Niekas tendencijų neišmano geriau nei seniausias baldų dizaino bei gamybos tradicijas turintys italai. UAB „Casa Bella“ pardavimų vadovė Laima Butkienė, puikiai pažįstanti itališką dizainą, interjero studijos „Blank Page“ seminare apie minkštuosius baldus pasidalijo, koks gi tas minkštųjų baldų DNR dominuos mūsų namuose.

Ekspertės teigimu, pastebima, jog nyksta minkštųjų baldų stilistikos rėmai. Tas pats baldas gali būti naudojamas visiškai skirtingo stiliaus interjeruose.

„Paprastų linijų sofa gali tapti ir minimalistinio interjero su vos keliais kuklios estetikos elementais dalimi, ir klasikinio, turtingo aukso, marmuro detalėmis, interjero dalimi. Minkštas baldas tampa universaliu, jis gali būti pritaikomas skirtingo stiliaus interjero erdvėms. Netgi gamintojai po truputį atsisako kategorizavimo ir baldų skirstymo pagal stilių, drąsiai žengiama į laikmetį, kai klientas renkasi sau patinkantį minkštąjį baldą, o jį pritaikyti skirtingose erdvėse padeda baldo individualizavimas: audiniai bei detalės, kurias leidžia laisvai rinktis gamintojas“, – pažymi pašnekovė.

Sofų pasirinkimas

Taigi, kita pastebima tendencija – naujos baldo individualizavimo galimybės. L. Butkienės teigimu, kiekvienas iš mūsų turi skirtingus pomėgius ir skonį, o tai lemia ir mūsų pasirinkimus, įsirengiant namus.

„Kodėl kitaip turėtume jaustis renkantis minkštuosius baldus? Žinomiausi pasaulio minkštųjų baldų gamintojai suteikia pirkėjui galimybę susikurti baldą pagal savo poreikius. Pirmiausia tam puikiai pasitarnauja skirtingi moduliniai sprendimai. Turėdami galimybę rinktis skirtingo gylio, pločio ar krypčių modulius, galite susikurti sau pritaikytą minkštojo baldo konfigūraciją, atitinkančią būtent jūsų individualų komforto suvokimą. Dvivietė ar trivietė sofa? Tai jau nebėra vienintelis klausimas, renkantis sofą sau. Šiandien reikėtų atsisukti į savo bei erdvės unikalumą ir pagalvoti, koks minkšto baldo vaidmuo bus jūsų namuose. Ar ši sofa turi tarnauti atsisėdimui viena kryptimi, o gal skirtingomis? Priklausomai nuo to, kokia baldo funkcija ir į ką koncentruotas jūsų dėmesys, galite susikurti jums tinkamą minkštą baldą“, – komentuoja baldų ekspertė.

Sofų pasirinkimas

L. Butkienė ragina nepamiršti ir nematomo komforto. Technologiniai sprendimai tampa nauju vėjo gūsiu ir yra naudojami gaminant minkštuosius baldus taip, kad nereiktų aukoti dizaino.

„Baldas gali turėti įvairų funkcionalumą, pritaikomą pagal sėdinčiojo poreikius. Tai keičia baldo kūrimo principus: pradedama kurti nuo funkcionalumo galimybių (baldo sėdimosios dalies gylio reguliavimas, kojų atlenkimas, nugarėlės atlenkimas) ir tik tuomet, kai prototipo funkcionalumas pakankamas, jis apvelkamas dizaino sprendiniais. Taigi, „baldai transformeriai“, suteikiantys galimybę keisti juos čia ir dabar, paprastai ir pagal poreikį savo namuose, užims svarbią vietą rinkoje“, – tikina pašnekovė.

Dizainas ir tvarumas – prioritetai

Be abejonės, renkantis minkštuosius baldus, pirmiausia atkreipiame dėmesį į jų dizainą ir formą. L. Butkienė išskiria kelias naujausias minkštųjų baldų dizaino tendencijas.

Aptakios formos. „Lyriški” ir „aptakūs” sprendimai interjeruose vis dažniau matomi. Formos tėkmę pabrėžia ne tik lenktos linijos, bet ir jas papildantys audinių pasirinkimai. „Aptakūs” minkštieji baldai interjere skatina tėkmės pojūtį ir vis populiarėja.

Sofų pasirinkimas

Atgimimas: retro mada. Jau kurį laiką jaučiama tendencija, kuria pasaulį užkrečia žinomiausi pasaulio gamintojai atgaivindami savo ikoninius minkštųjų baldų modelius, kurtus 1950-1970 metais, tik pritaiko juos šiandienai, pasiūlydami šiandieninio vartotojo poreikius atitinkančius audinių sprendimus, moduliacines galimybes. Gamintojai, neturintys tokios ilgos gyvavimo istorijos, pradėjo kurti baldus, inspiruotus būtent to laikmečio, pridėjo futuristinių detalių ir tokiu būdu perkėlė istoriją į šiandieną. Panašu, kad ši tendencija sėkmingai gyvuos dar kurį laiką.

Aplinkai draugiški gaminiai. Nieko nebestebina, kad gamintojai veikia atsakingai ir renkasi aplinkai draugiškus veikimo modelius, bet to nebeužtenka. Tendencingai matoma, kad gamintojai žengia dar laipteliu aukščiau ir naudoja draugiškas aplinkai medžiagas, kurios kuriamos iš antrinių žaliavų, atsisakoma gyvūninės kilmės medžiagų. To, tikėtina, matysime vis daugiau ir taip gamintojai skatins savo vartotojus susimąstyti, kad jų sprendimai yra susiję ne tik su jų namais, bet ir su visu pasauliu bei pokyčiais jame.

Tradicijos. Yra dalykų, kurie tiesiog negali pasikeisti – itališkas dizainas diktuoja keturių kertinių komponentų draugystę: natūralūs audiniai, medis, metalas ir akmuo. Pasirinkę tokius derinius, niekuomet neprašausite ir turėsite laikui nepavaldų minkštąjį baldą.

Kas kelia baldo vertę ir kainą?

Baldų ekspertė L. Butkienė seminare supažindina ir su informacija, kas kelia baldo vertę ir, žinoma, kainą.

Nepavaldus laikui dizainas

Pašnekovės teigimu, pavyzdžiui, Italijos meistrų sukurti baldai dažnai pralenkia savo laikmetį ir tarnauja kur kas ilgiau negu kūrėjai tikisi. Istoriniai dizaino modeliai savo patogumu ir estetika atitinka vartotojų poreikį daug metų ir turėdami ilgą istoriją gali būti derinami net ypač šiuolaikiškuose interjeruose. Taigi, nematoma dalis čia – talentas ir daug darbo, kol išgryninamas dizainas, kuriuo vienodai grožėsis ir mėgausis keletas kartų.

Kūrybinis procesas

Tam, kad baldas, toks, kokį jį matome, pasiektų mūsų namus, turi įvykti grandinė labai svarbių veiksmų. Neužtenka dizaineriui nupiešti puikaus dizaino eskizo, jis turi būti suderinamas su technologais, konstruktoriais, kirpėjais, siuvėjais.

Sofų pasirinkimas

„Aptarus svarbiausius klausimus yra kuriamas prototipas, dėl kurio atrandama maksimali baldo ergonomika, funkcionalumas, praktiškumas. Jei bent vienas iš kriterijų netenkinamas, toks baldas niekada neišvysta dienos šviesos. Tai ypač laikui imlus ir brangus procesas. Jo dažniausiai nematome mes, galutiniai vartotojai, dėl to kartais būna sunku suprasti tikrąją vertę“, – įsitikinusi L. Butkienė.

Ištobulintos technologijos ir gamybos procesai

Gamintojai daug investuoja į gamybinius ir technologinius procesus, kurie nematomi, tačiau labai aiškiai juntami naudojant minkštąjį baldą.

Rankų darbas

Pasak L. Butkienės, tai – aukščiausios kokybės ženklas. Kiekvienas gaminys gali būti šiek tiek kitoks, tačiau visos jo detalės yra liečiamos ir prižiūrimos žmogaus rankų. Rezultatas – nepriekaištinga kokybė.

