Kaip rašome pranešime žiniasklaidai, IT bendrovės vyresnioji projektų vadovė Gintarė Alaburdaitė–Žemaitė ir personalo ir administracijos vadovė Lietuvai Gintautė Klimašauskienė savo mintimis dalijosi mentorystės bei technologinio turinio sesijų programos moterims „Women Go Tech“ tinklalaidėje.

Iš socialinių mokslų į IT

Baigusi ekonomikos ir vadybos studijas, Gintarė savo profesinę karjerą pradėjo nevyriausybiniame sektoriuje. Įgijusi čia patirties, mergina kelerius metus dirbo verslo srityje su edukacinio turinio technologijomis, tačiau nesijautė savo vietoje, nors ir technologijų nesinorėjo paleisti. Pasak Gintarės, kartais net atrodydavo, kad technologijų sritis jai visai netinka. Tačiau gyvenimas sudėliojo kitaip.

Pamačiusi kvietimą dalyvauti praktikos programoje technologijų įmonėje „Adform“, kurios metu buvo galima išbandyti save skirtingose ir visiškai naujose srityse neturint patirties, iš prigimties smalsi Gintarė nutarė pabandyti.

„Padariau tarsi žingsnį atgal – atėjau į praktikantės poziciją, ir pradėjau dirbti su projektais. Iš pradžių buvo labai sunku, bet žingsnis po žingsnio, projektas po projekto, ta patirtis užaugo, kol galiausiai iš praktikantės tapau projektų vadove technologijų įmonėje, nors išsilavinimo prasme aš esu toli nuo technologijų.

Kita vertus, tai man visiškai netrukdo, nes jei norėčiau programuoti, man reikėtų kitų kompetencijų, bet dabar, dirbant su projektų vadyba, savo žinias, įgytas socialiniuose moksluose, matau kaip privalumą“, – kalbėjo G. Alaburdaitė–Žemaitė.

Išdrįskite pasakyti, kad jums „per ankšta“

Per daugiau nei penkerius metus Gintarė įmonėje pakeitė ne vieną poziciją, kad suprastų, kokia veikla jai tinka. „Kai pajusdavau, jog norisi ko nors kito arba jau darosi ankšta einamose pareigose, prasitardavau apie tai mane supantiems žmonėms, ir naujos galimybės tarsi pačios mane susirasdavo. Kalbant apie asmeninį tobulėjimą darbe, tai mokėjimas išsakyti savo poreikius ir lūkesčius irgi labai reikalingas gebėjimas, padedantis atsirasti naujoms galimybėms“, – sako mergina.

Mintį apie tobulėjimą darbe pratęsia Gintarės kolegė, įmonės personalo ir administracijos vadovė Lietuvai Gintautė Klimašauskienė. Ji sako, kad ją labiausiai motyvuoja nenutrūkstamas asmeninis tobulėjimas, kai organizacija yra atvira darbuotojo ambicijoms, siekiui augti, norui sužinoti daugiau, kai suteikiamos galimybės išeiti iš komforto zonos ir priimti iššūkius, kurie padėtų augti. Jei jaučiate, kad nerealizuojate savęs dabartinėje pozicijoje ir norite pokyčių, svarbiausia, pasak G. Klimašauskienės, būti smalsiems, aktyviems ir rodyti iniciatyvą.

„Organizacija tai tikrai turėtų pastebėti ir nukreipti savo kelio ieškantį darbuotoją tinkama linkme, kad žmogus jaustųsi motyvuotas, augtų ir kurtų pridėtinę vertę“, – įsitikinusi Gintautė.
Gintautė Klimašauskienė ir Gintarė Alaburdaitė–Žemaitė

„Minkštųjų“ įgūdžių reikės visada

Paklausta, kokių įgūdžių šiandieninėje darbo rinkoje tikimasi iš darbuotojų ir kaip juos pakeis naujosios technologijos, G. Alaburdaitė–Žemaitė teigė mananti, kad projektų vadovų dirbtinio intelekto programos nepakeis.

„Darbe naudojame tvarkaraščius, tai pagal datas dirbtinis intelektas tikrai galės sudėlioti gražų, spalvotą grafiką, kurį dabar darome rankomis. Tačiau vesti susitikimų, sunkių diskusijų, identifikuoti rizikų tikrai nesugebės. Čia ir yra žmonių bei specialistų stiprybė, manau, kad šie įgūdžiai išliks reikalingi, o ateityje galbūt tai taps kertinėmis kompetencijomis“, – teigia Gintarė.

Jai pritaria ir Gintautė, kurios nuomone, nepavyks automatizuoti visų procesų, todėl minkštųjų įgūdžių, tokių kaip bendravimas, konfliktų sprendimas, darbas komandoje, laiko planavimas, visada reikės.

„Jei dėl to turite baimių, patarčiau nesislėpti, o pasidalinti savo nuogąstavimais su darbdaviu, kad jums neramu, nesijaučiate saugiai, nesate tikri, kaip naujos technologijos pakeis jūsų darbą. Kita vertus, kaip technologijos nuolat tobulėja, taip ir mes turime nesustoti ieškoję būdų, kaip galėtume padėti organizacijai būti dar sėkmingesnei“, – sako ji.

Asmeninis pokytis įvyksta išėjus iš komforto zonos

Kalbėdama apie asmeninį augimą ir pokyčius darbe, G. Klimašauskienė rekomenduoja sau atsakyti į šiuos klausimus: „Ar turiu savo plėtros planą“, „Ar turiu prioritetus“, „Ar turiu galutinį tikslą, kur noriu nueiti“, „Kada paskutinį kartą save stūmiau iš komforto zonos“, „Kada ėmiausi sau nepažįstamo, nepatogaus projekto“. Pasak personalo ekspertės, jeigu vyrauja neigiami atsakymai, tuomet reikia judėti ta linkme, kad jie būtų teigiami. Net jei mintis apie profesijos keitimą ar žengimą į visiškai naują sritį labai neramina, G. Klimašauskienė pataria nebijoti mokytis.

„Daugelis mokymąsi supranta kaip kažką smagaus, bet dažnu atveju tikrasis mokymasis ir asmeninis pokytis vyksta tada, kai mes stumiame save iš komforto zonos. Kai konkrečiai žinome, kur norime judėti arba žinome sritis, kurios mums yra įdomios, tada organizacija tikrai padės ir nukreips tinkama linkme“, – sako ji.

https://www.youtube.com/watch?v=Fp81R4-Mo_s

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją