Toliau – dešimt vertingų W. Buffetto patarimų, išmokysiančių finansinius reikalus tvarkyti taip, kad pinigai ne sektų, o, atvirkščiai – kauptųsi.

1. Jokiu būdu nepraraskite pinigų

„Taisyklė Nr. 1 – niekada nepraradinėkite pinigų. Taisyklė Nr. 2 – niekada nepamirškite taisyklės Nr. 1“, – pataria W. Buffettas.

Atrodytų, kokia keista rekomendacija: juk vargiai atsirastų toks žmogus, kuris pinigų praradimą laikytų puikia idėja. Visgi šiuo atveju nėra taip paprasta. Iš tikro tai išmintingas ir ypač praktiškas patarimas, liepiantis visais įmanomais būdais vengti rizikos.

„Jei norite, kad gyvenime lydėtų sėkmė ir laimė, niekada nerizikuokite tuo, kas būtina, dėl to, ko norisi“, – konkretizuoja milijardierius.

W. Buffettas ir pats griežtai vadovaujasi šia taisykle – jis niekada nerizikavo investuodamas.

„Skirtumas tarp tų, kuriuos lydi šiaip sėkmė, ir tų, kuriuos lydi milžiniška sėkmė, – tai pastarųjų gebėjimas kone visais atvejais pasakyti „Ne“, – yra sakęs W. Buffettas.

2. Įgykite sveikų finansinių įpročių

Per susitikimą su studentais W. Buffettas kartą pasakė: „Mūsų elgesį iš esmės lemia įpročiai, kurių pančiai pernelyg lengvi, kad laiku juos pastebėtume, bet pernelyg tvirti, kad sugebėtume sutraukyti tada, kai pagaliau pastebime.“
Warrenas Buffettas

Visi juk norėtume atsikratyti kai kurių įpročių, bet vieną – įprotį racionaliai taupyti pinigus – tiesiog privalome įgyti.

Atmikite: reikia ne taupyti tai, kas liko po išlaidavimo, o išlaidauti iš to, ką pavyksta sukaupti taupant.

Kad taupyti būtų paprasčiau, vertėtų pasirūpinti, kad tam tikra nedidelė suma būtų automatiškai išskaičiuojama iš, pavyzdžiui, atlyginimo ir priskiriama prie santaupų. Be to, galima naudotis specialiomis programomis, leidžiančiomis stebėti, kiek pinigų per mėnesį išleidžiate konkrečioms pirkinių kategorijoms.

3. Nelaikykite visų pinigų sąskaitoje – turėkite ir grynųjų

Dar vienas netikėtas pasiūlymas, ar ne? Vis dėlto turint omenyje, kad W. Buffetto turtas 2022-aisiais buvo įvertintas 116 mlrd. dolerių, maždaug 20 mlrd. jo įmonėje „Berkshire Hathaway“ visada laikoma grynaisiais, kuriuos būtų galima bet kurią akimirką išmokėti.

Šitoks sprendimas gali atrodyti nelogiškas, prieštaraujantis esminiams finansų reguliavimo principams – kur tai matyta: saugoti pinigus po pagalve, užuot investavus. Teisybės dėlei reikia pripažinti, kad dėl tokios savo taktikos W. Buffettas nemažai praranda – neužsitikrina papildomų įplaukų, kurias galėtų gauti, jei investuotų į kokį nors pelningą projektą, bet, kita vertus, būtent tokia strategiją išgelbėjo jo vadovaujamą įmonę per 2008-ųjų krizę.

Be to, nevalia pamiršti, kad W. Buffettas, kaip ir anksčiau, patenka į sėkmingiausiai investuojančių verslininkų dešimtuką.

W. Buffettas laikosi nuomonės, kad grynieji verslui yra tas pats, kas deguonis organizmui: kai jų yra, apie juos negalvoji, bet kai nėra, tada susimąstai. Doleriais veikiausiai pasitikima labiau nei čekiais. Tiems, kurių pajamos nepastovios, šį patarimą tikrai derėtų įsidėmėti.

