Londone gyvenantis trisdešimtmetis nusprendė: gana būti užsiėmusiam vardan buvimo užsiėmusiam. Jis nustojo rašytis į kalendorių beprasmiškus neva būtinus reikalus, iš pareigos eiti į renginius, veikti tai, kas jam iš esmės nepatinka.

„Pasakiau sau: „Nenoriu viso šito daryti. Tai – brangaus mano laiko švaistymas.“, – portalui nbcnews.com sakė D. Forouxas. Dabar jis rašo tinklaraštį, žiūri televizorių, daugiau laiko praleidžia su savo mergina ir artimaisiais. Verslininkas pataria, užuot visada būti „užsiėmusiems“, pripildyti savo gyvenimą išties prasmingų dalykų.

Taigi, kaip nustoti būti be galo užsiėmusiais:

1. Liaukitės tai kartoti.

Pasak D. Forouxo, vienas iš jo principų – jei kas paklausia, kaip jam sekasi, niekada neatsakyti „esu labai užsiėmęs“. „Manau, kad tai, ką mes kalbame, bendravimo su žmonėmis būdas turi atitikti mūsų idealus. Jei nuoširdžiai manote, kad esate labai užsiėmę, veikiausiai taip ir elgsitės“, – sakė jis.

2. Veikite tai, kas veda link išsikeltų tikslų.

D. Forouxo teigimu, svarbu suprasti skirtumą tarp buvimo produktyviu ir buvimo efektyviu. Jis šio požiūrio išmoko iš amerikiečio lektoriaus Peterio Druckerio.
Būti produktyviu reiškia atlikti daug darbų, o būti efektyviu reiškia – padaryti tikrai reikalingus. „Reikalinga yra ta užduotis ar darbas, kuri artina prie jūsų tikslo“, – pabrėžė D. Forouxas.

3. Išmokite sakyti „ne“.

Veiksmingas sprendimas, norint nebūti „labai užsiėmusiam“, – dažnai sakyti „ne“.
Pavyzdžiui, artima bičiulė prašo padėti suplanuoti vestuves, jūs jaučiatės privalanti padėti, nors realiai nenorite to daryti. Paklauskite savęs, ar tam norite skirti savo laiką. Jei mieliau veiktumėte kažką kita, nebijokite pasakyti „ne“, pataria verslininkas.

4. Pažinkite save.

Jei norite pašalinti iš savo gyvenimo sąvoką „užsiėmęs“, pažinkite save.
„Pagalvokite: kas jūs esate? Kas jums patinka? Sakykite „ne“ tiems dalykams, kurie jūsų nedžiugina“, – pataria jis.
Kitas klausimas, kurį vertėtų užduoti, sprendžiant, kam verta skirti savo laiko: ką noriu pasiekti? Kas mane priartintų prie užsibrėžto tikslo?
„Norint atsakyti į visus šiuos klausimus, reikia sąmoningumo, reikia žinių apie save. Sakyčiau, reikia suprasti save, suvokti, koks žmogus esate ir ko iš tikrųjų norite“, – teigia jis.

5. Sulėtinkite tempą.

Atsisakyti sąvokos „užsiėmęs“ – nereiškia mesti darbą, nevykdyti įsipareigojimų, aiškina D. Forouxas. Tai reiškia sulėtinti tempą, tapti sąmoningesniu ir suvokti, kam norite skirti savo laiką.
„Aš daug dirbu, – sako D. Forouxas. – Bet taip pat daug skaitau, skiriu laiko artimiesiems, dalykams, kurie man svarbūs. Turiu save pažinti, kad rasčiau daugiau laiko šiems dalykams ir pasakyčiau „ne“ kitiems dalykams.“

Šeimos vakarienė

Dar keli patarimai:

• Liaukitės šį žodį kartoję. Žodžiai kur kas stipriau veikia jūsų gyvenimą, nei manote. Jei norite turėti daugiau laisvo laiko, nebekartokite, kad esate stipriai užsiėmę.

• Apgalvokite, ką darote vardan savo tikslų. Suvokite skirtumus tarp buvimo produktyviu ir buvimo efektyviu. Efektyvūs žmonės daug nuveikia, tik jie teikia prioritetą užduotims, kurios teikia džiaugsmą arba artina prie užsibrėžtų tikslų.

• Sakykite „ne“. Paklauskite savęs, ar iš tiesų norite vieną ar kitą dalyką daryti. Jei nenorite, atsakykite: „ne“.

• Žinokite, ko norite. Sąvokos „užsiėmęs“ išgyvendinimas iš gyvenimo prasideda nuo savęs pažinimo. Paklauskite savęs: Kas aš esu? Kas man patinka? Koks mano vaidmuo? Ko siekiu?

• Įsidėmėkite – nereikia mesti darbo, apleisti pareigas. Įkvėpkite, sulėtinkite tempą, pasitikėkite savimi ir stenkitės aiškiau suvokti, ko norite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)