Žinoma, yra progų, kai namuose norisi nepriekaištingos tvarkos ir švaros. Tarkime, rengiate pas save knygų klubo susitikimą, arba jūsų vyro draugai, su kuriais jis žaidžia krepšinį, po treniruotės ateis vakarienės. Tokiu atveju susitvarkyti – tolygu parodyti pagarbą laukiamiems svečiams. Žinoma, tai nereiškia, kad reikia ištisomis dienomis plūktis ir šviesti kiekvieną kampelį namuose. Verčiau susidarykite planą, kaip efektyviai sutvarkyti namus, o tai padaryti taip, kad liktų laiko padekoruoti vakarienės patiekalus ar pan.

Keli operatyvaus tvarkymosi plano patarimai:

Kol tvarkotės, išvarykite iš namų visus namiškius

Jauku, kai šeimos nariai namuose, kita vertus, tvarkymasis – ne metas puoselėti jaukumo tradicijas. Jei tik įmanoma, išsiųskite visus iš namų, kad tą valandą, kai tvarkysitės, niekas nesimaišytų po kojomis. Pavyzdžiui, aš paprašau vyro išsivesti vaikus ir šunį pasivaikščioti, pažaisti žaidimų aikštelėje.

Iš anksto nuspręskite, kokių vietų namuose netvarkysite

Pirmas dalykas, planuojant operatyvų tvarkymąsi, – nuspręsti, kokių zonų netvarkysite. Tarkime, pasikvietus svečių nereikia idealios tvarkos šeimininkų miegamajame. Sutelkite jėgas ir energiją toms patalpoms, kuriose sėdės svečiai, taip pat vonios kambariui ir tualetui.

Susidarykite darbų tvarką ir laikykitės šios sistemos

Patartina visada pradėti tvarkytis nuo to paties kambario ir tvarkytis ta pačia tvarka. Tada tikrai nieko nepamiršite, nereikės nešioti valymo priemonių, blaškytis, bus jau nusistovėjusi sistema.

Surinkite ne savo vietose esančius daiktus, tvarkingiau sustatykite aksesuarus

Namai atrodo tvarkingi, jei nėra išmėtytų daiktų. Surinkite visus daiktus – galite juos krauti į pintą dėžę; tokiu būdu greitai surinksite visokius niekučius ir galėsite juos išnešti, jei nėra laiko visko sudėlioti į vietas. Patiesinkite aksesuarus ant stalų, lentynose – kad jie atrodytų tvarkingai. Patikėkite – namai iškarto atrodys tvarkingiau.

Netvarka namuose

Visada sutvarkykite vonios kambarius ir tualetus

Jokiu būdų nepalikite netvarkytų vonios kambarių, tualeto. Kad ir kokiu vonios kambariu naudosis jūsų svečiai, kruopščiai viską iššveiskite, nublizginkit veidrodžius, išvalykite klozetus. Pagaliau, išplaukite grindis, padėkite tualetinio popieriaus ir pakabinkite švarius rankšluosčius.

Pasirūpinkite, kad virtuvė atrodytų reprezentatyviai

Virtuvė – dar viena vieta, pagal kurią žmonės susidaro įspūdį apie jūsų namus – ar jie tvarkingi. Sudėkite nešvarius indus į indaplovę, nuvalykite visus paviršius, išplaukite grindis. Stalas turi būti švarus, o kėdės tvarkingai sustatytos aplink jį.

Nuvalykite dulkes

Galbūt atrodo, kad operatyviai tvarkanti dulkių galima ir nevalyti? Na ne – esant dulkėtiems paviršiams namai atrodo labai netvarkingi, juk nenorite sudaryti svečiams tokio įspūdžio. Tiesa, nereikia valyti šviestuvų, kilnoti knygų iš lentynų – pakaks nuvalyti dulkes nuo matomų paviršių.

Išsiurbkite

Išsiurbkite namus – akimirksniu bus švariau, pašalinsite daugybę nešvarumų, dulkių. Nereikia smulkintis – susikoncentruokite į labiausiai matomas vietas. Atsiminkite – jūs stengiatės sudaryti gerą įspūdį, o ne pasirodyti perfekcionistais.

Kilimo siurbimas

Baigiamieji štrichai

Tvarkydamiesi stebėkite laiką, neužsižaiskite su detalėmis. Kai matote, kad liko penkios minutės iki jūsų tvarkymosi valandos pabaigos, skirkite jas baigiamiesiems štrichams – uždekite žvakę, įjunkite šviestuvus, pamerkite gėlių iš darželio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją