Praktinės žinios padeda atrasti savo kelią

„Vilnius Tech“ universiteto Antano Gustaičio aviacijos instituto (AGAI) prodekano Lauryno Šišovo teigimu, aviacija yra nuolatos auganti sritis, kurioje apstu karjeros perspektyvų. Tad praktika studentams tampa pagrindiniu įrankiu galinčiu padėti susipažinti su darbo šioje srityje pobūdžiu ir taip pasiruošti būsimai karjerai.

Praktika yra puiki galimybė studentams sužinoti apie aviaciją iš vidaus, suformuoti sau priimtiną veiklos sritį ir sukurti kelią į galimą karjerą. Aviacijoje kaip ir medicinoje svarbu, kuo greičiau atsirasti ten, kur vyksta veiksmas – būsimi medikai laisvu nuo studijų laiku eina dirbti slaugytojų padėjėjais, lygiai taip būsimi aviacijos profesionalai renkasi dirbti orlaivių antžeminio aptarnavimo įmonėse, oro uostuose“, – sako jis.

AGAI prodekanas pažymi, kad praktika ne visada yra tik dėl patirties, bet tai yra savęs, kaip specialisto formavimas ateičiai.

„Kalbant apie didžiosios aviacijos specialisto formavimą, studentams yra naudinga pradėti savo karjerą orlaivių antžeminio aptarnavimo srityje, kadangi tai leidžia jiems geriau suprasti aviaciją iš vidaus ir įgauti patirties dirbant su lėktuvais“, – sako L. Šišovas.

Jis priduria, kad visiems studentams praktika yra vienodai reikalinga, nesvarbu ar tai skydžių valandas stimuliatoriuje renkantis būsimas pilotas, bepiločiais orlaiviais susidomėjęs Avionikos ar Transporto logistikos studentas. Praktikos metu studentas gali pajausti ar tai yra tas darbas, kurį jis norės tęsti ir baigęs studijas.

Augančios galimybės

L. Šišovo teigimu, nors per pastaruosius penkerius metus, studentų norinčių studijuoti „Vilnius Tech“ Antano Gustaičio Aviacijos Institute gerokai išaugo, tačiau tai nei kiek nesumažino jų galimybės savo jėgas išbandyti specializuotose aviacijos įmonėse. Ir akcentuoja, kad pasibaigus praktikos laikotarpiui, didžioji dalis studentų susilaukia pasiūlymų įsidarbinti.
Evelina Martinkutė

Vienas tokių pavyzdžių, buvusi universiteto Transporto inžinerinės ekonomikos ir vadybos bakalauro studentė Evelina Martinkutė. Ji savo kelionę aviacijos srityje pradėjo nedrąsiai žengdama į orlaivių antžeminio aptarnavimo bendrovę „Litcargus“, o šiuo metu jau skaičiuoja penktus metus, būdama bendrovės krovinių pardavimo koordinatore.

„Dar studijų metu, kremtant žinias apie logistikos operacijas, mano dėmesį labiausiai patraukė oro transportas ir jo subtilybės. Tad trečio kurso pabaigoje, pradėjus ieškoti praktikos galimybių, pasąmonėje turėjau aiškią viziją – norėjau būti arčiau lėktuvų. Noras virto realybe nuvykus į tuo metu universitete rengiamas „Karjeros dienas“. Būtent jų metu susipažinau su „Litcargus“ atstovais, kurie šiai dienai yra geriausi mano kolegos“ – dėsto ji.

Anot Evelinos, praktikos pradžioje viskas atrodė tarsi patekus į „lengvą kosmosą“, nes net ir turint teorinių žinių bagažą, orlaivių antžeminio aptarnavimo bendrovėje reikėjo sugebėjimo tas žinias greitai pritaikyti. Tačiau jauna mergina, degdama dideliu noru išmokti ir suprasti šią sritį, netruko apsiprasti: „Žinojau, kad yra galimybė po praktikos likti dirbti įmonėje, to aš labai norėjau, o tai, kad darbui reikiamas subtilybes galima išmokti tik atliekant praktinį darbą, dar labiau motyvavo tapti savo srities specialiste.“

Jos teigimu, praktika įmonėje buvo kupina naujų pamokų, kurios pasižymėjo ne tik dinamika, bet ir griežtomis aviacijai būdingomis taisyklėmis.

„Praktikos pradžioje mokiausi pagrindinių dalykų, kaip vyksta visas krovinio paruošimo procesas Vilniaus oro uoste krovinių terminale, kaip rezervuojami kroviniai siunčiami oro transportu, kokie lėktuvų tipai būna, kokius krovinius galima siųsti, o kurių ne, kaip veikia aviakompanijos, kaip teisingai užpildyti oro važtaraštį ir kitus įdomius dalykus, kurie reikalingi norint išsiųsti krovinį. Visi išmokti dalykai praktikoje atvedė mane čia, kur esu dabar, tad visos gautos žinios ir pamokos yra be galo naudingos“, – akcentuoja jauna mergina.

Evelina taip pat pažymi tai, kad aviacija yra mažai kam pasiekiama ir pažįstama sritis, tad prisilietus prie jos iš arti, neretai dauguma pamilsta ir nebenori ištrūkti.

Tikėjimas jaunais talentais

Orlaivių antžeminio aptarnavimo bendrovės personalo direktorė Asta Jurėnaitė tikina, kad praktikos metu įgytos žinios yra bazė specialisto augimui.
Asta Jurėnaitė

„Praktikos metu studentai gali ne tik įgyti aviacinių žinių ir patirties, suprasti antžeminio aptarnavimo ypatumus, išmokti dirbti su aviacinėmis sistemomis ir procedūromis, bet ir gauti koncentruotus mokymus ir profesionalias žinias apie keleivių ir orlaivių aptarnavimą, kurias galima pritaikyti visoje aviacijos industrijoje, o taip pat įgyti komandinio darbo įpročių, turėti galimybę tiesiogiai bendrauti su orlaivių įgulomis ir gauti profesinius mokymus ir juos patvirtinančius aviacinius sertifikatus“, – dėsto ji.

A. Jurėnaitė papildo, kad praktika naudinga net tik studentui, bet ir įmonei, nes atėję praktikantai dažnai pasiūlo naujų idėjų, pateikia kitokį požiūrį. Tačiau, anot jos, į studentus žiūrima ne kaip į technines užduotis atliekančius žmones, o stengiamės suteikti jiems įvairių įgūdžių, padedant pagrindus tolimesnei jų karjerai.

Įmonės duomenimis, po bendrovėje atliekamos praktikos dirbti pasilieka 70-80 proc. studentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją