Lanksčių darbo vietų lyderio pasaulyje IWG atliktoje tarptautinėje apklausoje daugiau nei keturi penktadaliai respondentų teigia, kad, gavę du vienodus darbo pasiūlymus, prioritetą teiktų lanksčias darbo sąlygas siūlančiam darbdaviui. Šiemet vykdytoje apklausoje dalyvavo daugiau nei 15 000 darbuotojų iš 80 pasaulio šalių, tarp jų ir Lietuvos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Lanksčios darbo sąlygos tampa įprasta praktika kiekvienam verslui, kuriam svarbu sudominti talentingus darbuotojus ir produktyviai dirbti. Įmonės, kurios neatsižvelgia į naujausias tendencijas, rizikuoja prarasti konkurencinį pranašumą pritraukiant rinkos talentus“, – teigia Jekaterina Kosmačeva, tarptautinio IWG tinklo, Lietuvoje valdančio „Spaces“ ir „Regus“ bendradarbystės erdves, vadovė Baltijos šalyse.

Apklausa rodo, kad pastaraisiais metais vyksta sprendžiamosios galios darbovietėse perskirstymas. Darbuotojai, kurie apklausoje vadinami „Lanksčiąja karta“, vis dažniau turi didesnę sprendžiamąją galią nustatydami darbo dienos eigą ir valandų paskirstymą.

Lanksčios darbo valandos svarbiau nei aukštesnės pareigos

Atsižvelgdamos į naujausias tendencijas, net trys ketvirtadaliai įmonių jau šiuo metu taiko ar keičia darbo sąlygų politiką ir taip stengiasi darbuotojams suteikti galimybę rinktis darbo valandas.

Darbuotojams lanksčios darbo valandos svarbiau nei aukštesnės pareigos. Tokį prioritetą apklausoje nurodė trečdalis respondentų. Daugiau nei pusė (54 proc.) teigė, kad galimybė rinktis darbo vietą jiems yra svarbesnė nei darbas prestižinėje įmonėje. 28 proc. apklaustųjų galimybę pasirinkti darbo vietą vertina netgi labiau nei didesnes atostogų išmokas.

„Tiek Baltijos, tiek kitose šalyse sparčiai auga žmonių skaičius, kurie dirba jiems priimtinu laiku, turi galimybę rinktis darbo vietą. Darbo aplinka ir mobilumas – kriterijai, kurie tampa vienais iš esminių renkantis darbdavį“, – pastebi J. Kosmačeva.

Jos teigimu, galimybė pasirinkti darbo valandas yra vienas iš lankstaus požiūrio į darbą aspektų. „Todėl įvairaus dydžio įmonės vis dažniau keičia savo darbo praktiką, renkasi lanksčius biurus. Spartus lanksčių biurų ir bendradarbystės erdvių augimas yra geriausias tokių pokyčių įrodymas. Bendradarbystės erdvių daugėja ir Vilniuje, todėl čia įsikūrė ir tarptautinis tinklas „Spaces“, – teigia J. Kosmačeva.

Naujos kartos darbuotojai ypač daug dėmesio skiria lanksčiai darbo vietai – net 83 proc. darbuotojų visame pasaulyje atsisakytų darbo, kuriame nesiūlomos lanksčios darbo sąlygos. 78 proc. respondentų įsitikinę, kad lanksčios darbo sąlygos pagerina darbo ir asmeninio gyvenimo balansą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)