DELFI Būstas publikuoja ištrauką iš leidyklos „Vaga“ knygos „Tvarkingų namų stebuklas“.

Deramai susitvarkykite vienu ypu

„Tvarkausi, pastebėjusi, kad namuose netvarka, bet, kai tik pabaigiu, netrukus vėl viskas susijaukia.“ Tai įprasta bėda, kuriai įveikti patarimų skiltys žurnaluose paprastai perša tokį sprendimą „Nemėginkite sutvarkyti viso namo vienu sykiu. Taip nieko nepasieksite. Įpraskite tvarkytis po truputį.“

Pirmą kartą su tokiu patarimu susidūriau būdama penkerių. Kaip vidurinis vaikas iš trijų augau turėdama daug laisvės. Mama rūpinosi ką tik gimusia jaunesniąja seserimi, o dvejais metais vyresnis brolis prilipęs prie televizoriaus žaidė vaizdo žaidimus. Taigi daugiausia laiko namuose leidau viena. Augant mano mėgstamiausias užsiėmimas buvo gyvenimo būdo žurnalų namų šeimininkėms skaitymas. Mano mama prenumeravo ESSE – gyvenimo būdo žurnalą, kuriame mirgėjo straipsnių apie interjero dekoravimą, kaip palengvinti namų ruošą ir prekių apžvalgos.

Kai tik jį pristatydavo, staigiai čiupdavau iš pašto dėžutės, kad mama nė nespėdavo pastebėti, atplėšdavau voką ir pasinerdavau į turinį. Pakeliui namo iš mokyklos man patikdavo stabtelėti knygyne ir pavartyti Orange Page, populiarų japonų kulinarijos žurnalą.

Dar nemokėjau perskaityti visų žodžių, bet žurnalai, gardžių patiekalų nuotraukos, nuostabūs patarimai, kaip atsikratyti dėmių ir riebalų, bei taupymo pradžiamokslis mane žavėjo ne menkiau nei mano brolį – žaidimų katalogai. Užlenkdavau mano dėmesį patraukusio puslapio kampelį ir svajodavau išbandyti patarimą. Be to, kūriau ir savo pačios žaidimus.

Tvarkymas

Pavyzdžiui, vieną dieną perskaičiusi straipsnį, kaip taupyti pinigus, tučtuojau ėmiausi elektros energijos taupymo žaidimo, slampinėjau po namus ir atjunginėjau nenaudojamus prietaisus, nors ničnieko nenutuokiau apie elektros suvartojimą. Perskaičiusi kitą straipsnį, pripildžiau plastikinius butelius vandens ir sukroviau juos į klozeto bakelį, nors vandens taupymo konkurse buvau vienintelė dalyvė.

Straipsniai apie daiktų laikymą mane pastūmėjo iš pieno pakuočių padirbinti skirtukus savo rašomojo stalo stalčiams, o įspraudusi tuščius vaizdo kasečių dėklus tarp baldų pasigaminau dėželę laiškams. Kol kiti vaikai mokykloje žaisdavo gaudynių ir lakstydavo, aš įsmukdavau į klasę tvarkyti knygų lentynų arba tyrinėdavau valytojos spintelę, burbėdama apie netinkamus daiktų laikymo įpročius. „Jei tik čia būtų S formos kabykla, būtų daug paprasčiau naudoti.“ Bet viena problema atrodė neišsprendžiama: kad ir kiek tvarkydavausi, netrukus viskas vėl susijaukdavo.

Stalčių skyreliai iš pieno pakuočių buvo greit prigrūsti rašiklių. Laiškų dėželė iš vaizdo kasečių dėklų tuoj buvo taip prikimšta laiškų ir popierių, kad nusmuko ant grindų. Valgio gaminimo ir siuvimo išmokstama bandant, bet nors tvarkymasis irgi namų ruošos dalis, kad ir kiek stengiausi – netobulėjau, niekur nepavykdavo ilgam išlaikyti tvarkos.

„Nieko nepadarysi, – guodžiau save. – Visą laiką susijaukia, ir tiek. Jei užsimosiu viską sutvarkyti vienu kartu, tik nusivilsiu.“ Buvau to prisiskaičiusi daugybėje straipsnių ir įtikėjusi, kad tai tiesa. Jei dabar turėčiau laiko mašiną, nukeliaučiau į praeitį ir pasakyčiau sau: „Tai netiesa. Jei pritaikysi tinkamą metodą, niekas nebesusijauks.“ Daugeliui žmonių sugrįžimas prie to, kaip buvo, pažįstamas iš pastangų sulieknėti. Išgirdę panašiai kalbant apie tvarkymąsi, puikiai atpažįsta šią patirtį. Atrodo savaime suprantama, kad staigaus, visuotino nevertingų daiktų pašalinimo poveikis turėtų būti toks pats kaip drastiškai sumažinus kalorijas – galima tikėtis trumpalaikio pagerėjimo, bet ilgą laiką taip neištempsime.

Tad nesileiskite apgaunami. Tą akimirką, kai imsitės stumdyti baldus ir mesti daiktus, jūsų kambarys ims keistis. Tai labai paprasta. O jei milžiniškomis pastangomis iškuopsite visą namą, būsite visiškai susitvarkę. Prie netvarkos sugrįžtama, nes žmonės yra klaidingai įsitikinę, kad jie kruopščiai susitvarkė, o iš tiesų jie tik kiek parūšiavo ir suslapstė daiktus. Tinkamai sutvarkę namus, galėsite visą laiką išlaikyti kambarius tvarkingus, net jei iš prigimties esate tingūs ir aplaidūs.

Tvarkingų namų stebuklas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)