4. Vertingus objektus pirkite tada, kai jie parduodami už žemą kainą

Kaina yra tai, ką mokate, o vertė – tai, ką įsigyjate. W. Buffettui, be abejonės, būdingas globalus mąstymas, tačiau jis neteigia, kad apsipirkti reikia per išpardavimus. Pasak milijardieriaus, prekyba kojinėmis ir vertybiniais popieriais rinkoje paklūsta tiems patiems įstatymams. Svarbu suprasti, kad pirkdami būstą tada, kai šitaip elgiasi visi aplinkui, susidursite su rinkos „perkaitimu“, todėl nekilnojamojo turto kaina jums gali būti per aukšta.
Warrenas Buffettas su žmona Astrid

5. Investuokite į save

Į save investuoti turite tiek, kiek tik pajėgiate. Tai pasakytina ir apie rūpinimąsi sveikata, ir apie tinkamo išsilavinimo įgijimą, ir apie mėgstamo darbo paieškas. Viskas, kuo užsiimsite, siekdami tobulinti turimus ir įgydami naujus gebėjimus, atneš dešimteriopą naudą. Puiku ir tai, kad turimų gebėjimų nerizikuojate prarasti – jų niekas neatims. Taigi, viskas, kas daro jus protingesnius, daro ir turtingesnius.

6. Žvelkite į kelių mėnesių ir net dešimtmečių perspektyvą

Daugelis kartoja vieną ir tą pačią klaidą – rūpinasi vien dabarties akimirką gaunama nauda.

„Nesivaikykite greitai ateinančių pinigų. Turite stengtis visą gyvenimą didinti savo pajėgumą, užtikrintumą ir saugumą“, – pataria W. Buffettas.

Nesvarbu, kokie jūsų gabumai ir kaip stipriai turite stengtis – juk kai kuriems dalykams paprasčiausiai reikia laiko.

„Net ir tuo atveju, jei nuo jūsų pastotų devynios moterys, po vieno mėnesio kūdikio nesusilauksite“, – sako W. Buffettas.

Todėl turite žvelgti į perspektyvą ir, pavyzdžiui, palaipsniui kaupti pinigus, kurių prireiks vaikų studijoms arba asmeninei pensijai.

7. Nesiskolinkite

Turite sugebėti susilaikyti nuo kreditinių paskolų. W. Buffettas šiuo atžvilgiu ypač kategoriškas.

„Jei esate pakankamai protingas ir sumanus, savo interesus priversite veikti savo naudai, užuot patys plušėję dėl savų interesų“, – sako milijardierius.

8. Jei tenka patiems valdyti savus finansus, domėkitės pinigų pasaulio reikalais

Miegoti eikite protingesni nei buvote ryte nubudę.

„Mano, kaip investuotojo, svarbiausias uždavinys – iki minimumo sumažinti riziką ir išlaidas. O kas yra eilinio žmogaus, ne finansų specialisto, rizika? Jis rizikuoja tada, kai nežino, ką daro“, – sako W. Buffettas.

Peršasi logiška išvada: kuo giliau išmanysite pinigų pasaulio reikalus, tuo labiau kils finansinis jūsų raštingumas ir tuo efektyviau sugebėsite paskirstyti pinigus ir gauti iš jų maksimalios naudos, nesvarbu, kokiomis sumomis disponuotumėte.

9. Pinigai – tai dar ne viskas

„Kai kurios materialinės vertybės iš tiesų džiugina, bet jei jų būtų ypač daug, būtų atvirkščiai. Asmeninio lėktuvo atsisakyti nenorėčiau, bet begalė namų sukeltų tam tikrų problemų. Deja, didžiuliai turtai, nuosavybė neretai pradeda valdyti jų turėtoją. Didžiausia vertybe, neskaitant sveikatos, laikau savo draugus“, – yra prisipažinęs W. Buffettas.
Warrenas Buffettas

10. Ne peršokite, o perlipkite

Pabaigai – dar keli W. Buffetto patarimai.

„Visai nebūtina imtis ypatingų žygių norint sulaukti ypatingų rezultatų.“

„Vertingiausias investuotojo bruožas – tai temperamentas, o ne intelektas. Būtinas toks temperamentas, kuris neleistų pernelyg džiūgauti nei dėl to, kad esate išvien su minia, nei dėl to, kad esate prieš minią.“

„Jokiu būdu neieškau dvimetrinės statinės, kurią reikėtų peršokti. Verčiau pasidairau kokios nors skardinės, kurią laisvai pajėgčiau perlipti.“

„Galimybių pasitaiko nereguliariai. Tačiau, kai lyja auksu, traukite kibirą, o ne antpirštį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)