Įprastai darbuotojai turi teisę kasmet atostogauti ne mažiau kaip 20 darbo dienų (jei dirbama 5 d. d. per savaitę), 24 darbo dienas (jei dirbama 6 d. d. per savaitę) arba 4 savaites (jei darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas).

Ilgesnės kasmetinės atostogos yra suteikiamos darbuotojams iki 18 m., vieniems auginantiems vaiką iki 14 m. arba neįgalų vaiką iki 18 m. ir neįgaliems darbuotojams. Jiems suteikiamos 25 d. d. (jeigu dirbama 5 d. d. per savaitę), 30 d. d. (jeigu dirbama 6 d. d. per savaitę) arba 5 savaičių (jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas) kasmetinės atostogos.

Be to, yra trijų rūšių papildomos poilsio dienos, leidžiančios atostogauti daugiau: pailgintos atostogos, papildomos atostogos ir kitas papildomas poilsio laikas.


Pailgintos atostogos

Pailgintos atostogos priklauso darbuotojams, kurių darbas susijęs su didesne nervine, emocine, protine įtampa ir profesine rizika, taip pat kurių darbo sąlygos yra specifinės. Tokiems darbuotojams suteikiamos iki 41 d. d. (jeigu dirbama 5 d. d. per savaitę), iki 50 d. d. (jeigu dirbama 6 d. d. per savaitę), arba iki 8 savaičių (jeigu darbo dienų skaičius per savaitę yra mažesnis arba skirtingas).

„Lietuvos Vyriausybė yra patvirtinusi darbuotojų, turinčių teisę į pailgintas atostogas, kategorijų sąrašą ir nustato konkrečią pailgintų atostogų trukmę kiekvienai darbuotojų kategorijai. Į sąrašą patenka mokytojai, mokslo ir studijų institucijų mokslo darbuotojai, profesionaliojo scenos meno įstaigų kūrybiniai darbuotojai, sveikatos priežiūros specialistai, farmacijos specialistai, pilotai, jūrininkai ir pan.“, – teigia Minkevičiūtė.

Papildomos atostogos

Teisininkė detalizuoja, kad papildomos atostogos yra suteikiamos už ilgalaikį nepertraukiamąjį darbą pas tą patį darbdavį, už darbą, kai yra nukrypimų nuo normalių darbo sąlygų ir šių nukrypimų negalima pašalinti, bei už ypatingą darbų pobūdį.

Darbuotojams, turintiems ilgesnį kaip 10 m. nepertraukiamąjį darbo stažą pas tą patį darbdavį, suteikiamos – 3 d. d. papildomos atostogos, o už kiekvienų paskesnių 5 m. nepertraukiamąjį darbo stažą pas tą patį darbdavį – 1 d. d. papildomos atostogos.

Pasak V. Minkevičiūtės, papildomos atostogos taip pat priklauso specialistams, dirbantiems toleruotinos profesinės rizikos sąlygomis, t.y., kai sveikatai kenksmingų veiksnių dydžiai viršija darbuotojų saugos ir sveikatos norminiuose teisės aktuose nustatytus leistinus ribinius dydžius (kiekius) ir kai techninėmis ar kitomis priemonėmis jų kiekio darbo aplinkoje sumažinti iki sveikatai nekenksmingų dydžių neįmanoma. Pavyzdžiui, triukšmingoje aplinkoje, kur net ir pritaikius technines priemones (tylintuvus, ausines) triukšmas viršija leistinas ribas.

Viktorija Minkevičiūtė

„Tokiu atveju suteikiamos iki 5 d. d. papildomų atostogų, skaičiuojamų priklausomai (proporcingai) nuo to, kiek iš viso valandų darbuotojai dirbo tokioje aplinkoje tais metais, už kuriuos suteikiamos papildomos atostogos: nuo 81 iki 100 % – 5 d. d., nuo 61 iki 80 % – 4 d. d., nuo 41 iki 60 % – 3 d. d., nuo 21 iki 40 % – 2 d. d., iki 20 % – 1 d. d.“, – sako teisininkė.

Trečioji aplinkybė, kai suteikiamos papildomos atostogos yra ypatingas darbų pobūdis. Ypatingas darbų pobūdis reiškia darbą, kuris yra kilnojamojo pobūdžio arba atliekamas kelionėje, lauko sąlygomis, susijęs su važiavimais. Jei toks darbų pobūdis vyrauja ne mažiau kaip pusė viso darbo laiko per metus, už kuriuos suteikiamos atostogos, darbuotojams turi būti suteikiamos 2 d. d. papildomos atostogos.

