Atskirtis tarp to, kas yra laikoma vyriška profesija, ir kas – moteriška, Lietuvoje vis dar išlikusi, tačiau ji mažėja ir toliau mažės. „Pavyzdžiui, logistika visada buvo laikoma labai vyriška sritimi. Tačiau šioje srityje stebime aiškius pokyčius. Taip pat ir kitose standartiškai vyriškomis laikytose srityse. Šiais laikais darbdaviai darbuotojus renkasi ne pagal lytį, o pagal patirtį, įgūdžius, žinias bei asmenybės savybes, reikalingas konkrečioje pozicijoje“, – pranešime spaudai teigia personalo atrankos įmonės „Emplonet“ vadovė Virginija Šležaitė.

Pasak jos, anksčiau moterims buvo sudėtinga siekti karjeros ir derinti motinystę su profesiniu augimu. Veikė ir tam tikri visuomenės stereotipai, jog vaikų auginimas – vien mamų atsakomybė. Tačiau šių dienų darbo rinka keičiasi: vis dažniau siūloma galimybė dirbti laisvu darbo grafiku, nuotoliniu būdu. Keičiasi ir požiūris į tėvų vaidmenį – vyrai taip pat gali rinktis tėvystės atostogas. „Kompetentingų darbuotojų paklausa yra didelė, tad darbdaviai, norėdami pirmauti konkurencinėje kovoje, negali mąstyti lyčių kategorijomis.“, – sakė V. Šležaitė.

Moterų daugėja aviacijos sektoriuje

Pastaraisiais metais pokyčiai stebimi anksčiau išskirtinai vyriška laikytoje srityje – aviacijoje. Valstybės įmonės „Oro navigacija“, kuri teikia oro eismo valdymo, ryšių, navigacijos ir stebėjimo bei oro navigacijos informacijos paslaugas, buvęs komunikacijos vadovas Vytautas Beniušis sakė, jog pastebimas augantis aviacijos sektoriuje dirbančių moterų skaičius.

„Skrydžių vadovų darbas ilgą laiką buvo laikomas vyriška profesija. Manyta, kad vyrai geriau nei moterys tvarkosi su stresinėmis situacijomis. Pavyzdžiui „Oro navigacijoje“ pirmoji moteris skrydžių vadove pradėjo dirbti tik 2000 m. Darbą ji pradėjo Šiaulių skrydžių valdymo centre. Regiono skrydžių valdymo centre taip pat ilgą laiką dirbo tik vyrai. Pirmoji moteris Regiono skrydžių valdymo centre, kuriame aptarnaujami didesniame nei 3 km. aukštyje Lietuvos teritorijoje skrendantys lėktuvai, darbą pradėjo dirbti tik 2004 m. Abi moterys įmonėje dirba iki šiol“, – pasakojo V. Beniušis.
Pasak jo, darbui aviacijos srityje reikalingas kruopštumas, atsakingumas, gilus srities išmanymas, komandinio darbo įgūdžiai.

„Pastebima, kad moterys puikiai atlieka skrydžių vadovių funkcijas – greitai reaguoja, sprendžia nenumatytas situacijas. Moterims būdingas kruopštumas, atsakingumas, kas yra ypač svarbu dirbant aviacijoje. Be to, besikeičiančios visuomenės normos irgi lemia, kad darbai nebėra skirstomi į vyriškus ar moteriškus. Manome, kad aviacija vienodai tinkama tiek vyrams, tiek moterims, todėl vienos ar kitos lyties darbą aviacijoje lemia asmeninės savybės, įgūdžiai, žinios ir noras dirbti“, – teigė V. Beniušis.

Moterų specialisčių skaičiaus augimą įmonėje rodo statistika. 2010 m. moterys sudarė 28 proc. visų įmonės darbuotojų ir 17 proc. visų skrydžių vadovų.
Šiuo metu moterys sudaro 33 proc. visų darbuotojų ir 26 proc. visų skrydžių vadovų.

Sėkmingai derina motinystę ir darbą IT srityje

Moterų daugėja ir informacinių technologijų (IT) srityje, kuri tradiciškai taip pat laikyta vyriška, nors pirmasis žmogus parašęs algoritmą kompiuteriui buvo moteris, vardu Ada Lovelace.

Baltijos technologijų instituto reklamos projektų koordinatorius Vytautas Jundulas sakė, kad per pastaruosius metus moterų ir merginų konkrečiai programavimo studijose padaugėjo 10 proc. Jos dažniausiai renkasi front-end ir testavimo specializacijų studijas.

„Apskritai moterys ir merginos dažniausiai renkasi multimedijos ir grafikos dizaino kryptį. Studijos sudaro puikias galimybes susipažinti su programuotojais ir užmegzti ryšius, kurie praturtina partnerystes po studijų, dirbant prie bendrų projektų. V. Jundulo teigimu, IT srityje labai svarbus atidumas detalėms, kruopštumas, atkaklus vieno darbo darymas iki galo.

„Moterys dažnai pirmos pastebi klaidas ir netikslumus informacinėse sistemose. Bendrai galėčiau pasakyti, kad moterys ir merginos labiau organizuotos, dažniau konspektuoja medžiagą, bendradarbiauja su kolegomis atliekant sunkesnes užduotis. Jos tikrai motyvuotos, sėkmingai derina motinystę ir darbą IT srityje“, – sakė V. Jundulas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)