinti Siru ir Rumi. Siras, kaip vardas, iki tol apskritai neegzistavo, o Rumi yra ypač retas varas, sutinkamas nebent pietiniuose Azijos regionuose, todėl bent jį užregistruoti pavyko be problemų.

Apple (Gwyneth Paltrow ir Chriso Martino duktė)

Ne, G. Paltrow ir Ch. Martinas nėra tokie aistringi Steve‘o Jobso tvarinio gerbėjai, kad ryžtųsi jo garbei pavadinti savo vaiką. Per vieną interviu aktorė prisipažino, kad vardas Apple (liet. „obuolys“) į jos mintis užklydo visai netikėtai, tačiau sukėlė tiek daug šiltų ir motiniškų emocijų, kad apie jokį kitą variantą galvoti jau nebesinorėjo. Dabar G. Paltrow dukrai – 19 metų, bet (ir už tai G. Paltrow galima tiktai pagirti) pirmąjį išmanųjį žaisliuką ji gavo kone paskutinė klasėje.

Beje, G. Paltrow ir Ch. Martinas turi ir sūnų, bet jo gimimo proga veikiausiai nutarė neišradinėti nieko naujo ir davė berniukui pakankamai žinomą (nors vis dėlto originalų) Moses vardą.
Suri (Kate Holmes ir Tomo Cruise‘o duktė)
 Kate Holmes

Dar visai neseniai Suri buvo tik ganėtinai paplitusi pavardė, tačiau mažosios mis Cruise tėvus veikiausiai taip pakerėjo šio žodžio reikšmė, kad jiedu nutarė pradėti naują vaikams duodamų vardų madą. Išvertus iš persų kalbos „suri“ reiškia „raudona rožė“, o iš hebrajų – „princesė“.

Brooklynas, Romeo, Cruzas ir Harper Seven (Davido ir Victorios Beckhamų vaikai)

Su fantazija į vardų savoms atžaloms parinkimą pažvelgė ir Beckhamų pora. Išimtimi galima laikyti nebent Romeo, nors vėlgi – vardas retas, nors, aišku, W. Shakespeare‘o dėka yra žinomas kuo puikiausiai.

Egzistuoja ir vardas Harper: duoti jį dukrai Victorią įkvėpė mėgstama rašytoja Harper Lee. Visgi kad vardas būtų išties unikalus, tėvai papildė jį antru dėmeniu – Seven (Davido Beckhamo numerio žaidžiant „Manchester United“ garbei; „seven“ – septyni).


Kalbant apie vardo Brooklynas kilmę, galima pasakyti, kad ji labai akivaizdi: prieš 24 metus būtent Niujorko Bruklino rajone buvo pradėtas pirmasis Beckhamų kūdikis. Ne ką mažiau akivaizdus ir Cruzo vardo įkvėpimo šaltinis. Tikra tiesa, kad šie du garsūs britai dabar jau 17-metį sūnų pavadino artimo savo bičiulio Tomo Cruise‘o garbei. Beje, visų keturių savo vaikų vardus Beckhamai užpatentavo, kad galėtų išleistų atitinkamų prekių ženklų drabužių ir aksesuarų linijas.

Olive, Elula ir Montgomery (Islos Fisher ir Sachos Barono Coheno vaikai)

Reikia pasakyti, kad filmo „Parduotuvių maniakės išpažintis“ („Confessions of a Shopaholic“) žvaigždė Isla Fisher ir pati gali pasigirti neįprastu vardu (ji buvo pavadinta Škotijos salos Ailos garbei), todėl aktorės noras suteikti išskirtinumo saviems vaikams gal ir neturi pernelyg stebinti.


Per laiką nuo pirmo iki paskutinio vaiko gimimo vardų unikalumo laipsnis kilo. Vyresnėlė aktorių poros duktė yra Olive. Vardas gal ir ne pats rečiausias, bet tikrai ne toks dažnas kaip Olivia.

Antrą dukterį pora nutarė pavadinti rugpjūčio – mėnesio, kada mergaitė gimė, – garbei. Vis dėlto vardas Augustina aktoriams pasirodė pernelyg nuvalkiotas, tad jie, daug negalvoję, atsivertė žydų kalendorių (juk abu, kaip žinia, yra žydų kilmės) ir pasidomėjo, kaip jame įrašytas rugpjūtis, o jau tada, taip pat daug negalvoję, dukterį pavadino Elula.

Pagaliau, rinkdami vardą jaunėliui sūnui Isla Fisher ir Sacha Baronas Cohenas nutarė sujungti dvi žvaigždžių vaikų vardų tendencijas ir pavadino vaiką garsaus žmogaus ir geografinės vietovės garbei.

Honor ir Haven (Jessicos Albos ir Casho Warreno dukterys)

Aktorė Jessica Alba dukterims davė šiaip jau neegzistuojančius vardus, tačiau akivaizdu, kad juos parinko ne tik dėl puikaus skambesio, bet ir dėl pozityvaus turinio. Taigi, vyresnėlė tapo Honor (reiškia „garbė“), o jaunėlė – Haven (galima versti kaip „ramybės uostas“). Dar aktorė augina sūnų Hayes.


North, Saintas, Chicago ir Psalmas (Kim Kardashian ir Kanye Westo vaikai)

Atrodo, kad K. Kardashian ir K. Westas nutarė paversti savo vaikus tikromis šiuolaikiškumo ikonomis. Vyriausią dukterį pora pavadino North (Šiaurė), o vėliau gimusį sūnų – Saintu (Šventasis).


2018-aisiais poros šeimą papildė surogatinės motinos pagimdyta mažylė. Ją buvo nutarta pavadinti Chicago – gimtojo K. Westo miesto garbei. Praėjus metams gimė ir Psalmas. Kūdikį išnešiojo ta pati surogatinė motina, kuri pagimdė Chicago. Jo vardas, kaip nesunku įspėti, – tai nuoroda į K. Westo tikėjimą Dievu.

Poppy Honey Rosie, Daisy Boo Pamela, Petal Blossom Rainbow, Buddy Bear Maurice, River Rocket (Jamie Oliverio ir Juliette Norton vaikai)

Pabaigai siūlome susitikti su galingiausiai renkant vaikams vardus fantazijos užvaldyta pora. Garsusis Jamie Oliveris, kaip tenka įsitikinti, kūrybiškumu žiba ne tik virtuvėje.

Jamie ir Juliette Oliver

Daug netuščiažodžiaudami skubame pateikti J. Oliverio ir J. Norton vaikų vardų vertimus. Taigi, jeigu vaikučiai būtų lietuviai, jų vardai galėtų būti štai kokie: Rožinis Aguonos Medutis, Saulutė Bu Pamela, Pražydusi Vaivorykštė, Draugiškas Meškutis Morisas ir Upės Raketa.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją