Gali tykoti pačiose įvairiausiose vietose

„Derapro“ kenkėjų kontrolės specialistė Eglė Valienė sako, kad patalinės blakės vis dar dažnai aptinkamos gyventojų namuose. Beje, anot jos, šiltuoju periodu, kai kiti skraidantys vabzdžiai yra aktyvesni ir labiausiai vargina, minimų parazitų įkandimai neretai vertinami klaidingai.

Patalinės blakės yra aptinkamos miegamajame arba svetainėje. Būtent šiuose kambariuose įsikūrę kenkėjai gali greičiausiai aptikti miegančius žmones, nes jiems išgyvenimui ir dauginimuisi reikalingas kraujas. Jų maitinimasis trunka nuo 5 iki 10 minučių, po kurių vėl grįžta į savo prieglobstį.

„Blakės yra naktiniai kenkėjai, todėl maitinasi nakties metu, kada žmogus yra ramybės būsenoje ir jos netrukdomai gali maitintis. Tačiau esant dideliam užterštumui blakes galima išvysti ir dienos metu“, – kalbėjo pašnekovė.

Patalinės blakės gali slėptis pačiose įvairiausiose vietose: po tapetais, įvairiose sienų, lubų, baldų plyšiuose, čiužinių klostėse, tarp knygų, lovos rėmų tarpuose, kilimuose ir antklodėse, grindjuostėse, grindų tarpuose, stalčiuose, spintose ir komodose ir netgi elektros lizduose. Turbūt pastaroji vieta yra ta, kur parazitų rasti nesitikėtumėte.

Elektros lizdas

Kodėl patalinėms blakėms patinka elektros lizdai

Sakytum, keista, vis dėlto patalinėms blakėms elektros lizdai patinka dėl kelių priežasčių: elektros lizduose šilta, kas ypač patrauklu žiemą, kai jos mažiau aktyvios ir reikia šiltos terpės.

Kitas aspektas – elektros lizdai yra saugi, nuošali vieta patalinėms blakėms. Nedideli plyšeliai ir įtrūkimai aplink elektros lizdus – puiki terpė kenkėjams saugiai įsikurti. Be to, elektros lizdai dažnai būna arti lovų, kuriose miega žmonės, t. y. arti „maisto“.

Patalines blakes traukia miegančių žmonių iškvepiamas anglies dioksidas. Tad arti lovų esančiuose elektros lizduose tūnančios blakutės jį užuodžia.

Požymiai, kad pas jus yra patalinių blakių

Vis dėlto pirmas požymis – pabundate su niežinčiais įkandimais. Patalinių blakių įkandimai būna rausvi, iškilę, niežintys. Ant patalynės galite pastebėti nedidelių, rūdžių spalvos kraujo taškelių arba blakių išmatų – jos būna rudos arba juodos. Gali būti blakių kiaušinėlių, kurie yra balti ir maždaug smeigtuko galvutės dydžio.

Gali prireikti pagalbos naikinant

E. Valienė patikino, kad vis dar neretai sulaukiama gyventojų iškvietimų dėl patalinių blakių naikinimo. Paklausta, ar įmanoma savo jėgomis išnaikinti šiuos nemalonius parazitus, pašnekovė sakė, kad kiekviena situacija yra skirtinga.

Anot jos, jeigu užkrėstumas labai didelis gali tekti atsisveikinti su čiužiniais ar net mylimais baldais, todėl labai svarbu vos tik pastebėjus pirmuosius požymius naikinimo imtis iškart, nes su laiku problema tampa vis opesnė, populiacija didesnė ir naikinimas tampa ilgas ir sudėtingas.

„Jeigu užkrėstumas nėra didelis, galima pabandyti išnaikinti ir patiems, nors dažnu atveju vis tik prireikia kenkėjų kontrolės specialistų, kurie užtikrina efektyvų naikinimą“, – pabrėžė pašnekovė.

Kokių priemonių reikėtų imtis?

E. Valienė sako, kad įtarus, kad namuose yra blakių, pirmiausiai reikia atlikti apžiūrą vietos, kurioje miegate. Tam reikėtų pasitelkti žibintuvėlį. Nuodugniai apžiūrėkite čiužinį, jo klostes iš visų pusių, siūles, lovos rėmo konstrukcijas, grindjuostes, paveikslus, pakabinamus šviestuvus, tapetus, elektros lizdus ir sienų plyšelius.

„Jeigu apžiūros metu radote išnarų, kiaušinėlių, blakių židinį ar/ir ropinėjančias blakes, nereikėtų delsti. Pirmiausia reikėtų izoliuoti užkrėstą kambarį, kad blakės nepaplistų po kitas jūsų erdves“, – sakė pašnekovė.

Miegas

Pirmiausiai reikia sunaikinti gyvas blakes, jeigu norima tinkamo rezultato.

Svarbiausi žingsniai:

– po cheminio naikinimo reikia atlikti siurbimą ir jį kelis kartus pakartoti. Svarbu kruopščiai išsiurbti užkrėstą erdvę;

– po kiekvieno siurbimo turinį reikia išmesti su maišeliu/konteinerį ištuštinti ir išplauti, užrišti šiukšlių maišą ir kaip įmanoma greičiau pašalinti iš namų.

„Jeigu nesiimsite naikinimo, o tiesiog tik nuimsite patalus, yra galimybė, kad gyvos blakės ar kiaušinėliai paplis po kitas jūsų namų erdves. Tik tada, kai gyvos blakės bus sunaikintos, kiaušinėliai ir išnaros išsiurbtos galite nuimti patalynę, užvalkalus ir juos išskalbti aukštoje, 60 laipsnių temperatūroje. Noriu priminti, kad blakės yra puikios keliautojos ir plinta su daiktais, drabužiais, todėl svarbu apžiūrėti ir kitus namuose esančius baldus“, – sakė E. Valienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją