Būdamas gydytoju psichiatru konsultacijų metu turiu galimybę matyti, su kokiomis psichikos sveikatos problemomis susiduria verslininkai ir kas dažniausiai jas lemia. Stresas, nerimas, panikos atakos, vegetacinės nervų sistemos sutrikimai, nemiga, perdegimas, depresija, įvairios priklausomybės – tai priežastys, dėl kurių kreipiamasi.

Dukart dažniau serga depresija

Dažniausiai nerimas yra susijęs su mintimis apie ateitį, stresas – apie dabartį, o depresija – apie praeitį. Kaip ir daugumos žmonių, verslininkų psichikos sveikatos problemos yra panašios, tačiau priežastys skirtingos. Kaip blogą savijautą lemiantys veiksniai dažniausiai įvardijami: komplikuoti santykiai (tiek darbe, tiek namuose), problemos su verslo partneriais ir /ar investuotojais.

Būti verslininku nėra lengva. Nuolatinis stresas, susidūrimas su nesėkmėmis, palaikymo stoka veikia pasitikėjimą savimi ir gali turėti įtakos psichikos sveikatai.

Anglijos nacionalinės sveikatos tarnybos (angl. National Health Service, NHS) duomenimis, kas ketvirtas suaugęs žmogus serga psichikos liga. Buvimas verslininku dar labiau padidina šią riziką. JAV mokslininko Michaelo Freemano tyrimai rodo, kad dėl tam tikrų charakterio bruožų ir patiriamos įtampos verslininkai tampa jautresni nuotaikų svyravimams, jiems būdinga 50 proc. didesnė psichikos sveikatos sutrikimų tikimybė, palyginti su bendra populiacija. Nepaisant to, tiriamieji vengė kalbėti apie patiriamus psichologinius sunkumus.

Freemanas nustatė, kad verslininkai:

* 2 kartus dažniau serga depresija,
* 3 kartus dažniau piktnaudžiauja psichoaktyviomis medžiagomis,
* 6 kartus dažniau kenčia dėl aktyvumo ir dėmesio sutrikimo (angl. Attention deficit hyperactivity disorder, ADHD),
* 10 kartų dažniau kenčia dėl bipolinio sutrikimo,
* jiems 2 kartus dažniau kyla minčių apie savižudybę.

M. Freemanas teigia, kad energingiems, motyvuotiems ir kūrybingiems žmonėms būdingas verslumas, tačiau jie taip pat dažniau pasižymi stipresne emocijų raiška, galinčia nulemti depresijos, manijos, beviltiškumo, bevertiškumo, motyvacijos praradimą ir minčių apie savižudybę atsiradimą.

Moterys labiau linkusios spręsti bėdas

Palyginti su vyrais, moterys verslininkės dažniau nurodo turinčios psichikos sveikatos problemų. Tai lemia tiek biologinės (pvz., menstruacijų ciklas, pogimdyvinė depresija, menopauzė ir kt.), tiek socialinės (pvz., darbo ir rūpinimosi šeima, vaikais derinimas, su lytimi susijęs šališkumas, seksualinis priekabiavimas ir /ar smurtas ir t.t.) priežastys.

Tačiau, palyginti su vyrais, moterys yra labiau linkusios kalbėti apie savo jausmus, pripažinti turimas psichikos sveikatos problemas ir imtis veiksmų joms spręsti.

Polinkis į perfekcionizmą trukdo sėkmei

Dažnas verslininkas siekia, kad visi darbai būtų atlikti tobulai. Sunkiai pakeldamas tiek savas, tiek darbuotojų klaidas, vadovaujasi nuostata, kad tik pats gali tinkamai atlikti užduotį. Vengimas deleguoti, pervargimas dėl nuolatinės darbų gausos ir laiko stokos, atsakomybės našta lemia pastovią įtampą, nuovargį, padidėjusį impulsyvumą, o neretai ir aiškios priežasties neturinčius kūno simptomus (pvz., galvos, virškinamojo trakto skausmus ir pan.).

Tyrimai rodo, kad perdėtas perfekcionizmas trukdo sėkmei, gali sukelti depresiją, nerimą, ir /ar priklausomybę nuo psichoaktyvių medžiagų. Kartais tobulumo siekis neleidžia užbaigti pradėto darbo.

Kaip pagerinti psichikos sveikatą?

Verslininkams dažnai būdingas autonomiškumas ir požiūris, kad visas problemas, o ypač psichologines, gali išspręsti patys. Drąsa kreiptis pagalbos, pasidalijimas mintimis apie patiriamus psichologinius sunkumus su artimaisiais ir /ar draugais šiandien tampa lyderystės požymiu.

Emocinę naštą sunkiau suprasti, jos nepatyrus. Vis dar dažnai manoma, kad kreipimasis pagalbos turint psichologinių problemų yra silpnumo požymis, tačiau taip vadovas parodo, kad, būdamas sąžiningas dėl savo būklės, jis bus atidus, supratingas ir gerbs savo darbuotojų psichikos sveikatą.

Svarbiausia, kad ir ką šiuo metu išgyventumėte, žinokite, kad nesate vieni. Pabandykite apie tai pasikalbėti kad ir su vienu draugu ir pažiūrėkite, kaip tai jus paveiks. Visiems būna blogų dienų. Būdami sąžiningi dėl mūsų patiriamo streso, blogos nuotaikos, nerimo, suvokdami, kad žmonėms yra būdingos įvairios emocijos, galėsime geriau padėti tiek sau, tiek kitiems.

Verslus gyvenimas yra įtemptas ir keliantis riziką, tačiau tai sąmoningas kiekvieno iš mūsų pasirinkimas. Išmokę atpažinti perdegimo požymius, galime padėti sau pakankamai anksti, kad išvengtume depresijos ir kitų sudėtingesnių psichikos sveikatos sutrikimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)