Kokia oro kokybė turi būti mūsų namuose?

Oro kokybė patalpose – nėra pirmasis klausimas, kurio teiraujasi naujakuriai, ieškodami būsto. Koks – sausas ar drėgnas – oras yra jų namuose, domisi ir ne visi ilgamečiai savo NT šeimininkai. Tik pajutus sveikatos sutrikimus arba pastebėjus prastos oro kokybės pėdsakus – pelėsį ant savo namų sienos, imama ieškoti šių pasekmių priežasčių.

Mikroklimato parametrus gyvenamųjų ir visuomeninių pastatų patalpose nustato Lietuvos higienos norma HN 42:2009 „Gyvenamųjų ir visuomeninių pastatų patalpų mikroklimatas“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2009 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. V-1081 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 42:2009 „Gyvenamųjų ir visuomeninių pastatų patalpų mikroklimatas“ patvirtinimo. Kaip pažymi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus patarėja Daina Švėgždaitė, ši higienos norma nustato, kad optimalios mikroklimato parametrų vertės, kurioms esant aplinkoje, nėra neigiamo poveikio sveikatai, šaltuoju metų laikotarpiu yra 18-22oC temperatūra, 35-60 proc. santykinė oro drėgmė ir 0,05-0,15 m/s oro judėjimo greitis.

Aklai pasikliauti tendencijomis gali būti klaida

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Aplinkos inžinerijos katedros doc. dr. Giedrius Šiupšinskas aiškina, kad oro drėgmės santykis namuose priklauso ir nuo pastato, kuriame žmogus gyvena, ir nuo jo paties veiksmų.

Pirmiausia, pasak pašnekovo, jeigu patalpų vėdinimo sistemoje nėra drėkintuvo, tokiu atveju oras patalpose yra ganėtinai sausas visais metų laikais. Pavyzdžiui, žiemą lauke oras ir taip sausas. Be to, jis dar ir šaltas, todėl įsileidus jį namo, jis sušyla (arba vėdinimo sistemoje arba tiesiog namuose) ir dar labiau išsausėja. Vasarą oras lauke būna drėgnesnis, todėl jo išsausėjimas būna mažesnis.
Pernelyg drėgno priežasčių gali būti įvairių. Dažniausiai kylanti drėgmė patalpose pastebima esant pernelyg dideliam patalpos (kambario) sandarumui, t.y. oras nebecirkuliuoja patalpoje. Taip pat padidėjusia drėgme patalpoje gali skųstis tie gyventojai, kurių būstas įrengtas neseniai, nes dauguma statybinių medžiagų yra vandens pagrindo ir gali džiūti net iki kelių mėnesių.

Drėgmės lygis pakyla namuose, dėl nepakankamo šildymo, nukritus oro temperatūrai žemiau 18 laipsnių. Priežastys gali būti ir pačios paprasčiausios – ir taip pernelyg sandarioje patalpoje džiovinate skalbinius, uždengiate radiatorius, intensyviai gaminate ir neatidarote lango.

Kas atsitinka, kai oras namuose pernelyg drėgnas? Atsiranda pelėsis, kuris, kaip aiškina doc. dr. G. Šiupšinskas, yra procesas, kai drėgmė koncentruojasi ant vėsesnio paviršiaus.

Pelėsis

Sukelia problemų žmogaus sveikatai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus patarėja D. Švėgždaitė pasakoja, kaip žmogų veikia per drėgnas ir per sausas oras namuose. Anot jos, oro drėgnumas nepalankiai žmogų veikia ir aukštos ir žemos temperatūros sąlygomis.

„Esant didelei oro drėgmei ir aukštai temperatūrai žmogus sunkiau atiduoda aplinkai šilumą, o esant didelei oro drėgmei ir žemai temperatūrai žmogus daugiau atiduoda šilumos aplinkai. Net esant normaliai temperatūrai ir didelei oro drėgmei sukeliamas nemalonus tvankumo pojūtis“, – paaiškina specialistė.

Per mažas oro drėgnumas, pasak jos, džiovina viršutinių kvėpavimo takų ir burnos gleivinę, mažėja jos apsauginė-barjerinė funkcija ir žmogus tampa mažiau atsparus mikroorganizmams ir virusams. Kita vertus, D. Švėgždaitės teigimu, žmogus prie mikroklimato parametrų prisitaiko dėl termoreguliacijos aparato, kuris atsakingas už šilumos išsaugojimą organizme ar atidavimą aplinkai.

Kaip palaikyti tinkamą oro kokybę namuose?

Santykinei oro drėgmei namuose pamatuoti yra skirti specialūs prietaisai, kuriuos galima rasti specializuotose namų apyvokos prekių parduotuvėse. Žinoti, kokia jūsų namuose yra oro kokybė, svarbu, nes tik tuomet galite ją pagerinti. Kaip tai padaryti? Pasak doc. dr. G. Šiupšinsko, jeigu jūsų namuose oras per drėgnas, dažniau juos vėdinkite. Taip pat galima ieškoti problemos priežasties, tačiau jeigu ji bus statybinė, jau tektų konsultuotis su specialistų, kaip ją išspręsti.

Jeigu jūsų namuose oras per sausas, galite pasitelkti paprastą priemonę – džiaustyti skalbinius namuose. Jie skleidžia drėgmę, todėl tikėtina, kad kuriam laikui drėgmė kambaryje pakils. Tačiau jeigu kambarys didelis, akivaizdaus rezultato tikėtis nereikėtų. Doc. dr. G. Šiupšinskas gan skeptiškai vertina ir šiuo metu labai populiarius stalinius oro drėkinančius prietaisus, kurie skleidžia vandens garus. Tokie prietaisai veikia elektros pagalba. Anot mokslininko, tokie orą drėkinantys prietaisai turi mažai naudos kambaryje, nebent žmogus leis laiką prie pat tokio prietaiso. Kitu atveju, vargu, ar bus jaučiamas teigiamas efektas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus patarėja D. Švėgždaitė savo ruožtu primena, kad tinkamos oro kokybės palaikymui patalpose rekomenduojamas patalpų vėdinimas. Patalpas reikėtų vėdinti ne mažiau kaip 2–3 kartus per dieną. Kad vėdinimo metu nebūtų atvėsinamos patalpos siūloma 10 min. plačiai atverti langus ar balkono duris arba keletui minučių padaryti patalpose skersvėjį. Taip pat tinkamos oro kokybės palaikymui ne mažiau svarbus veiksnys yra patalpų švara.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)