Atlikite namų darbus

Baldų ekspertė Laima Butkienė laidoje „Keturios sienos“ pasakoja, kad laimi tie, kurie į baldų saloną ateina pasidarę bent minimalius namų darbus.

„Mes, baldų ekspertai, galime padėti daug. Jeigu ateina klientas, kuris net nežino, kokio stiliaus baldo nori, mes galime jam padėti rodydami daug gamintojų, daug kolekcijų. Tačiau yra keli dalykai, dėl kurių apsispręsti reikia jau namuose. Pirmiausia – kam bus naudojamas minkštas baldas, kokia bus jo paskirtis. Ar jos bus svečių priėmimo vieta, ar minkštas baldas šeimos poilsiui ir pan.“, – vardija pašnekovė.

Kitas būtinas namų darbas – nuspręsti reikalingo baldo dydį ir užimamą plotą. Kad būtų aišku, kokio dydžio baldą įsigyti, L. Butkienė pataria pasinaudoti gudrybe: sudėlioti sofos plotą laikraščiais ar dėžėmis, kad vizualiai būtų galima matyti, kokį kambario plotą gali užimti minkštasis baldas.

Pašnekovės priduria, kad ruošiantis pirkti minkštuosius baldus, kaip ir kitus pirkinius, reikia nusimatyti biudžetą, kurį naujakurys gali skirti. Apie galimybes bei norus kalba ir minkštaisiais baldais prekiaujanti Kristina Birgelė. Jos teigimu, šiandien sofa yra vienas svarbiausių, namų individualumą, charakterį ir funkciją pabrėžiančių pirkinių.

„Pirmiausia, nuo ko pradėti, tai išsiaiškinti, kas jūs apskritai esate. Ar šeimos žmogus, ar vienišius, ar turite vaikų, augintinių. Žodžiu, žinoti savo šeimos padėtį. Taip pat reikia apgalvoti, ar namuose dažnai lankysis svečiai, kaip intensyviai bus naudojami minkšti baldai, kiek jų reikia. Žinoma, nereikia pamiršti išsiaiškinti, kokio stiliaus minkštųjų baldų norite, kas jums patinka, gražu. Įvertinti komforto poreikį, kokio to komforto jums reikia – ar norite sėdėti minkštai, ar tvirčiau ir pan.“, – dėsto baldų ekspertė.

Minkštieji baldai

Tačiau žinoti, kokio dydžio ir stiliaus sofos norite, neužteks. Norint įsigyti sau tinkamiausią baldą, reikia žinoti ir suprasti, kas sudaro sofas ir kuo jos skiriasi viena nuo kitos. K. Birgelė sako, kad vienas esminių skirtumų – sofos dalys.

„Pati aktualiausia sofos dalis – pagalvės. Ir sėdimosios dalies, ir atlošo pagalvės yra vienos svarbiausių sofos dalių. Jos gali būti iš skirtingų paralonų ir jų skirtumai yra keli: gali būti pigus, kietas paralonas, HR ypač aukšto elastingumo, tankio paralonas, kuris patogus sėdėti žmogui atsistojus, jis sugrįžta į pradinę padėtį. Kita pagalvių rūšis – „Comfort plius“: kai ant to paties paralono viršaus siuvamas sluoksnis, kuris užpilamas sintetinio pluošto arba plunksniniu užpildu. Jis suteikia papildomo minkštumo ir komforto“, – apie minkštųjų baldų pagalves pasakoja ekspertė.

Kita labai svarbi minkštųjų baldų, ypač sofų, dalis – porankiai. K. Birgelės teigimu, jeigu porankis platesnis ir lygus, jis gali tapti dar viena vieta arbatos puodeliui, kompiuteriui ar kitiems nedideliems daiktams pasidėti. Taip pat porankiai yra svarbūs bendram kambario interjerui ir priemonė vietai taupyti.

„Kai porankis siauras, daugiau vietos lieka sėdimajai daliai“, – pabrėžia pašnekovė.

Didžiausios naujakurių klaidos

Komfortas ir praktiškumas – du pagrindiniai kriterijai, renkantis bet kokį baldą. Tą teigia ir interjero architektė Džesika Kulpytė. Ji išvardija kitus niuansus, į ką reikia atkreipti dėmesį, renkantis sofą ar fotelį, ir didžiausias naujakurių klaidas.

„Labai raginame apsvarstyti, kokio stiliaus baldas naujakuriui reikalingas. Dažnai būna taip, kad klientai nežino, įsigyja ir baldas visiškai netinka jų namuose, interjere. Kalbant apie dažniausias klaidas, tai dažniausios yra gobeleno pagal grožį rinkimasis. Gobelenas turi patikti, bet jis neturi tapti galvos skausmu. Kita klaida – žmonės išsirenka sofą, kuri yra per didelė arba per maža jų erdvei. Taip nutinka tada, kai klientas pamato sofą, kuri jam labai patinka, ir tiesiog net nebesvarsto dėl jos dydžio“, – akcentuoja Dž. Kulpytė.

Pašnekovė tęsia, kad renkantis baldus svarbu pasidomėti jų funkcionalumu. Yra tokių sofų, kurias galima perdėlioti kaip kaladėles. Dž. Kulpytės teigimu, pirkėjams tokia funkcija tampa vis aktualesnė.

Minkštieji baldai

„Jaučiame poreikį moduliniams baldams. Kiekvieno kliento namai, erdvė yra skirtinga ir poreikiai skirtingi. Jaučiame ir skandinavišką, minimalistinį stilių, žmonės vis labiau perka tokio stiliaus baldus. Taip pat pastebime, kad klientai vis mažiau renkasi odos audinio minkštuosius baldus“, – sako baldų ekspertė.

Naujovė – moduliniai baldai

Apie modulinių baldų populiarumą, minimalizmą bei komfortą kalba ir baldų ekspertė L. Butkienė, kuri pažymi, kad baldų gamintojų pramonė šiandien pastebi besikeičiančius vartotojų poreikius ir stengiasi prie jų prisitaikyti.

„Labai jaučiame tendenciją individualizuoti baldą. Nes minkštas baldas yra ne tik kelių sėdimų vietų baldas, bet ir kūrybos elementu, kurį galima individualizuoti, pritaikyti pagal kiekvieno naujakurio poreikius. Pavyzdžiui, gali sofa būti kaip minkštas kampas, bet pasitelkus šiandienes technologijas ir galimybes galime ją pagaminti taip, kad ji galėtų būti transformuojama į minkštą baldą su sėdimomis vietomis į dvi kambario puses. Gamintojai kuria tarsi Lego detales, iš kurių mes galime baldą prisitaikyti savo poreikiams“, – pažymi ekspertė.

Daugiau patarimų, į ką atkreipti dėmesį, renkantis minkštuosius baldus, išgirsite laidoje „Keturios sienos“. Taip pat patarimų, kaip išsirinkti sofą, galite rasti ankstesniuose „Delfi būstas“ straipsniuose, parengtuose pagal interjero studijos „Blank Page“ organizuojamų nemokamų seminarų medžiagą. Interjero studija kviečia į naują, artimiausią seminarą, kurios tema – apšvietimas. Patarimais, kaip išsirinkti apšvietimo sprendimus dalins savo srities ekspertai. Registracijos nuorodą rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją