Nepaisant to, ar gerai sutariate su savo viršininku, ar vis dar bandote išvesti optimalią bendravimo formulę, yra keletas temų, kurių liesti per pokalbius nereikėtų. Jus gali neteisingai suprasti, jūsų atvirumą gali palaikyti lengvabūdiškumu ar jūsų prašymą įvertinti kaip paslėptą užuominą.

Svarbų vaidmenį, žinoma, atlieka jūsų bendro darbo trukmė. Gali būti, kad po metų ar kelių jau galėsite kalbėtis tomis temomis, kurių nelietėte pirmaisiais metais. Tačiau turėti galvoje vis tiek reikia: darbas ir jūsų asmeninis gyvenimas yra du skirtingi dalykai ir, nepaisant to, kad darbovietėje praleidžiate daug laiko ir draugiškai bendraujate, peržengti ribas su vadovu vis tiek neverta.

Kolegų paaukštinimas pareigose

Palypėjimas karjeros laipteliu – džiugus įvykis, kuriuo, deja, ne visi gali pasidalyti. Įsivaizduokime, kad pareigos, į kurias seniai pretendavote, atiteko kitam asmeniui. Jūsų nepasitenkinimą ir pasipiktinimą supras visi, tačiau pradėti pokalbį su viršininku apie tai, kad tam asmeniui trūksta kompetencijos, tikrai nereikėtų. Pirma, jūs nesate įmonės vadovas ir neturite teisės skirstyti pareigas. Priežastys, kodėl nebuvote paaukštintas, gali būti įvairios. Antra, rodydami savo nepasitenkinimą, jūs išreiškiate abejonę jau priimtu sprendimu. Tokia pozicija gali nepatikti jūsų viršininkui, o dar daugiau, jis gali aiškiai ir greitai parodyti, kad peržengėte leistiną ribą. Tuomet santykiai su vadovu bus pastebimai sugadinti.

Jeigu nuoširdžiai džiaugiatės kolegos sėkme, verčiau pasveikinkite jį asmeniškai. Teigiamos emocijos visada yra gerai, tačiau pernelyg didelis domėjimasis kolegos tobulėjimu taip pat gali sukelti įtarumą vadovui.

Jūsų finansinė padėtis
Jūsų asmeninė finansinė padėtis yra jautri tema, kurios, vis dėlto, nereikėtų aptarinėti su savo vadovu. Kreditai, turto įkeitimas, pinigų stygius yra, visų pirma, jūsų asmeninis rūpestis. Vadovui, kuriam tikrai rūpi jūsų tiek materialinė, tiek emocinė būklė, bus be galo sunku girdėti apie sunkumus, su kuriais susiduriate dėl nepakankamai didelio atlyginimo. Galiausiai tokie pokalbiai vargu ar duos kokį nors rezultatą ir tik sukels diskomfortą. Jei tikrai norite prašyti viršininko padidinti atlyginimą, kalbėkite argumentais, o ne skųskitės. Tačiau, žinoma, tai jau kita tema.

Asmeninės problemos
Mes visi esame žmonės, ir kiekvienam iš mūsų būna sunkių periodų, kuriems įtakos turi ne tik darbo aplinka, bet ir įvykiai, vykstantys už biuro ribų. Bendrais bruožais kalbėtis apie šeimą, draugus ir namus yra visiškai normalu, nes darbe praleidžiame daug laiko. Tačiau jei atvirai prabilsite apie savo nestabilią emocinę būklę, jūsų viršininkas pradės abejoti, ar sugebėsite be klaidų atlikti jums paskirtas užduotis. Jis pradės labiau stebėti jūsų darbo kokybę ir greitį. Arba, atvirkščiai, pamanęs, kad darbas yra puikus būdas pabėgti nuo nerimastingų minčių, užvers jus darbais, kuriems atlikti nebepakaks jėgų.

Jūsų ankstesnė darbovietė
Natūralu, kad pirmojo pokalbio metu būsite paprašytas papasakoti apie savo ankstesnį darbą: kokias pareigas ėjote, kokias užduotis atlikdavote, priežastis, kodėl nusprendėte išeiti ir pan. Galite dalytis savo patirtimi su kolegomis, bet būkite atsargūs: nereikėtų kiekvienam iš jų iškloti visų smulkmenų. Jei naujoje įmonėje dirbate jau ilgiau nei kelis mėnesius, jūsų vadovas gali nustebti, kaip gyvai ir emocingai vis dar kalbate apie savo buvusį darbą. Minėdami puikią komandą, turėkite galvoje, kad jūsų viršininkui būtų daug maloniau išgirsti komplimentus apie jo paties suburtą kolektyvą. Kritikuodami pernelyg griežtas taisykles neperlenkite lazdos: jūsų viršininkas gali pamanyti, kad jūsų nuomonė yra šališka ir kad kiekvienos įmonės tvarką vertinate su nepasitenkinimu ir kritika.

Darbuotojas, kuris dirbo prieš jus

Jums greičiausiai bus įdomu sužinoti, kas prieš tai ėjo jūsų pareigas, ir toks smalsumas yra pagrįstas. Tačiau neverta apie buvusį darbuotoją ilgai klausinėti savo viršininko. Pirmiausia dėl to, kad nežinote, kokie buvo jo ir buvusio darbuotojo santykiai. Žinoma, apie juos šiek tiek gali papasakoti kolektyvas, tačiau šimtu procentų tikėti kiekvienu jo žodžiu negalima. Stengdamiesi kuo daugiau sužinoti apie savo pirmtaką, verčiate savo vadovą nesąmoningai jus lyginti. Tikimybė, kad būsite lyginamas su ankstesniu darbuotoju, iš esmės yra didelė, tačiau vis tiek neturėtumėte varginti savo viršininko pernelyg dideliu susidomėjimu. Kas žino, ar tai pasitarnaus jūsų naudai, ar atvirkščiai, jums pakenks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)