Skirtingos erdvės įvairių tipų užduotims atlikti

„Džiaugiamės, kad šį pavasarį pagerėjus epidemiologinei situacijai į biurą sugrįžo daugiau kolegų, o šiuo metu SEB hibridinio darbo modelis leidžia nuotoliniu būdu dirbti dvi dienas per savaitę. Hibridinis darbo režimas palengvina darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą, gerovę, sumažina kelionių skaičių ir padidina produktyvumą. Be to, darbuotojai gali sutaupyti laiko, praleisto važinėjant tarp darbovietės ir namų, o tai suteikia galimybę SEB prisidėti prie mažiau anglies dioksido į aplinką išskiriančios ekonomikos“, – teigia SEB grupės paslaugų centro Vilniuje ir Rygoje vadovė Rūta Jasiulionienė.
Tačiau biuras lieka pagrindine bendradarbiavimo, mokymosi vieniems iš kitų, kultūros kūrimo ir idėjų dalijimosi vieta. Tik biure, pažymi R. Jasiulionienė, galima užtikrinti saugią aplinką, kuri reikalinga komandoms, dirbančioms su jautriais klientų duomenimis ar kritinėmis sistemomis: „Todėl į biurą investuojama daug resursų ne tik tam, kad jis būtų patogi vieta bendradarbiauti, bet ir tam, kad mūsų kolegos, dirbantys biure, jaustųsi motyvuoti ir gaunantys realią pridėtinę vertę.“

Biure darbuotojai gali gali rinktis skirtingas erdves įvairių tipų užduotims atlikti. Pavyzdžiui, jeigu darbuotojui reikia dalyvauti komandos susitikime, jis gali rezervuoti atskirą susitikimų kambarį, o jei tema konfidenciali arba nori surengti greitą sesiją, jis gali pasinaudoti ir bendradarbiavimo erdve, kurioje yra tam pritaikyti baldai bei sukurta neformali aplinka. Kai prireikia tylos ir ramybės atlikti savo užduotis, galima dirbti vadinamoje susikaupimo zonoje. Biure taip pat įrengtos akustinės būdelės, kur patogu kalbėti telefonu netrukdant kitiems. Taigi, nors paprastai komandos turi savo darbo zonas, jų nariai per darbo dieną juda tarp skirtingų erdvių.

Fika pertraukėlės perimtos iš švedų

Organizacija labai įvairi – vien IT srityje dirba daugiau nei 500 kolegų, užsiimančių IT sistemų kūrimu ir priežiūra, duomenų mokslu, robotika, mašininiu mokymusi ir automatizavimu.

Taip pat įmonėje yra komandos, atliekančios personalo funkcijas, banko operacijas, finansinių ataskaitų teikimo ir pirkimų paslaugas, atliekančios kitas užduotis. Kiekviena komanda turi savo bendradarbiavimo ritmą ir rutinas. Kai kurioms kiekviena diena prasideda susitikimu, kuriame aptariamos dienos užduotys, o kitos komandos susitinka kas savaitę, priklausomai nuo darbo principų.

„Vienas iš SEB kaip švedų įmonės kultūros bruožų yra fika – komandinės kavos pertraukėlės su sausainiais, pyragais ar kitais užkandžiais bei neformalus kolegų bendravimas. Fika yra labai būdinga Švedijai, tačiau daugelis Vilniaus komandų lygiai taip pat pamėgę savo fika pertraukėles“, – pasakoja R. Jasiulionienė.

Kambariai – ir miegui, ir meditacijai
NOVA biure gausu ne tik darbui, bet ir poilsiui pritaikytų erdvių. Yra du žaidimų kambariai, kurie puikiai tinka kasdieniniam pramogavimui, streso mažinimui ir komandos dvasios ugdymui. Juose yra stalo tenisas, futbolo stalas, televizorius ir vaizdo žaidimų pultai bei stalo žaidimai.

Taip pat yra du miego kambariai, kuriuose galima trumpai pasnausti ir taip pagerinti koncentraciją bei atkurti jėgas – trumpas miegas antroje darbo dienos pusėje gali būti geriau nei puodelis stipraus espresso! Biure yra ir meditacijos kambarys – jame galima nesiblaškant pareflektuoti.

Mėgstantys aktyvesnius gerovės palaikymo būdus gali naudotis treniruoklių sale, kurioje sportuojama individualiai arba dalyvaujama grupinėse treniruotėse – jogoje, pilates ir pan.

