„Niekada nežinojau, kaip tai padaryti“, – prisipažino.

Tai labai plačiai paplitusi problema – daug darbuotojų (daugumą kurių sudaro būtent moterys) norėtų uždirbti daugiau, bet neįsivaizduoja, kaip to pasiekti. Tyrimai atskleidė, kad net 44 proc. visų dirbančių niekada gyvenime nebandė pasikelti atlyginimo.

Norite daugiau šokiruojančios statistikos? Tik 7 proc. moterų prisipažino bandžiusios derėtis dėl didesnio atlyginimo pirmajame darbe. Palygimui: tai išbandė net 57 proc. vyrų. Akivaizdu, kad piniginiai klausimai – tikrai ne iš tų, kuriuos noriai aptarinėja žmonės. Trūksta ir elementarių derybų ir argumentavimo žinių.

„Forbes“ atskleidžia penkias paslaptis, kaip išsiderėti tokią algą, kokios esate vertas.

1. Nenuvertinkite savęs! Pasidomėkite, kokias vidutines algas tokiems specialistams kaip jūs moka rinka. Auksinė taisyklė: pralaimi tas, kuris pirmasis įvardija tikslų skaičių, tad tikriausiai nereikia sakyti, jog skubėti įvardyti sumą neverta. Paklausti, kokia suma įvertintumėte savo darbą, galite atsakyti „Na, esu linkęs derėtis priklausomai nuo jūsų siūlomų variantų“. Jei darbdavys ir toliau jus spaudžia įvardyti konkrečią sumą, galima pateikti skaičius, kuriuos pavyko išsiaiškinti tiriant situaciją rinkoje.

2. Prašykite konkrečios sumos. Kolumbijos verslo mokyklos akademikai atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad derybose tiksli suma yra teisingesnis sprendimas nei abstrakti suma. Kodėl? Pareikalavę 1520 eurų, o ne maždaug 1500 eurų algos darbdaviui įrodysite, kad skaičių ne šiaip susigalvojote, o jį pasufleravo situacija rinkoje, kurią puikiai išmanote. Kuo geriau informuotas tokiose derybose pasirodysite, tuo didesnė sėkmės tikimybė. Mes tikrai nesakome apsimesti pasiruošusiu – mes primygtinai rekomenduojame iš tikrųjų pasiruošti.

3. Nebijokite atsistoti ir išeiti. Jūs deratės dėl savo atlyginimo. Jei darbdavio pasiūlyta suma jūsų netenkina, turite teisę tiesiog atsistoti ir išeiti. Prieš ryždamiesi deryboms, apgalvokite, kokia baigtis jums priimtina, ir kada galite atsistoti ir išeiti.

4. Laikas – jūsų sąjungininkas. Tinkamas laikas yra viskas, ypač kai kalbama apie derybas. Kartais norisi palaukti, kol vadovai įvertins jūsų darbo rezultatus, tačiau didelė tikimybė, kad tuo metu jūsų algos klausimas jau bus nuspręstas. Jei norite geriausio rezultato, meškerę užmeskite likus keliems mėnesiams iki rezultatų vertinimo – kol dar nenutartas biudžeto klausimas.

5. Repetuokite! Praktika – geriausio įmanomo rezultato motina. Jei ruošiatės dėl didesnės algos derėtis pirmą kartą gyvenime, negailėkite laiko repeticijoms, ką ir kaip sakyti. Tai padės įgyti pasitikėjimo savimi, be kurio nė žingsnio. Kaip rašo „Harvard Business Review“, pasiruošimas stiprina pasitikėjimą savimi, o pasitikėjimas savimi prisideda prie geresnių darbo rezultatų, kurie – bene stipriausias argumentas derybose. Paprašykite draugo pagalbos ir surenkite savotišką kryžminę apklausą.

Puikiai žinome, kad prašyti didesnės algos – užduotis ne iš lengvųjų, ji neabejotinai pareikalaus nemažai valios pastangų ir kantrybės. Svarbiausia nė akimirkai nepamiršti, kad jūs tikrai verti didesnės algos – telieka ją pasiimti.

Grįžkime prie Sarah istorijos – po sėkmingų derybų, kurioms ilgai ir kruopščiai bei atsakingai ruošėsi, jos alga padidėjo 35 proc.

Straipsnio autorė Ashley Stahl konsultuoja darbo ieškančius, ji vadovauja turinio kūrimo agentūrai „CAKE Publishing“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)