Inovacijos ir skaitmenizavimas

Italų gamintojai visuomet stengiasi ne tik patys diktuoti madas, bet ir koja kojon žengti su naujausiais klientų poreikiais. Tad rinkoje galima rasti įvairių sprendimų, kurie suteikia galimybę klientui lengviau naudotis baldu. Pavyzdžiui: nuskaityti gaminio etiketę išmaniuoju įrenginiu ir taip gauti baldo pasą su visa informacija apie savo minkštąjį baldą.

Darbo priemonės klientui

Italų gamintojai dažniausiai visą pirkimo procesą stengiasi padaryti kuo palankesnį ir patogesnį klientui. Dauguma turi daug medžiagos, kuri padeda pamatyti visas audinių, konfigūracijų galimybes. Kai kurie netgi siūlo patiems susikurti baldą pagal savo poreikius ir dar kartą įsitikinti, ar toks rezultatas tenkina labiausiai.

Baldo kūrimas – ilgas procesas

Naujas baldo dizaino kūrimas – ilgas ir sudėtingas procesas. Kaip „Blank Page“ akademijos seminare pasakoja UAB „Vilmers“ atstovė Laura Dasevičienė, baldo kūrimas susideda iš kelių žingsnių.

Pirmiausia:

  • Išanalizuojami klientų poreikiai;
  • Išsiaiškinama, kokie dizaino sprendimai palankiausiai vertinami ir labiausiai mėgstami;
  • Bandoma suprasti, koks komforto lygis reikalingas šiandieniniam vartotojui, ko jis ieško ir kas jam yra aktualiausia renkantis minkštuosius baldus.
Sofų pasirinkimas


„Vyksta ilgos diskusijos, yra atliekami įvairūs bandymai. Jų tikslas – parinkti baldui tinkamas konstrukcijas, karkaso, užpildo ir išorės medžiagas. Nuo brėžinio iki prototipo sukūrimo. Pagaminta bandomoji baldo versija testuojama, atliekami pakeitimai tam tikrose vietose, kurios nepatenkino kūrėjų lūkesčių 100 proc. Pakeitimai atliekami tol, kol baldas pagaliau patenkina visų lūkesčius“, – paaiškina ekspertė.

Pašnekovė taip pat išskiria pagrindinius kriterijus, kuriais vadovaujantis turėtų būti renkamasis minkštas baldas:

  • Stilius;
  • Sėdėjimo komfortas;
  • Baldo matmenys;
  • Poreikis.

Kokios yra dažniausiai daromos naujakurių klaidos?

Baugu klausti

L. Dasevičienė pabrėžia, kad svarbiausia yra komunikuoti ir bandyti išsiaiškinti sau svarbią informaciją apie norimus minkštuosius baldus. Reikėtų pateikti konsultantui kuo daugiau turimos informacijos apie jūsų erdvę, galbūt netgi brėžinius ar nuotraukas. Tokiu būdu, specialistas galės įvertinti tikrąjį poreikį ir patarti objektyviai.

Gobelenų pasirinkimas pagal grožį

Gobelenas turi patikti, tačiau neturėtų tapti galvos skausmu ir turėtų atitikti būtent pirkėjo asmeninius poreikius, ne interjero žurnalų viršelių nuotraukas.

Sofų pasirinkimas

Baldai neatitinka erdvės parametrų

Ekspertės teigimu, taip nutinka, kai klientas atranda patinkantį modelį, bet neįvertina, kad jis per didelis ar per mažas jo erdvei.

Komforto neįvertinimas

Minkštuosius baldus būtina išmėginti. Tik išmėginę keletą skirtingų variantų, galite pasirinkti, kuris jums yra patogiausias. Kaip žinoti? Minkštasis baldas turi būti toks patogus, kad nesinorėtų iš jo pakilti.

Daugiau apie minkštųjų baldų pasirinkimą ir klaidas galėsite skaitykite jau netrukus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją