Laikas, kada prabudo vorai

Pavasaris yra tas metų laikas, kada bunda visa gamta, taip pat ir vorai. Kone kiekvieno iš mūsų namuose gyvena nors vienas voras, kaip tik šiuo metų laiku išlendantis iš savo buveinės, o tie, kurie gyvena gamtoje, ieško grobio ir gali atklysti iki jūsų namo sienos, balkono ar terasos. Nors sakoma, kad voras namuose neša laimę, ne visi žmonės linkę toleruoti voro kaimynystę.

Lietuvoje nėra nuodingų vorų rūšių ir kelių jų atstovai gali stipriau įkąsti, tačiau nesukeldami jokių sveikatos sutrikimų. Todėl vorai, verčiau – daugeliui žmonių nepatrauklūs ir baimę keliantys organizmai. Arachnofobija arba, kitaip tariant, vorų baimė yra viena iš dažniausiai pasitaikanti fobija. Biologas Liutauras Grigaliūnas pabrėžia, kad vorai nėra kenkėjai, tačiau dėl jų nepatrauklios išvaizdos ir žmonių baimės voragyviai namuose nėra pageidaujami. Vorai, pasak biologo, netgi gali pasitarnauti: jie gaudo kitus kenkėjus (muses ir pan.). Tiesa, jeigu vorai apsigyveno ant jūsų namo sienos, gali kilti bėdų ir dėl sienos išvaizdos.

Namų voras

„Vorų voratinkliuose prisikaupia aplinkos šiukšlių, ne kiek vabzdžiai pakliūna, bet į juos vėjas pripučia įvairių šiukšlių, žiedadulkių, žiedų, kai vyksta žydėjimas. Ir tada fasadas neatrodo labai gražiai ir daug kam tai nepatinka“, – sako L. Grigaliūnas.

Biologas tęsia, kad Lietuvoje gyvena daug skirtingų rūšių vorų ir kai kurie iš jų gali būti išties įspūdingo dydžio. Pastarieji ypač gąsdina žmones ir todėl kreipiamasi pagalbos jais atsikratant.

„Patalpose gyvenantys vorai dažnai būna daug kam atgrasūs, nepatrauklūs, gąsdinantys. Kai kurios rūšys būna gan įspūdingų dydžių, todėl jų pasirodymas žmonėms kelia baimę. Žmones gąsdina, gadina pastatų fasadų estetinį vaizdą, tai tokių žmonių prašymų sulaukiame vorus išvyti“, – pasakoja biologas.

Kodėl vorai apsigyvena mūsų namuose?

Pirmiausia, vorai mėgsta tamsias vietas, tad kaupdami nereikalingus daiktus ir ilgam pamiršdami netvarkytus, sudarome puikias sąlygas vorams ramiai gyventi ir daugintis. Pasak kenkėjų naikinimo bendrovės „Dezinfa“ biologo L. Grigaliūno, vienos vorų rūšys labiau mėgsta drėgnas patalpas, kitos – sausas.

Norėdami vorų išvengti, turėtume namuose palaikyti švarą ir tvarką. Kadangi vorai minta įvairiais vabzdžiais, reikėtų pasirūpinti, kad vorų „maistas“ nepapultų į patalpas. Vadinasi, saugodamiesi nuo musių, skruzdžių ir kitų smulkių vabzdžių, lengviau išvengsime nepageidaujamų vorų.

Jeigu taip nutiko, kad voras vis tik apsigyveno jūsų namuose, jį išvyti nebus taip lengva. Pasak L. Grigaliūno, suardę voro voratinklį, paties voragyvio neatsikratysite – jis suras kitą kampą, kuriame galės įsikurti. Todėl vienintelė priemonė, kaip be cheminių medžiagų atsikratyti voro – jį sugauti iš išmesti į lauką.

Namų voras

Jeigu vorai kankina bjaurodami namo sieną, tokiu atveju, pasak L. Grigaliūno, jų atsikratyti gali būti sunkiau. Lauke, net nuvijus vorą nuo namo sienos, jis vėl gali ant jos sugrįžti. Pašnekovo teigimu, būtent dėl šios problemos gyventojai daugiausiai kreipiasi į specialistus.

„Iškvietimų tikrai būna, važiuojame ir biurų pastatų purkšti, ir gyvenamųjų namų sienų. Pastato išorę padengiame chemine medžiaga ir vorai žūsta, siena lieka apipurkšta ir kiti vorai tos sienos vengia“, – tikina biologas.

Pasak L. Grigaliūno, žmonėms nereikėtų bijoti vorų, nes šiems žmogus yra visiškai neįdomus. Biologo teigimu, voras žmogaus bijo daug labiau nei žmogus voro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)