Tarp bendrovių, siūlančių karjeros pradžios pozicijas iš užsienio grįžtantiems lietuviams, – „KPMG“, „Thermofisher Scientific“, „Nasdaq“, „PwC“, „Lietuvos energija“ ir kitos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Verslai mato didelę sugrįžusių žmonių vertę

Programoje antrus metus dalyvaujančios grožio paslaugų užsakymo platformos „Treatwell“ atstovas Martynas Orkinas vertina programos indėlį gabių specialistų paieškoje:

„Projekto pradžioje visi turėjome abejonių, ar pavyks rasti žmonių, kurie norės aplikuoti IT srityje. Kandidatų nebuvo daug, tačiau finale atsirinkome jauną, talentingą žmogų, puikiai įsiliejusį į mūsų kompaniją. Jį atsirinkome įvertinę jo potencialą, nes puikiai suvokiame, kad tai yra mūsų investicija į būsimą profesionalą. Tai, kad įmonėje jau turime žmonių, sugrįžusių iš užsienio, sėkmės istorijų, padrąsino mūsų sprendimus.“

Anot pašnekovo, patirtis projekte paliko itin gerą įspūdį. „Bendradarbiavimas vyko profesionaliai ir sklandžiai, „Talentai Lietuvai" kultūra puikiai atitiko mūsų įmonės kultūrą“, – sako M. Orkinas.

Projekte dvejus metus dalyvavusi ir keturis jaunuolius sugrįžti į Lietuvą kvietusi įmonių grupė „Lietuvos energija“ taip pat džiaugiasi atvėrusi duris naujiems talentams.

„Mus labai džiugina tai, kad dirbti „Lietuvos energijoje“ nori dešimtys užsienio šalių absolventų, dalyvaujančių „Talentai Lietuvai“ programoje. Toks aktyvumas rodo, kad mes, kaip darbdavys, esame žinomi ir patrauklūs jauniesiems talentams užsienyje“, – sako „Lietuvos energijos“ Talentų pritraukimo ir atrankų vadovė Vilija Juchnaitė.

„Talentai Lietuvai" programa, jos teigimu, abipusiai naudinga: „Lietuvos energija“ siekia tapti globaliai konkurencinga energetikos bendrove ir plečiasi tarptautinėse rinkose, todėl ji vis daugiau turi ką pasiūlyti lietuviams, studijuojantiems užsienyje, o pastarieji turi galimybę rinktis darbą su įdomiais ir išskirtiniais projektais energetikos sektoriuje ir dirbti Lietuvai.

Karjeros pradžios galimybės ir Lietuvos regionuose

Mokslus užsienyje baigę lietuviai didžiausių šalies darbdavių yra laukiami ne tik didmiesčiuose, bet ir šalies regionuose.

„2018-ųjų vasarį prie „Žemaitijos pienas“ AB pardavimų komandos prisijungęs „Talentai Lietuvai“ programos dalyvis Justinas pateisino kolegų ir vadovų lūkesčius, noriai įsitraukdamas į jam patikėtas užduotis, greitai ir iniciatyviai besimokydamas naujų pardavimų ir tiekimo vingrybių“, – dalinasi vieno didžiausių pieno perdirbimo bendrovių Baltijos šalyse „Žemaitijos pieno“ personalo vadybininkė atrankoms Justė Grybinaitė.

Pasak jos, bendrovė vertina jaunųjų talentų įnašą kasdienėje savo veikloje, ieškant jaunų specialistų, kurie savo žingeidumu, energija ir tarptautine patirtimi prisidėtų prie įmonės augimo.

Susidomėjimas programa vis auga

Programos iniciatorės, profesionalų tinklo „Global Lithuanian Leaders“ vadovės Kotrynos Stankutės-Jaščemskienės teigimu, didelis įmonių susidomėjimas ir noras dalyvauti programoje rodo, jog verslas savo komandose Lietuvoje laukia tarptautinį išsilavinimą įgijusių tautiečių. Jaunuolių, norinčių karjerą pradėti gimtinėje, skaičius taip pat vis didėja.

„Džiaugiamės, kad programa „Talentai Lietuvai“ jau plačiai nuskambėjo tarp įmonių bei užsienio universitetus baigusio jaunimo. Per visus programos etapus sulaukėme daugiau nei 1400 motyvacinių laiškų, daugiau nei 1600 studentų užsiregistravo interaktyviame žemėlapyje, nurodydami, kurioje pasaulio šalyje ir ką studijuoja, o į Lietuvos įmones semtis įgūdžių grįžo jau 83 dalyviai. Tikiu, kad šiame etape pritrauksime dar daugiau talentų“, – sako Kotryna Stankutė-Jaščemskienė.

Dalyviai džiaugiasi sugrįžę

Su šia programa į Lietuvą sugrįžusi Sonata Brokevičiūtė atskleidžia, kad po studijų JAV ieškojo galimybių įgytas žinias parsivežti į gimtąją šalį.

„Dar studijų metu pradėjau ieškoti kelių į Lietuvą, todėl įsitraukiau į Amerikos lietuvių bendruomenės veiklą, būrėme Niujorko lietuvių profesionalus diskusijoms, atlikau praktiką „Verslioje Lietuvoje“ bei stažavausi Lietuvos Generaliniame Konsulate Niujorke. Įgijusi bakalauro laipsnį ir nusprendusi atidėti magistro studijas ateičiai, sudalyvavau „Talentai Lietuvai“ programoje, kad rasčiau būdų padirbėti ten, kur jaučiu didžiausią motyvaciją – Lietuvoje“, – pasakoja lietuvė.

Sonata prisijungė prie PPMI komandos Vilniuje, kur sėkmingai dirba ir šiandien. „Prisijungusi prie PPMI turėjau galimybę ne tik sugrįžti namo, bet ir atrasti save mokslo ir inovacijų projektuose, įsitraukti į ES agentūrų vertinimus, tiesiogiai bendrauti ir bendradarbiauti su lyderiaujančiais Europos mokslininkais bei pristatyti mūsų projektų rezultatus klientams Europos Komisijoje. Tai neįkainojama patirtis pačioje karjeros pradžioje“, – dėsto ji.

Dalyviai pabrėžia, kad dirbti Lietuvoje juos skatina ne tik pasiilgti artimieji, tačiau ir greitesnės karjeros galimybės. Denas Jonas Gadeikis, po teisės mokslų Londone grįžęs į tarptautinę bendrovę KPMG, šiandien tebegyvena Lietuvoje ir yra taip pat projekte dalyvaujančios lietuviškos konsultacijų įmonės „Civitta“ komandos narys.

„Talentai Lietuvai“ dalyvis Denas Jonas Gadeikis

„Į Lietuvą mane paskatino grįžti geresnė gyvenimo kokybė, taip pat gimtinės ilgesys ir smalsumas, kokia čia vyrauja profesionali aplinka ir perspektyvos augti. Taip pat gera gyventi savo aplinkoje ir kultūroje. Kalbant karjeros atžvilgiu, Lietuvoje yra daug tarptautinių kompanijų, kur galima dirbti su globaliais projektais ir atskleisti savo potencialą. Lietuva yra jauna šalis su daug perspektyvų, todėl čia galima kilti karjeros laiptais daug greičiau nei vakaruose“, – įsitikinęs D. Gadeikis.

Projekto organizatoriai teigia, kad 80 proc. su programa sugrįžusių jaunų žmonių ir toliau lieka dirbti Lietuvos įmonėse. Grįžusio jaunimo tarpe – ir paklausūs technologijų bei IT krypčių absolventai. Dominykas Brezgys, studijavęs IT Jungtinėje Karalystėje, teigia visad žinojęs, kad gyvenimas užsienyje tik laikinas etapas.

„Studijuodamas visada sakiau, kad anksčiau ar vėliau tikrai grįšiu į Lietuvą, tik nesitikėjau, kad tai atsitiks taip anksti. Besibaigiant studijoms, kuomet reikėjo nuspręsti, ką daryti toliau, aplikavau į kompanijas Londone, nes norėjau pasisemti patirties, pagyventi dideliame mieste. Tačiau visai atsitiktinai aptikau „Talentai Lietuvai” programą ir nusprendžiau sudalyvauti.

„Talentai Lietuvai“ dalyvis Dominykas Brezgys

Visų pirma dairiausi į tarptautines kompanijas. Pozicija, kurią siūlė „Treatwell“, atrodė man tinkama, o naudojamos technologijos atitiko mane dominančias sritis. Pabendravus su įmonės žmonėmis, noras įsidarbinti savo mylimame mieste Vilniuje tik dar labiau sustiprėjo. Modernus požiūris į darbo kultūrą, perspektyva kilti karjeros laiptais ir draugiškas bendravimas buvo lemiantys faktoriai mano sprendimui prisijungti prie „Treatwell“ komandos ir kurti savo ateitį Lietuvoje“, – pasakoja vaikinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)