Tyrimas parodė, kad 38 proc. IT specialisčių moterų atgraso organizacijose vyraujantis lyčių susiskirstymas. Su šia problema taip pat susidūrė 29 proc. vyrų. Beveik pusė (48 proc.) Europos IT specialistų praneša, kad daugiausiai dirba vyriškame kolektyve, tai šešis kartus daugiau už moteriškus kolektyvus (7 proc.).

Daugiau nei pusė (53 proc.) IT specialisčių moterų ir 38 proc. vyrų teigė, kad mažiau tikėtina, jog jie prisijungs prie organizacijos, jeigu joje matys lyčių nelygybę.

Kitos „Kaspersky Lab“ tyrimo išvados:

• Daugiau nei trečdalis (37 proc.) moterų teigia, kad moterų trūkumas šioje pramonėje privertė jas nerimauti dėl jų karjeros galimybių technologijų srityje.

• Beveik trečdalis (30 proc.) moterų, kurios IT srityje priima tam tikrus sprendimus, teigė, kad yra susidūrusius su situacija, kai vyrai jas nuvertina ir bando kažką paaiškinti.

• Daugiau nei keturios iš dešimties apklaustų moterų (43 proc.) manė, kad jų pažanga labiau tikėtina, kai jos dirba aplinkoje, kurioje dirba ir vyrai, ir moterys, arba tokioje aplinkoje, kur daugiau moterų.

• 40 proc. IT specialisčių moterų mano, kad vyriausybė ir universitetai turėtų paskatinti merginas ir moteris rinktis IT karjerą.

• Tiek vyrai, tiek moterys teigiamai įvertino savo patirtį IT sektoriuje, sakydami, kad ji „stimuliuoja“ (57 proc. vyrų ir 59 proc. moterų) ir „skatina bendradarbiauti“ (51 proc. vyrų ir 49 proc. moterų). Mažiau nei ketvirtadalis pranešė apie patiriamą stresą (22 proc. vyrų ir 24 proc. moterų).

• Geras atlyginimas yra patraukliausias bet kurio IT darbo bruožas tiek moterims (46 proc.), tiek vyrams (49 proc.).

Tyrimas buvo aptartas Londone, „Kaspersky Lab“ biure surengtoje apskritojo stalo diskusijoje, kurią vedė „BBC Click“ pranešėja Kate Russell. Čia, kartu su pramonės atstovais, buvo aptariama, kokių veiksmų pramonė turėtų imtis, kad sukurtų įvairesnę darbo jėgą.

„Visoje Europoje nepakanka IT specialisčių moterų. Nors šiuo klausimu pramonėje nėra greito sprendimo, bet mūsų tyrimai ir diskusijos padeda suprasti, kaip galėtume pritraukti didesnį susidomėjimą technologijomis ir kibernetiniu saugumu bei padaryti juos patrauklesnius ir labiau prieinamus moterims. Tai yra daugiau nei tik individualios asmenų karjeros.

Asociatyvi nuotr.

Iš moterų, kurios papildys mūsų gretas, kibernetinio saugumo pramonė gaus daug naudos, nes tai reikš skirtingą požiūrį, analizę ir apsaugą nuo kibernetinių grėsmių“, – sakė Ilijana Vavan, „Kaspersky Lab“ Europos generalinė direktorė, kuri šioje apskritojo stalo diskusijoje atstovavo „Kaspersky Lab“.

Grupė aptarė būdus, kurie paskatintų didesnę įvairovę bei technologijų pramonėje ir talentų išlaikyme padėtų kovoti su „disbalanso paradoksu“.

India Lucas, „TechUK“ įgūdžių, talentų ir įvairovės politikos vadovei, buvo labai svarbu apibrėžti, ką reiškia technologijos: „Mums reikia naujo požiūrio į tai, kas yra technologijų karjera. Tai ne vienas dalykas. Organizacijos turėtų reikalauti, kad joms surastų daugiau kandidačių, be to, mums reikia švietimo, kad įgautume sąmoningą šališkumą“, – pabrėžė ji.

Wincie Wong, skaitmeninių „RBS“ pasiūlymų vadovė ir „PwC Tech She Can“ chartijos steigėja, pridėjo: „Turime pabrėžti, kokias karjeros galimybės merginos turi technologijų srityje, mažiau dėmesio skiriant kodavimui ir daugiau kalbant apie įtaką, kurią jos gali padaryti. Mes taip pat turime pakeisti technologijų terminologija, kad ji būtų labiau neutrali lyčių atžvilgiu ir neatbaidytų moterų.“

Ewa Magiera vadovauja „Code First: Girls“ bendrijoms, kurių pagrindinis tikslas – padidinti lyčių įvairovę technologijų srityje: „Šiuo metu technologijų srityje itin daug dėmesio skiriama matematikos elementui, kuris gali būti atgrasus, ypač kai technologijų sritis yra daug platesnė nei tik kodavimas. Kiti įgūdžiai, tokie kaip kūrybiškumas ir empatija, taip pat yra itin vertingi technologijų srityje.”

Ir tyrimas, ir apskritojo stalo diskusija informuos „Kaspersky Lab“ apie jų įsipareigojimus, kurie, kaip tikimasi, paskatins pokyčius pramonėje. Vėliau šiais metais jie bus paskelbti, kaip jau vykdomos „CyberStarts“ iniciatyvos dalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją