Išlaidaujame dažnai ir nedidelėmis sumomis

Pradėkime nuo paties akivaizdžiausio dalyko: dalis mūsų pajamų išleidžiama bereikšmiams menkniekiams. Taip, ryte nusipirkę kapučino kavos iš šalia esančios kavinės ar kartą per savaitę nuėję į restoraną su draugais, savo mėnesio biudžetui pernelyg nepakenksime, bet gerai pagalvoję pamatytume, kad atsisakius šių įpročių, gana nemažai sutaupytume.

Populiariojoje ekonomikoje ši klaida netgi turi specialų pavadinimą – „latė principą“. Jo prasmė labai paprasta: kiekvieną dieną atsisakę vos vieno puodelio aromatingos kavos iš kavinės (kurią darbovietėje galima lengvai pakeisti alternatyvomis iš kavos aparato), jau po vienerių metų sutaupytume nemenką sumą pinigų. Sutaupytus pinigus galima investuoti, gauti palūkanas ir per dešimt metų sukaupti tūkstantines sumas, o per 20 metų – dar daugiau.

„Gyventi čia ir dabar“, žinoma, nėra blogai, bet šiuolaikiniame pasaulyje gyventi nežiūrint į ateitį sau gali leisti tik maži vaikai. Gyvenimas yra nenuspėjamas ir nors dabar jis gali atrodyti labai stabilus, negalime atmesti to, jog vieną dieną mums prireiks santaupų nenumatytoms išlaidoms. Kaip pradėti? Pabandykite kas mėnesį atidėti šonan 10 – 30 proc. savo pajamų: metų pabaigoje būsite sutaupę gana apvalią sumelę.

Neplanuojame

Kaip jau minėjome, mūsų finansinė padėtis tiesiogiai priklauso nuo mūsų pačių sprendimų. Šia prasme savo išlaidas turime planuoti taip pat, kaip planuojame darbo dieną, savaitę ir taip toliau. Labai svarbu susirašyti savo finansinius tikslus: galbūt kitąmet planuojate pirkti naują automobilį arba po penkerių metų turėsite sumokėti už vaiko mokslus. Šiuo atveju reikia vadovautis tokia pačia sistema, kaip ir sudarant darbų sąrašą: kol nesusirašysi, nežinosi, nuo ko pradėti.

Impulsyviai perkame

Gali būti, kad tai yra viena didžiausių vartotojiškos visuomenės nuodėmių. Esame taip įpratę viską gauti iš karto, kad net tais momentais, kai mūsų finansinė padėtis nėra pati geriausia, mes toliau perkame tai, ko tuo momentu užsigeidžiame: drabužį iš naujausios kolekcijos (užuot palaukę nuolaidų) ar ką tik išleistą išmanųjį telefoną (o tuomet ateinančius šešis mėnesius dejuojame). Tokiais momentais pravartu paklausyti sveiko proto: nejaugi mums taip skubiai reikia vieno ar kito daikto? 99 atvejais iš šimto mūsų protas pasakys, kad galime palaukti geresnių laikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)