Užduokite sau klausimą – kam įmonei reikalingas administratorius? Jei jūsų atsakymas – skenuoti dokumentus ir atnešti kavą, jūs gyvenate praeitame dešimtmetyje! Šiuolaikiniai administratoriai atlieka vieną iš kertinių vaidmenų biure ir vargu ar rinka gali pasigirti dideliu skaičiumi sėkmingų įmonių galinčių apsieiti be šios rolės. Administratoriaus pozicija gali apimti dalį žmogiškųjų išteklių, pirkimų, pardavimų ir net teisinių bei IT paramos funkcijų.

„Būdama atrankų specialiste, pastebiu darbo rinkoje vyraujančią įdomią tendenciją, kuri smarkiai pasikeitė nuo dar prieš keletą metų egzistavusios administratorių atrankos kultūros“ – pasakoja Deimantė Petrauskaitė, kompanijos „People Link“ vyresnioji personalo atrankų ir vertinimo konsultantė. „Jeigu anksčiau administratorių atrankos buvo vienos iš paprasčiausių dėl didelio šios specialybės atstovų skaičiaus rinkoje, tai šiai dienai, vadovaujančių pozicijų paieškas atlikti neretai yra gerokai lengviau nei rasti profesionalų administratorių. O kadangi administratoriaus funkcija yra kertinė, jos poreikis rinkoje yra nuolatinis."

Aušra Gramauskaitė

Tačiau visuomenėje stereotipas apie administratorių atliekamas funkcijas dar vis giliai įsišaknijęs. „Deja, bet vis dar populiarūs mūsų profesiją žeminantys juokeliai, kuriuose sekretorė vaizduojama kaip kvaila gražuolė ar vadovo meilužė“, – sako ilgus metus administravimo srityje dirbusi Aušra Gramauskaitė.

2019 metais ji kartu su bendraminčiais apklausė daugiau nei 500 Lietuvos biuro administratorių. Tyrimo metu paaiškėjo, jog po malonia administratorės šypsena dažnai slepiasi menkavertiškumo jausmas. Be jau minėto, tikrovės neatitinkančio profesijos įvaizdžio, apklausos dalyvės vardijo bendradarbių ar išorės klientų norą pasirodyti viršesniais, ribotas tobulėjimo galimybes bei profesinį vienišumą.

„Pati labai gerai suprasdama šias įžvalgas ir išgyvenusi panašų jausmą, ryžausi tai keisti, – sako Aušra.– Šiandien, minint tarptautinę Sekretorės dieną, Lietuvoje veiklą pradeda Biurų sesės – pirmoji bendruomenė, vienijanti Lietuvos biuro administratores, sekretores, padalinių ir vadovų asistentes, kurių šiuo metu Lietuvoje apie 30 tūkstančių. Nematomos biuro herojės nuo šiol galės bendrauti internetinėje svetainėje www.biuruseses.lt , dalyvauti įvairiuose mokymuose, o pasibaigus karantinui, susitikti joms oganizuojamuose renginiuose. Būdami bendruomenėje sieksime tobulėti profesinėje srityje, kelti svarbios profesijos prestižą bei savo narių emocinę gerovę."

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)