Pasirodo „pasekmės“ būna ir tokios, kad įmonėje žmogus po sesijos įteikia vadovui pareiškimą, jog išeina iš darbo. Pagaliau jis suprato, jog darbas skirtas ne jam. Kad ir kokie netikėtumai sektų, koučingas naudingas įmonei ir asmeniškai kiekvienam, nes jis padeda pamatyti problemas, trukdžius, juos pašalinti, išgryninti tikslus ir „veda“ tiesiausiu keliu link jų įgyvendinimo.

Apie ugdomąjį vadovavimą kalbėsimės su „JJ Lifestyle & Coaching“ įkūrėja, pokyčių trenere Jūrate Jurginyte. 2008 metais pradėjusi domėtis koučingu ir jo mokytis Suomijoje su tarptautiniais vadovais ugdytojais, J. Jurginytei jis užėmė vis didesnę gyvenimo dalį: „Ugdomojo vadovavimo atradimas stipriai pakeitė mano gyvenimą: įgijau pasitikėjimo eiti savo keliu, tapo aišku, kaip galima pasiekti gyvenimo tikslų. Koučingas – tai žmogaus potencialo atskleidimas, suteikiantis drąsos, prasmės ir tikrojo džiaugsmo.“ Pirmuosius klientus Jūratei teko ugdyti Australijoje, kelis iš jų netrukus aplankė profesinė sėkmė įsidarbinant svajonių pozicijose. Tai skatino J. Jurginytę vis labiau gilintis į ugdomąjį vadovavimą.

Kam gali padėti?

Kokiems žmonėms tinka ir gali padėti koučingas? „Tiems, kurie nebijo augti, nori patirti daugiau prasmės gyvenime bei nori padėti augti savo aplinkos žmonėms, komandai“, – sako J. Jurginytė ir priduria, kad norint eiti šiuo saviugdos keliu reikės:

• skirti laiko atsiverti sau,
• nurimti,
• pasižymėti tolesnius žingsnius,
• prisiimti atsakomybę už savo veiksmus.
• nusistatyti laiką iki kada tai bus atlikta.

Koučingas

Kaip galima ugdomąjį vadovavimą taikyti kasdienybėje?

Ugdomojo vadovavimo metodus galima taikyti visose gyvenimo srityse – šeimos kasdienybėje, darbe ar asmeniniame gyvenime. Norite suplanuoti pašėlusį savaitgalį su šeima? Norite išsiaiškinti pykčio priežastis esant nemaloniai situacijai versle ar su artimaisiais? Abejojate kokį žingsnį žengti besirenkant darbą? Pokyčių trenerės nuomone, jums gali padėti ugdomasis vadovavimas.

„Viena mano klientė norėjo atrasti daugiau laiko sau ir sportui, nors jos dienotvarkė buvo užimta. Pirmiausia, mes įvertinome dabartinę situaciją: kas sukelia daugiausiai skubėjimo? Ar laikas paskirstomas pagal prioritetus? Kokioms užduotims galima sumažinti laiko sąnaudas? Kas yra laiko vagys? Kokiu metu klientė galėtų sportuoti? Per dvi ugdomojo vadovavimo sesijas pavyko susidėlioti planą, kuriame buvo konkrečiai nurodytas laikas sportui. Be abejo, vėliau reikalinga atsakomybė, įsipareigojimas ir disciplina iš klientės pusės, kad planas būtų įgyvendintas, o tikslas pasiektas“, – pasakoja J. Jurginytė.

Jeigu klientui sunku savarankiškai siekti užsibrėžtų tikslų, jis gali kartą per savaitę susitikti su „koučeriu“, aptarti, kas nuveikta, įvertinti progresą, įsipareigoti ir gauti grįžtamąjį ryšį.

a) Nuo ko pradėti?

