„Svarbiausias dalykas, ką noriu pasakyti visiems – tai yra normalu. Darbo pokalbiai, testai, praktinės užduotys – visa tai yra vertinimo situacijos. Kiekvienas iš mūsų vertinimo situacijoje esame jautrūs. Ir kai mums pasako (o jeigu dar ne vieną kartą) – „ačiū, bet nesi pakankamai geras“, patys pradedame abejoti savimi… Lygiai taip pat reaguojame ir į nesėkmes. Viena nesėkmė – dar nieko, bet jei nepasisekė kelis kartus iš eilės, pagrindas, rodos, slysta iš po kojų“, – pranešime žiniasklaidai sako karjeros konsultantė Lina Buinauskienė.

Tad kaip nepalūžti ir kaip atrasti jėgų judėti į priekį po darbo pokalbio išgirdus atsakymą „ne“? L. Buinauskienė dalijasi įžvalgomis ir patarimais:

Lina Buinauskienė

1. Pažiūrėkite „filosofiškai“ – galbūt tai tik į gera? Suprantama, kad po kelių įveiktų etapų gavus neigiamą atsakymą kils nusivylimo jausmas, bus gaila skirto laiko ir įdėtų pastangų, kils daug minčių apie tai, kad gaila ir apmaudu, jog nepavyko gauti šio pasiūlymo... O jeigu vietoje to pamėgintume sąmoningai pakeisti minčių kryptį ir pradėtume galvoti, kad jei negavau šio pasiūlymo, vadinasi, jis buvo ne man? Mėgstu sakyti savo klientams: yra žymiai geriau sužinoti, kad vieni kitiems netinkame dar atrankos metu, o ne pradėjus dirbti (atrankos klaidos kainuoja daug daugiau abiem pusėms). Juk atrankos tikslas toks ir yra – pasitikrinti, ar vieni kitiems tinkame. Kaip ne su visais galime būti draugais, taip ir ne visoms organizacijoms/vadovams esame tinkami, o mums nėra tinkamos visos organizacijos/vadovai. Tokiu atveju – atsakymas „ne“ gali būti mums netgi naudingas.

2. Paprašykite grįžtamojo ryšio. Gavus neigiamą atsakymą labai svarbu išanalizuoti, kodėl taip įvyko, ir ko galėčiau iš šios situacijos pasimokyti. Tam, kad nereikėtų spėlioti ir fantazuoti, geriausia yra paprašyti grįžtamojo ryšio. Ne visi samdantys vadovai ir atrankų konsultantai galės/norės suteikti jums nuoširdų grįžtamąjį ryšį, tačiau tikrai bus ir tokių, kurie sutiks padėti, jei pasakysite, kad jums labai svarbu yra žinoti, kur turėtumėte patobulėti.

3. Fokusuokitės į tai, ką galite kontroliuoti. Kartais neigiamą atsakymą gausite dėl priežasčių, kurios nebūtinai yra susijusios asmeniškai su jumis. Galbūt įmonė vienu metu svarstė ir vidinį, ir išorinius kandidatus, ir po ilgų svarstymų nusprendė, kad vis tik suteiks galimybę vidiniam. Savo praktikoje esu turėjusi atvejį, kai išėjus įmonės vadovui, buvo pradėta naujo paieška. Laikinai eiti vadovės pareigas buvo paskirta šauni, bet dar gana jauna ir tikrai ne visas reikiamas patirtis turinti darbuotoja. Vykstant paieškai ir pati darbuotoja, ir įmonės akcininkai įsitikino, jog tinkamą vadovę jie jau turi, tad ir naujo ieškoti nebereikia.

4. Keiskite/tobulinkite tai, ką galite. Galbūt reikės patobulinti savo CV, galbūt reikės geriau pasiruošti darbo pokalbiams, galbūt reikės patobulinti savo anglų kalbą ar įgyti skaitmeninio marketingo žinių. Įvardinkite sau tobulėjimo tikslus, susidarykite planą ir veikite.

5. Susitelkite į savo stiprybes. Ar žinote savo profesines bei asmenines stiprybes? Žinoti jas ir mokėti aiškiai įvardinti yra svarbu ne tik dėl to, kad galėtumėte gerai save pristatyti potencialiems darbdaviams, bet ir tam, kad patys neprarastumėte tikėjimo bei pasitikėjimo savimi. Visi mes esame skirtingi, tačiau kiekvienas iš mūsų esame kažkuo stiprūs ir gebame kažką geriau, nei kiti.

6. Skirkite laiko darbo paieškai. Kai paklausiu savo klientų, kiek laiko skiriate darbo paieškai, dažniausi atsakymai – „apie pusvalandį per dieną“, „apie 2 val. per savaitę”. Tiesa tokia – kuo daugiau laiko skirsite, tuo greičiau įvyks jūsų norimi pokyčiai. Jeigu esate nedirbantis, skirkite bent 30 valandų per savaitę (taip, trisdešimt, aš nesuklydau rašydama skaičių). Jeigu esate dirbantis, be abejo, tiek laiko skirti nepavyks, tačiau naujo darbo paieškai turite skirti tiek laiko, kiek daugiausiai galite. Ieškoti darbo – taip pat darbas. Susiplanuokite šį darbą ir atlikite jį nuosekliai.

7. Darykite pertraukas. Labai lengva „perdegti“, jeigu visą savo energiją ir visas savo mintis be perstojo skiriate darbo paieškai. Išeikite į lauką pasivaikščioti, skirkite laiko savo pomėgiui, susitikite su draugais, užsiimkite veiklomis, kurios jums padeda sumažinti stresą ir nerimą – tai būtų sportas, joga, meditacija, kvėpavimo technikos, knygų skaitymas, muzikos klausymas ar bet kokia kita veikla, padedanti jums jaustis geriau.

8. Apdovanokite save. Net jeigu dar neturite rankose darbo pasiūlymo, stabtelėkite ir pasidžiaukite tuo, kiek daug jau padarėte. Apdovanokite savo pastangas skania vakariene, kava su desertu ar geru filmu.

9. Bendraukite su kitais. Žmonės, kai jiems nesiseka, dažnai yra linkę atsitraukti ir užsidaryti. Jeigu tapote bedarbiu, gali nesinorėti pasakoti kitiems, kad jus atleido ir pan. Tačiau kuo daugiau bendrausite, tuo daugiau naujų galimybių jums atsivers. Kalbėjimas leidžia pasijusti geriau. Galbūt sužinosite, kad kiti irgi yra buvę panašioje situacijoje ir gausite iš jų vertingų patarimų. Be to – bendravimas yra vienas efektyviausių darbo paieškos būdų.

10. Iš anksto suplanuokite, kiek laiko skirsite liūdėjimui. Pavyzdžiui, duokite sau daugiausiai vieną dieną, o po to jau nebeleiskite sau mintimis grįžti prie to, ko jau nebegalite pakeisti, ir planuokite į priekį tai, ką galite daryti kitaip.

11. Nepulkite į neviltį, jeigu nesusiradote darbo per vieną ar du mėnesius. Žemesnio lygio pozicijas galima susirasti ir greičiau, tačiau jeigu turite daugiau patirties ir ieškote aukštesnės pozicijos, nepamirškite, kad Lietuvos rinka yra maža, tad ir aukštesnio lygio darbo pasiūlymų skaičius yra ribotas. Kartais net ir 6 mėnesius skirti paieškoms yra visiškai normalu.

12. Būkite sau atlaidesni. Keiskite savo mintis iš „aš nesu pakankamai geras/a“ į „aš darau geriausia, ką galiu“.

13. Susikurkite pozityvią mantrą. Norite tikėkite, norite ne, bet tai gali padėti. Keletas mantrų pavyzdžių: „viskas su manimi yra gerai“, „aš esu daug daugiau, nei mano darbinis statusas“, „mano darbas jau laukia manęs už kampo“, „man pavyks” ir pan.

Jeigu nepavyko iš pirmo ar antro karto, tiesiog ieškokite toliau, kol rasite sau tinkamiausią organizaciją ir darbą! O jeigu reikia pagalbos šiame kelyje – įvardinant savo stiprybes, susiplanuojant reikiamus veiksmus, rengiant CV bei Linkedin profilį, ruošiantis darbo pokalbiams – kreipkitės į karjeros konsultantą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją