Dažnam žmogui sutelkti dėmesį darosi išties labai sunku. Mūsų aplinkoje šiandien yra begalė išorinių dirgiklių: skambantys telefonai, pypsinčios žinutės, kompiuteriai, kolegos, besikeičiantys darbai… Gyvenant ir dirbant tokioje aplinkoje nejučia suformuojamas įprotis nuolat perjunginėti dėmesį nuo vieno dirgiklio prie kito, net nesusimąstant kokį neigiamą poveikį tai daro ne tik darbo efektyvumui, bet ir bendrai savijautai.

Kaip šią problemą sumažinti? Ugdykite kitą įprotį – fokusuotis į vieną darbą vienu metu kiek tik tai įmanoma. Nebeleiskite sau „peršokti” prie naujos užduoties, jeigu nepabaigėte to, ką darote dabar. Tai galioja absoliučiai visoms gyvenimo sritims. Pavyzdžiui, jeigu darant kavą staiga sugalvojate kažkam paskambinti, sustokite: telefoną imkite tik pabaigę daryti kavą.

Jeigu rašant elektroninį laišką ir jo neišsiuntus į galvą ateina mintis, jog reikia nueiti pasikalbėti su kolega, tai darykite tik išsiuntę laišką. Mokykitės veikti išbaigtais ciklais. Po trijų-keturių mėnesių tokių treniruočių, nustebsite – Jūsų koncentracija atliekant įvairias užduotis bus žymiai padidėjusi.

Antras sprendimas: naudokitės elektroniniu paštu 4–5 kartus per dieną tam tikru nustatytu laiku. Vėl ir vėl pasirodo tyrimai, teigiantys, jog elektroninis paštas daro ypač didelę įtaką įpročiui šokinėti nuo vieno darbo prie kito. Kodėl? Nes labai daug žmonių prie elektroninio pašto yra prisijungę nuolatos.

Nors ir yra užsiėmęs vienos ar kitos užduoties atlikimu, tik gavęs laišką žmogus darbą meta ir ima tikrinti, skaityti, atsakinėti, arba tiesiog be jokio aiškaus poreikio nuolat grįžta į elektroninio pašto dėžutę ir tikrina ar niekas jam neparašė. Atsiranda net ir tokių, kurie atsakinėja į laiškus sėdėdami tualete.

Jūsų darbas – konsultuoti žmones elektroniniu paštu, nuolatinio naudojimosi neišvengsite, tačiau jeigu tai nėra pagrindinė darbinė funkcija, patikrinkite el. paštą atėję į darbą, priešpiet, po pietų ir darbo dienos pabaigoje. Visą kitą laiką el. pašto programą laikykite išjungtą ir užsiimkite kitomis, dažnu atveju daug svarbesnėmis veiklomis.

Nuolat taikant šiuos du paprastus sprendimus, Jūsų koncentracija padidės, o kartu su ja išaugs produktyvumas ir atsiras daugiau vidinės ramybės, atslūgus „multitaskingo“ keliamai įtampai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)