Yra ir biblioteka, kuri gali būti naudojama kaip rami vieta dėmesiui sutelkti į darbą arba pasimėgauti knyga. Be viso to, darbuotoja kyla į erdvią terasą ant stogo 9 aukšte – čia puiku įkvėpti gaivaus oro, papietauti ar išgerti puodelį kavos su kolegomis.

Biure galima pasigrožėti ir jaunosios kartos menininkų iš Baltijos šalių kūriniais. Iš viso kolekciją sudaro 54 darbai, eksponuojami visuose pastato aukštuose.

Vasaros šventės renginys – laukiamausias

Kasmet spalio 5 dieną minima SEB grupės paslaugų centro Vilniuje veiklos pradžią, o šiemet tai vyks jau 14 metus iš eilės. Taigi, tai puiki proga kolegoms susiburti.

Ko gero, svarbiausia tradicija visoms SEB organizacijoms Lietuvoje yra vasaros šventė. Tai labai laukiamas kasmetinis renginys, kai visi SEB darbuotojai susirenka savaitgalį sportuoti, atlikti kūrybines užduotis, kurti pasirodymus bei švęsti. Šiemet, kaip pasakoja R. Jasiulionienė, sulaukta daugiausiai dalyvių per visą laikotarpį, nes po dvejų pandemijos metų visi nekantravo susitikti ir pasidžiaugti kolegų draugija.

„Esame atviri ir naujoms idėjoms bei tradicijoms. Pavyzdžiui, šiemet buvo antri metai, kai gegužę minėjome Europos įvairovės mėnesį – kvietėme išorės ekspertus ir savo kolegas aptarti, kaip pritaikyti darbo aplinką specialiųjų poreikių turintiems žmonėms, pabėgėliams, LGBTQI+ ir kitoms grupėms, kaip sukurti tikrai įvairią ir įtraukią aplinką“, – pasakoja NOVA centro vadovė.

Iš kavos tirščių gaminamas biokuras

NOVA centras aprūpintas įvairiomis technologijomis, kurios mažina išteklių suvartojimą. Pavyzdžiui, biure yra saulės elektrinė, o pagaminta elektra naudojama pastate. Visuose fasaduose yra automatinės žaliuzės, kurios šiltu oru neleidžia šilumai patekti į pastatą ir taip sumažina poreikį patalpas vėsinti.

„Pastate taip pat įrengtos elektromobilių įkrovimo stotelės, 150 dviračių ir 60 paspirtukų saugojimo vietų, o tai skatina rinktis ekologiškesnį transportą. Visi SEB biurai Vilniuje naudoja 100 proc. žalią elektrą, pagamintą iš atsinaujinančių šaltinių. Be to, iš kavos aparatų surenkami panaudoti kavos tirščiai keliauja į kogeneracinę elektrinę ir ten iš jų gaminamas biokuras. Pernai jis buvo naudojamas Vilniaus miesto Kalėdų eglės šviesoms“, – pasakoja centro vadovė.

Kiekvienas SEB darbuotojas vieną apmokamą dieną per metus gali panaudoti savo pasirinktai savanorystės veiklai – individualiai arba su komanda padėti maisto banke, gyvūnų prieglaudoje ar kitoje panašioje veikloje. Prasidėjus karui Ukrainoje, pridėjome dar vieną apmokamą savanorišką dieną šiemet, nes daugelis kolegų norėjo padėti Ukrainos pabėgėliams Lietuvoje.

„Esame labai didelė ir įvairi organizacija – ne tik skirtingų atliekamų funkcijų prasme, bet ir tuo, kad suburiame skirtingus kolegas iš įvairių šalių. Taigi, mes siekiame sukurti atvirą ir įtraukią darbo aplinką, kurioje kiekvienas galėtų augti, tobulėti ir įgyvendinti savo ambicijas. Lietuvoje mums pasisekė pritraukti neįtikėtinai daug – daugiau nei 1400 entuziastingų, protingų ir veržlių žmonių. Mūsų tikslas – padėti kolegoms ugdyti savo talentus. Todėl nuolatinis mokymasis yra ypač svarbus – skatiname savo kolegas įgyti naujų įgūdžių ir plėsti akiratį per mūsų vidinį mokymosi portalą „Campus“, mentorystę ir kitas galimybes. Dirbame tarptautinėje aplinkoje, kasdien bendraujame su 20 skirtingų šalių, kuriose veikia SEB, todėl efektyvus bendradarbiavimas yra itin svarbus. Tai ir buvo didžiausias prioritetas kuriant naująjį biurą NOVA Vilniuje“, – teigia R. Jasiulionienė, SEB grupės paslaugų centro Vilniuje ir Rygoje vadovė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją