„Lygių galimybių įstatymas įpareigoja darbdavius įdarbinimo procese vadovautis vienodais profesiniais kriterijais, nepriklausomai nuo kandidatų amžiaus, lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų ir kt., tačiau kyla klausimų, ar ši asmeninė informacija tikrai necirkuliuoja darbuotojų atrankos procese ir kiek tokios informacijos pateikimas darbdaviui gali apriboti kandidato galimybes gauti darbą“, – pranešime žiniasklaidai teigia portalo marketingo vadovė Rita Karavaitienė.

Dauguma ieškančiųjų darbo nurodo savo amžių arba gimimo datą

Apklausos duomenimis, 85 procentai darbo ieškančių respondentų savo gyvenimo aprašyme yra nurodę savo amžių arba gimimo datą. 50+ amžiaus grupės respondentai rečiau nei kiti savo gyvenimo aprašyme nurodo savo amžių. Dažniausiai CV savo amžių nurodo jaunesni (iki 30 metų amžiaus) darbo ieškantys žmonės. Neretai kandidatai savo gimimo datą ar amžių į CV įrašo todėl, kad to reikalauja jų pasirinktas CV šablonas.

Beveik pusė savo amžiaus ar gimimo datos CV nenurodžiusių kandidatų, pokalbio dėl darbo metu iš darbdavio sulaukė klausimo apie amžių. Rečiausiai amžiaus įmonės teiravosi 31-50 amžiaus grupės kandidatų.

Amžius neturėtų būti svarbus faktorius vertinant žmogaus kompetenciją ir gebėjimus, tačiau pastebima, kad vyresnio amžiaus žmonės yra ignoruojami arba atmetami, dėl prielaidų, kad jie nebus tokie produktyvūs ar prisitaikantys prie naujovių.

Tyrimo duomenimis, savo amžių, kaip pagrindinę priežastį, kodėl negavo darbo, nurodė 18 % apklausos dalyvių. Nepaisant to, kad amžių kaip kliūtį gauti norimą darbą dažniausiai nurodė vyresnio (50+) amžiaus ieškantieji darbo (64 proc.), šią priežastį neretai minėjo ir gerokai jaunesni darbuotojai. Tai rodo, kad darbdaviai ieško patirties, bet iki tam tikros ribos.

Darbdaviai užduoda neleistinus asmeninio pobūdžio klausimus

46 proc. apklausos dalyvių savo gyvenimo aprašyme yra nurodę šeiminę padėtį, 39 proc. – turimų vaikų kiekį ir jų amžių, o net 44 proc. pretendentų pokalbio dėl darbo metu sulaukė klausimų apie šeiminę padėtį bei šeimos planus.

Iki 30 metų amžiaus respondentai dažniausiai sulaukia klausimų apie amžių ir šeiminę padėtį bei planus, 31–50 metų amžiaus grupė – apie šeiminę padėtį ir vaikus, o vyresni nei 50 metų – apie amžių. Kalbant apibendrintai, jaunesni ieškantieji darbo yra kamantinėjami apie ateities planus, patyrusieji apie dabartinę situaciją, o vyresnieji – apie praeitį.

Dažniausiai įmonės kandidatų teiraudavosi apie jų amžių, rečiausiai – apie šeimos dydžio planus. Klausimo apie turimų ir planuojamų vaikų kiekį gerokai dažniau sulaukdavo moterys nei vyrai. Beje, net kai darbdaviai neužduodavo asmeninių klausimų, ieškantieji darbo patys pasisakydavo, kiek jiems metų, kokia jų šeiminė padėtis, turimų vaikų kiekis bei planai. Taigi, kandidatai linkę paatvirauti ir dalintis su darbu nesusijusia informacija.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją