Sėkmingai pasirodyti per darbo pokalbį, aplenkiant konkurentus, yra menas, kurį įmanoma įvaldyti. Svarbiausia – pažvelgti į save iš šalies ir atpažinti spąstus, kuriuos jums paspendžia darbdavys, o, galbūt, ir jūs pats, rašo „Psychologies“.

Sąmonės srautas

Paprastai per darbo pokalbį suteikiama galimybė papasakoti apie ankstesnę darbo patirtį ar akademinius pasiekimus. Jūsų tikslas – trumpai ir aiškiai perteikti šią informaciją darbdaviui. Daugelis kandidatų būna įsitikinę, kad darbdavys ar atrankos specialistas supras jų profesijos subtilybes, ir leidžiasi į detales.

Venkite profesinio žargono, neaiškių terminų ir abstrakčių formuluočių, o buvusio darbo įgūdžius stenkitės adaptuoti pareigoms, kurių siekiate. Pateikite pavyzdžių ir rekomendacijų, kurios parodytų, kaip jūsų sugebėjimai praverstų naujam darbui.

Melagingas kuklumas

Vienas iš dažniausių klausimų per darbo pokalbius būna šis: „Įvardykite savo pagrindinį trūkumą“. Tačiau jis gali skambėti ir taip: „Ar turite kokių nors savybių, su kuriomis reikėtų padirbėti?“, „Kokius jūsų trūkumus nurodytų jūsų buvęs vadovas?“, „Su kokiais iššūkiais ir nusivylimais susidūrėte buvusioje darbovietėje?“.

Niekas nemėgsta demonstruoti savo Achilo kulno. Todėl daugelis žmonių, bandydami savo trūkumus paversti teigiamais bruožais, dažnai atsako: „Mano problema yra ta, kad siekiu tobulybės, o ji yra nepasiekiama“, „Dažnai dirbu naktimis, kad anksčiau laiko baigčiau projektą“, „Esu apsėstas darbo ir reikalauju, kad mano pavaldiniai jį atliktų kokybiškai“. Tačiau darbdaviai yra įpratę prie tokių gudrybių.

Žinoma, darbdaviui geriau nežinoti, kad nuolat vėluojate, netaisyklingai rašote ar esate greitai įsiplieskiantis, tačiau galite atvirai pripažinti nedidelę, bet realią problemą: „Kartais man sunku būna atlikti darbą iki nurodyto termino, bet manau, kad jau išmokau geriau paskirstyti savo laiką“.

Kitas variantas – pabrėžti, kad neatitinkate visų darbo skelbime nurodytų reikalavimų: „Rašėte, kad ieškote rimtos patirties turinčio žmogaus. Negaliu tuo pasigirti, bet vis tiek esu įsitikinęs, kad dėl savo savybių sugebėsiu pasiekti trokštamų rezultatų“. Arba: „Žinau, kad jums reikia žmogaus, laisvai kalbančio ispaniškai. Mano lygis dar nėra toks aukštas, bet galiu palaikyti pokalbį ir lankau kursus“.

Nepasirengimas siurprizams

Radote skelbimą dėl darbo, kuriam tinkate, darbo pokalbis vyksta tarsi per sviestą, tačiau staiga jūsų paprašo atlikti užduotį, kuri yra tolima jūsų darbo sričiai.

Blogiausia, ką galite padaryti tokioje situacijoje, tai apsimesti, kad jums jūra iki kelių, arba iš karto pasiduoti. Geriau pabrėžkite, kad neturite patirties šioje konkrečioje srityje, bet pasinaudosite šia proga kaip galimybe išmokti ko nors naujo.

Žinių trūkumas apie darbdavį

Parodykite, kad išanalizavote prieinamą informaciją apie įmonę ar susipažinote su jos interneto svetaine. Darbdavys ar atrankos specialistas gali pasiteirauti, kodėl norite dirbti būtent šioje įmonėje.

Jei tokios galimybės neturėsite, palaukite, kol ateis jūsų eilė užduoti klausimus. Paklauskite apie įmonės projektus ar galimybes, apie kurias galėtų žinoti pasiruošęs ir susidomėjęs asmuo.

Neatskleidžiate savo individualumo

Darbo pokalbis reiškia, kad turite atrodyti profesionaliai, o tai, savaime suprantama, numato dalykinį aprangos stilių. Tačiau neleiskite, kad dalykinis kostiumas užgožtų jūsų individualumą. Venkite pernelyg formalaus įvaizdžio, nebūkite pernelyg rimti ir nuobodūs. Jei pokalbis vyksta telefonu ar per „Skype“, pabrėžkite raktinius žodžius, išlaikykite kalbos tempą ir darykite pauzes po jums svarbių pranešimų.

Jaudulio fluidai

Daugelis žmonių per darbo pokalbius jaudinasi, ir tai yra natūralu. Deja, dėl nervingumo galime pradėti baksnoti kojomis, spragsėti rašikliu, suptis kėdėje ar spoksoti į stalą. Šie jaudulio ženklai gali erzinti darbdavį. Jei norite šito išvengti, pabandykite su draugais ar kolegomis parepetuoti pokalbio eigą. Jie pasakys, ką darote ne taip.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)