Kodėl Kopenhagoje darbo paieškos sistemai reikalingos inovacijos?

Šiuo metu darbo paieškos sistema Danijoje yra pakankamai atgyvenusi. Kandidatai, ieškantys darbo, gali kreiptis į Darbo tarnybą, kurioje yra iškabinami atspausdinti darbo skelbimai. Jie sužymėti numeriais, pagal kuriuos darbo ieškantys žmonės pateikia savo gyvenimo aprašymus potencialiam darbdaviui. Tačiau tam būtina fiziškai atvykti į vietą.

Taip pat šalyje veikia vadinamoji „Jobspeed“ sistema, kurioje registruojami darbo ieškantys žmonės, tačiau kandidatai yra įslaptinti ir juos matyti gali tik už įdarbinimą atsakingos institucijos.
Kopenhagos savivaldybė, suprasdama, kad tokia įdarbinimo sistema yra pasenusi ir neefektyvi, paskelbė „GovTech“ iššūkį, kuriame pakvietė dalyvauti IT kompanijas, startuolius ir kitus inovatorius. Pagrindinis tikslas – rasti sprendimą, kuris padėtų greičiau ir efektyviau darbo ieškantiems žmonėms ir darbdaviams tiesiogiai, be tarpininkų, surasti vienas kitą.

Atitinka modernaus miesto poreikius

Lietuvoje jau beveik metus vystomos įdarbinimo programėlės „NO-CV“ vadovas Gediminas Vilčiauskas informaciją apie šį konkursą pastebėjo „LinkedIn“ profesiniame tinkle. Pasak jo, Kopenhagos savivaldybės poreikis padėti darbdaviams ir darbuotojams greičiau ir paprasčiau surasti vienas kitą, idealiai atitinka jų koncepciją.

Lietuvių įdarbinimo programėlė iš kitų įdarbinimo sprendimų išsiskiria itin greita registracija be įprastinių CV, o darbdaviams suteikia galimybę gauti jų nurodytus kriterijus atitinkančių kandidatų srautą. Algoritmų pagalba, vadinamuoju sutapatinimo principu veikianti sistema suveda kandidatus su darbdaviais, todėl jie gali tiesiogiai bendrauti, susirašinėti pačioje platformoje, derinti gyvus ir nuotolinius darbo pokalbius.

Lietuvoje šis formatas pasiteisino – mažiau nei per metus programėlė vartotojų skaičius pasiekė 40 tūkst. Šiandien šia įdarbinimo platforma naudojasi daugiau nei 400 įmonių. Šiuo metu programėlė yra išversta į 6 kalbas: lietuvių, rusų, anglų, latvių, estų ir danų.

„GovTech“ atvertų kelius į naujus rinkas

Startuolio įkūrėjas ir vystytojas neslepia, kad pergalė Kopenhagoje komandai plačiau atvertų duris ne tik į Danijos, bet ir visos Skandinavijos rinką.

„Vieta finalo penkete mums rodo, kad einame teisingu keliu. Tai yra pirmas didelis mūsų vystomo modelio pripažinimas už Lietuvos ribų. Šiuo metu dar nežinome, su kuo reikės susigrumti finale, tačiau labai tikime savo galimybėmis“, – sako G. Vilčiauskas.

Konkurso nugalėtojai paaiškės spalio 14 dieną Kopenhagoje vyksiančiame renginyje. Penki atrinkti finalistai turės parengti pranešimus ir pristatyti savo inovacijas žiuri komisijai, kurių tarpe bus ir Kopenhagos miesto įdarbinimo ir integracijos merė Cecilia Lonning-Skovgaard. Iššūkio dalyviai taip pat turės atsakyti į vertinimo komisijai kilusius klausimus.

„Konkurso laimėtojai pasirašys sutartį su Kopenhagos miesto savivaldybe dėl įdarbinimo platformos diegimo. Pergalė mums neabejotinai reikštų plėtrą į Skandinavijos rinką. Dar prieš šį iššūkį mes apie ją svarstėme, nes turime klientų, kurie yra skandinaviškų įmonių filialai Lietuvoje: telekomunikacijos bendrovės, bankai ir kiti“, – sako G. Vilčiauskas.

Sparčiai augančio startuolio įkūrėjas ir vystytojas pabrėžia, kad jų komandos ambicijos neapsiriboja tik Lietuva. Šiuo metu „NO-CV“ nusitaikė į kaimynines šalis. Kitą savaitę savo darbą pradės Latvijos rinkai suformuota pardavimų komanda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)