„Pirmiausia, įvertinkime ar gyvename pilnavertiškai: esame patenkinti, kaip planuojame savo laiką? Ar skiriame pakankamai laiko savo artimiausiems žmonėms? Ar esame patenkinti savo rezultatais profesinėje veikloje? Gal norėtume tapti geresniu darbuotoju, o gal sustiprinti tam tikras savybes, tik nežinome kaip? Gal norėtume kurti daugiau vertės, skirti daugiau laiko sau, dvasiniams dalykams? Ar gyvenimo tempas mane tenkina? Kokio gyvenimo norėčiau? Antra, prisiimkime atsakomybę už savo gyvenimą. Trečia, norėkime pokyčių ir jų siekime. Skirkime laiko apmąstyti, įvertinti ir darykime atitinkamus veiksmus.

Ketvirta, švęskime pergales ir laimėjimus, patirkime džiaugsmą ir gyvenimo prasmę“, – žingsnis po žingsnio pasakoja Jūratė, nuo ko prasideda ugdomasis vadovavimas.

Koučingas

b) Kokias užduotis reikės atlikti?

Pokyčių trenerė atsako, jog užduotys gali būti labai įvairios. Jas nustato vadovas ugdytojas, užduodamas klausimus išsikeltam tikslui pasiekti. Jis parenka užduotis individualiai arba turi paruoštas pagal išmoktą metodiką. Dažnai tai būna namų darbai, kurie atliekami savaitės bėgyje, o kitos sesijos metu giliai išanalizuojami kartu su vadovu.

c) Kiek laiko reikėtų skirti ugdomajam vadovavimui?

„Vidutiniškai tai gali būti nuo 45 minučių iki 1 valandos per savaitę. Tiek laiko įprastai skiriama pokalbiui su vadovu ugdytoju, o tada, priklausomai nuo išsikelto tikslo, apie valandą laiko per savaitę trunka namų darbų atlikimas“, – atsako J. Jurginytė.

d) Ko galiu tikėtis?

Pradėjus dirbti pagal koučingo metodus realu būtų tikėtis, jog per tam tikrą laiką pasieksime savo užsibrėžtą tikslą. Tie tikslai, anot J. Jurginytės, yra patys įvairiausi – nuo tikslo užimti geresnę poziciją darbe iki asmeninio gyvenimo permainų, pašaukimo atradimo ar tiesiog noro tapti geresniu žmogumi.

e) Ar yra „šalutinis“ neigiamas poveikis?

Koučingas „nėra kenksmingas“, nes bet kuriuo atveju jis padeda geriau pažinti save ir pamatyti galimybes, kurių anksčiau nematėme ar jomis paprasčiausiai netikėjome.

f) Jeigu bijau, jog man vis tiek nepavyks?

Galbūt kažkas labai bijo nesėkmės ir ši žlugdanti baimė neleidžia eiti į priekį. „Jeigu baimė yra destruktyvi, stabdanti, stingdanti ir neleidžianti jums veikti, bet norite ją nugalėti, kartu su vadovu ugdytoju galima išsiaiškinti iš kur baimė kyla ir susigrumti su ja, kad šios nebeliktų arba ji taptų pozityvia, drąsinančia ir skatinančia veikti. Taigi imkimės veiksmų, nepaisant baimės, o svarbiausia, norėkime keisti savo esamą situaciją“, – pataria pokyčių trenerė. Patirtis rodo, jog žmonės, kurie noriai ir sąžiningai atlieka užduotis ir veiksmus, pasiekia puikių rezultatų.

Kaip ugdomasis vadovavimas veikia įmonėse? Kokie būna rezultatai?

Priklausomai nuo individualiai išsikelto įmonės tikslo, galimi šie pokyčiai bei rezultatai:

• stiprinama komandos atmosfera, kuriant didesnį pasitikėjimą vienas kitu,
• pagerinamas žmonių ir procesų efektyvumas,
• nusistatomi ilgalaikiai tikslai, siekiant tvaraus rezultato,
• pagerinami įmonės rezultatai,
• skatinamas nuolatinis augimas ir tobulėjimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)