Kitas papildomas poilsio laikas

Darbo kodekse numatyta ir daugiau atvejų, kada darbuotojams priklauso papildomos poilsio dienos. Darbuotojai, auginantys vaikus iki atitinkamo amžiaus turi teisę pasinaudoti vadinamais „mamadieniais / tėvadieniais“:

* 1 vaiką iki 12 m. – 1 papildoma poilsio diena per 3 mėn. (arba sutrumpinamas darbo laikas 8 val. per 3 mėn.);

* 1 neįgalų vaiką iki 18 m. arba 2 vaikus iki 12 m. – 1 papildoma poilsio diena per mėn. (arba sutrumpinamas darbo laikas 8 val. per mėn.);

* 3 ir daugiau vaikų iki 12 m. arba 2 vaikus iki 12 m., kai vienas arba abu vaikai yra neįgalūs – 2 papildomo poilsio dienos per mėn. (arba sutrumpinamas darbo laikas 16 val. per mėn.).

Atkreiptinas dėmesys, kad darbuotojų, dirbančių ilgesnėmis negu 8 val. pamainomis, prašymu šis papildomas poilsio laikas gali būti sumuojamas per kelis mėnesius tol, kol susidaro papildoma poilsio diena, kuri suteikiama ne vėliau kaip paskutinį sumuojamą mėnesį.

„Darbuotojams neturintiems teisės į „mamadienius / tėvadienius“ ir auginantiems vaiką iki 14 m., kuris mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo, pradinio ugdymo ar pagrindinio ugdymo programas, pirmąją mokslo metų dieną turi būti suteikiama ne mažiau kaip pusė laisvos darbo dienos“, – paaiškina V. Minkevičiūtė.

Galiausiai, darbdavys ir pats gali nustatyti sąlygas, kai suteikiamos ilgesnės trukmės ir kitų rūšių atostogos, papildomas lengvatas pasirinkti kasmetinių atostogų laiką, didesnius mokėjimus už atostogas ir pan.

Atostogų planavimo taisyklės

Teisininkė nurodo, kad kasmetinės atostogos turi būti suteikiamos bent kartą per darbo metus. Bent viena iš kasmetinių atostogų dalių negali būti trumpesnė kaip 10 d. d. arba ne mažiau kaip 12 d. d. (jeigu dirbama 6 d. d. per savaitę), o jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, atostogų dalis negali būti trumpesnė kaip 2 savaitės.

Už pirmuosius darbo metus visos kasmetinės atostogos paprastai suteikiamos išdirbus bent pusę metų. Nesuėjus 6 nepertraukiamojo darbo mėnesiams, darbuotojo prašymu kasmetinės atostogos turi būti suteikiamos:

* nėščioms darbuotojoms prieš nėštumo ir gimdymo atostogas arba po jų;

* darbuotojams jų vaiko motinos nėštumo ir gimdymo atostogų metu, prieš tėvystės atostogas arba po jų;

* darbovietėje taikomų vasaros atostogų metu;

* mokyklų pedagogams pirmaisiais darbo metais kasmetinės atostogos suteikiamos mokinių ir studentų vasaros atostogų metu, nepaisant to, kada šie pedagogai pradėjo dirbti toje mokykloje;

* arba kitais darbo teisės normų nustatytais atvejais.

„Už antruosius ir paskesnius darbo metus kasmetinės atostogos suteikiamos bet kuriuo darbo metų laiku, pagal kasmetinių atostogų suteikimo eilę darbovietėje. Tokia eilė sudaroma nuo birželio 1 d. iki kitų metų gegužės 31 d. ar kitu kolektyvinėje sutartyje, darbdavio ir darbo tarybos susitarime ar kitose darbo teisės normose numatytu laikotarpiu ir tvarka“, – sako V. Minkevičiūtė.

Darbuotojams, turintiems teisę gauti pailgintas ir papildomas atostogas, jų pasirinkimu suteikiamos arba tik pailgintos atostogos, arba tik papildomos atostogos. Pasak teisininkės, papildomos atostogos pridedamos prie kasmetinių atostogų ir gali būti šalių susitarimu suteikiamos kartu arba atskirai. Šalims nesutarus, papildomos atostogos suteikiamos kartu. Darbuotojams, turintiems teisę gauti papildomas atostogas keliais pagrindais, jų pasirinkimu suteikiamos tik vienos iš jų.

„Teisės aktai nenumato konkrečių kasmetinių atostogų įforminimo tvarkos taisyklių. Todėl darbdavys kasmetinių atostogų įforminimo tvarką pasirenka bei nustato pats“, – apibendrina V. Minkevičiūtė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją