Tiek privačiuose namuose, tiek įvairiose įstaigose ar pan. Labai svarbu stebėti, kad neužšaltų drenažo vamzdžiai. Jei nesiimama apsauginių priemonių, drenažo vamzdžiai gali suskilinėti, trūkti, užsikimšti. Tada jūsų namus gali užlieti vanduo ir padaryti žalos. „Lanes Group“ drenažo sistemų ekspertai pataria, kaip apsaugoti drenažo vamzdžius žiemą. Juos cituoja portalas „Experss.co.uk“.

Visų pirma, reikia žinoti, kad šaltas oras daro poveikį kanalizacijos vamzdžiams ir drenažo vamzdžiams. Ekspertas teigė: „Užšaldamas vanduo plečiasi, sustingęs į ledą jis spaus struktūrą, atsiras grėsmė, kad vamzdžiai gali sutrūkinėti. Todėl prasidėjus minusinei oro temperatūrai, galimos įvairios problemos. Užšalęs vanduo gali sudaryti kamštį vamzdžio viduje, vanduo nebegalės tekėti ir patvins. Blogiausiu atveju, nuo užšalusio vandens sukurto spaudimo vamzdžiai gali suskilinėti ir sutrūkinėti, ar bereikia pridurti, kad remontui teks skirti laiko ir finansų. Žiemą ir lyja, ir sninga, o drenažo vamzdžius gali užkimšti nukritę lapai, šiukšlės ir pan. Jei neparuošite drenažo vamzdžių žiemai, jūsų laukia gedimai pačiu šalčiausiu metų laiku.“

Vandentiekio vamzdžiai

Laimė, paruošti drenažo vamzdžius šaltam orui nėra pernelyg sudėtinga. Atsargumo priemonės prieš įsibėgėjant žiemai turėtų būti prioritetas tiek nuosavų namų savininkams, tiek bet kokias įstaigas prižiūrintiems administratoriams.

Pasak ekspertų, ypač patartina būti rūpestingiems tiems, kieno kieme yra vandens kranas, taip pat jei vamzdžių yra nešildomoje patalpoje – garaže, lauko namelyje ar pan.

„Prieš žiemą reikia išleisti vandenį iš visų vamzdžių, per kuriuos šiltuoju metų laiku atitekėdavo vanduo ir kurių žiemą nenaudosite. Visus darbus atlikite pagal gamintojo instrukcijas. Įprastai pirmiausia užsukamas pagrindinis vandens saugiklis, kuriuo vanduo atiteka į čiaupą, tada leidžiama išbėgti likusiam vandeniui. Nereikėtų pilti antifrizo, nes tai – cheminė priemonė, o chemikalai gali pažeisti vamzdžius, bus kenksmingi aplinkai. Jei nešildomose patalpose lauke yra čiaupų, vamzdyno sklendę viduje nuleiskite, o lauke esančių sklendžių nenuleiskite, kad vanduo galėtų nutekėti.“

Izoliacija – patikimas ir vienas prieinamiausių būdų apsaugoti nuo šalčio žalos drenažo vamzdžiams, kanalizacijai, cisternoms ir bet kokioms konstrukcijoms su vandeniu, kurios bus naudojamos žiemą.

Ekspertai rekomenduoja įsigyti polietileno izoliaciją, kurią patogu apvynioti aplink vamzdžius. Jos galima įsigyti bet kokioje statybinių prekių parduotuvėje. Pasak ekspertų, „vamzdžių izoliavimas prieš žiemą padės apsaugoti juos nuo užšalimo, o tai papildomai sumažins jūsų išlaidas šildymui, juo labiau dabar, kai sąskaitos už energiją kelia didelį rūpestį visiems gyventojams.

Kad žiemą drenažo sistema funkcionuotų maksimaliai efektyviai, paprasčiausiai reikia ją išvalyti. Pašalinkite nuo grotelių visus lapus, purvą ar kitus nešvarumus, kad vamzdžiai neužšaltų ir neužsikimštų. Taip pat vertėtų įsigyti ir sumontuoti iš neužšąlančio plastiko drenažo apsaugą, kad į vamzdžius nepatektų nukritusių lapų ir kt. šiukšlių.

Viena dažų priežasčių, kodėl žiemą sugenda vamzdžiai, yra ta, kad išvykus ilgesniam laikui, išjungiamas šildymas. Jokiu būdu nereikėtų to daryti, išvykdami tiesiog sumažinkite šildymą – sąskaitos dėl to tikrai nebus didžiulės.

Ekspertai aiškino: „Pro nedidelius plyšius tarp mūrų, po durimis, ypač garaže eina šaltis, kuris gali atšaldyti vamzdžius. Visus tokius tarpelius užkamšykite. Įsidėmėkite – jokiu būdu neužkimškite išorinių ventiliacijos angų, kurios prijungtos prie šildymo sistemos. Privačių namų savininkai gali užsisakyti drenažo sistemos patikrinimą, jei turi dvejonių arba nori tinkamai pasiruošti žiemai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)